Петте най-заредени с хранителни вещества зелени листни зеленчуци

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

greens-2

Зелените листни зеленчуци са особено важни за здравословния начин на хранене… но има доста голямо объркване за това кои от тях са най-полезните. За щастие изследователите от Университета Уилям Патерсън в Ню Джърси изясниха фактите веднъж завинаги. Те оцениха и подредиха зелените листни зеленчуци според основното им хранително съдържание и био-усвояемост във всяка порция. И резултатите може да ви изненадат…

Ето петте зелени листни зеленчуци с най-богато съдържание на хранителни вещества:

5. Спанак:

Този популярен зеленчук получи 86/100 точки. Спанакът е богат на витамини A и C. Но не забравяйте, че той също така е и чудесен източник на магнезий. Този минерал поддържа над 300 ензимни системи в тялото. А всеки 100 мг магнезий, които ядем на ден помагат за снижаване развитието на колоректален рак с до 13%. Това са само около четири чаши спанак на ден.

4. Листата на червеното цвекло:

Вече сме казвали, че те не са само красиви… Листата на червеното цвекло получиха 87/100 точки. Тези листа съдържат много фибри, както и витамините A, C, B6 и K. Те са също така добър източник на лесно усвоими желязо и калций. Листата на червеното цвекло предпазват от удар и снижават риска от диабет. Опитайте се да ги добавяте в салатите, за да свикнете с вкуса им. Друг начин за извличане на ползите за здравето от яденето на листата на червеното цвекло е като ги прибавяме в сокове или смутита.

3. Листно цвекло – чард (наричано още швейцарски чард):

Това е често използвана съставка в ястията в шикозните ресторанти. Но повечето хора вероятно го изтикват настрана с вилицата. Жалко: чард показва резултат 89/100 точки що се отнася до наситеност с хранителни вещества. Това е така понеже зеленчукът е пълен с витамини K, A, и C. Той ви предоставя и добри дози магнезий, мед и манган във всяка порция. Но една полза от яденето на чард, която това изследване не е взело предвид е че той е добър източник на каемферол. Това е мощен, борещ се с рака флавонол. Каемферолът в листата на растението чард има способността да спомага за намаляването на риска от развиване на рак на стомаха наполовина.

2. Китайско зеле:

Това е име, което може да се отнася за видовете зеле „напа” и бок чой… И без значение кой сорт използвате, ядейки ги, вие си набавяте повече хранителни вещества с всяка хапка, отколкото почти никоя друга храна на планетата не може да ви предостави. То завоюва впечатляващите 92/100 точки. Китайското зеле става „цар на зеленчуците” след като е използвано, за да спаси живота на умиращата императрица от династия Кинг в началото на двадесети век. Без съмнение високите дози в него на витамините C, A, и K, както и калцият, фибрите и селенът в него играят основна роля за това. Но нови изследвания показват, че апигенинът, флавон в китайското зеле, причинява клетъчна смърт при някои видове рак на гърдата.

1. Крес:

Не този зеленчук ви идва наум първо, нали? И ние не предполагахме, че той ще е пръв… Но той спечели идеалните 100/100 точки. И това е логично: Кресът съдържа огромни дози витамини A, C, е E, както и антиоксиданти като лутеин. Това е едно от най-старите зелени листни зеленчуци в храната на хората. Легендата гласи, че Хипократ построил първата си болница близо до поток около който растял крес, за да има лесен достъп до растението. Но силата му надхвърля легендите… Изследванията показват, че яденето на крес има способността да предпазва от рак, снижава триглицеридите в кръвта и намалява увреждането на ДНК-то на белите кръвни телца с до 23%.

Ако любимите ви зелени листни зеленчуци не са в горния списък, това не означава, че не трябва да ги ядете. Но ако изобщо не ядете бъкащите от хранителни вещества зелени листни зеленчуци, време е да започнете. Те могат да ви предоставят повече ползи за здравето, отколкото която и да било друга храна. Просто си ги осигурявайте в прясно състояние и органична форма когато ви е възможно. Можете също да помогнете за избягването на всякакви потенциални проблеми като леко ги задушавате.

(Очаквайте още статии за невероятно полезните зелени листни зеленчуци скоро.)

Източник:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/07/the-five-most-nutrient-dense-greens/

Снимка: realfoodforlife.com

Прочетете още по темата:

Супер полезните листа на червеното цвекло, рецепти

3 причини да ядем крес

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *