Най-добрите лекове за акне инверса

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Болезнено, неприятно на вид, хронично и поставящо пациента в неудобо положение са само няколко от думите, които описват през какво страдание преминават хората страдащи от акне инверса или хидраденитис супуратива (ХС). На хората, страдащи от това заболяване понякога са им нужни много години и хиляди долари за лекари, лекарствени терапии и операции, често със съвсем незадоволителни резултати. Обаче, съществуват доста на брой домашни лекове, които помагат при и дори излекуват циреите, причинени от акне инверса. Най-добрият лек за хидраденитис супуратива е билката куркума, която е противовъзпалителна билка. Други домашни лекове включват промени в храненето, правенето на топли компреси върху засегнатите места, взимането на облекчаващи вани и използването на хранителни добавки с цинков глюконат.

akne-inversa

Читателите на сайта Earth Clinic споделят хиляди разкази за своите преживявания с хидраденитис супуратива, натуралните лекове, които са опитвали и щастливите си истории на успешно справяне с болестта. Читателите ни споделят за своите болки и победи в справянето с емиционалните и свързаните с общуването им с други хора предизвикателства, които съпътстват това обезсърчаващо заболяване.

Какво е хидраденитис супуратива?

Хидраденитис супуратива (HS) е хронично кожно заболяване, което често бива диагнозирано погрешно. Общо взето малки бучки с големината на грахови зърна се появяват около местата, където са разположени апокринните потни жлези, като например мишниците, гърдите, чатала, вътрешната страна на бедрата и бутовете. Инфектираните места по които се образуват гроздове от абцеси могат да отекат и да станат доста големи и много често са болезнени.

Най-добрите домашни лекове за хидраденитис супуратива

Куркума

Тази нескъпа билка е най-ефикасният лек за лечението на „циреите” при хидраденитис супуратива, според десетки наши читатели. Куркумата се използва под формата на вътрешно лечение. Макар че много хора предпочитат да поглъщат куркума под формата на капсули всеки ден, вие можете също така да пиете по 1 ч.л. органична куркума на прах в 1/4 ч.ч. вода по три пъти на ден. Можете да опитате да разреждате куркумата в топло бадемово, оризиво или краве прясно мляко. Наш читател откри, че за него най-лесният начин за поглъщане на куркумата е с кисело мляко с помощта на сламка. За хората, които предпочитат да пият капсули, дозата е 2-4 капсули по 2-3 пъти дневно.

Разбира се за всеки пациент терапевтичните дози са различни и всеки пациент може да ги определи в хода на лечението си.

Лечебна маска с куркума при хидраденитис супуратива

Избрахме за вас това е описание на лечението на пациент, споделено на сайта Earth Clinic.

Обикновено се опитвам да пия по 1/2 ч.л. куркума с портокалов или друг сок по 2 пъти на ден при пристъп на болестта. Страдам от изблици на хидраденитис супуратива в областта на таза от приблизително 14 години. Започнах да си правя маска с куркума, която намерих за лицето си с надеждата да премахна тъмните петна, причинени от акнето.

Маската съдържа:

 • 1 чаена лъжица куркума
 • 1 чаена лъжица мед
 • 1 чаена лъжица лимонов сок и
 • достатъчно кисело мляко за направата на паста.

Можете да промените количествата както прецените и можете да замените киселото мляко с брашно. Напоследък има облекчаване на болестта ми и имах само 3 лезии с големината на монета от десет цента (20 стотинки) всяка, които бяха свързани една с друга.

Реших да направя маската за изсветляване на тъмните участъци в областта на бикините, които се бяха образували от хидраденитис супуратива през годините понеже ми предстоеше ваканция. Оставих маската да действа един час и след това я отмих под душа. Забелязах, че лезиите се бяха успокоили и не бяха вече така болезнени. Оставих мястото открито за през нощта и на следващия ден когато влязох под душа лезиите започнаха да се оттичат и се свиха наполовина! Оставих ги да изсъхнат на въздуха без да ги бърша и повторих процеса през деня (маската ЩИПЕ малко където лезиите са отворени, но имах висока търпимост, така че издържах).

Оставих мястото открито отново през нощта и на следващия ден лезиите бяха напълно плоски, а кожата започна да заздравява. Правех маската всеки ден в продължение на една седмица и кожата заздравя чудесно и белезите не си личаха толкова много.

Не съм сигурна дали и при вас резултатите ще са такива, но си струва да опитате, особено ако изпитвате болка или ако лезиите са доста големи

Още по темата: 5 естествени начина да премахнем акнето

Промени в храненето при хидраденитис супуратива

Много хора, които страдат от хидрадентис супуратива постигат известен успех след като направят някои промени в храненето си. Тези промени включват:

 • Елиминиране на обработените (готовите) храни
 • Ядене основно на органични меса, селскостопанска продукция и други храни
 • Консумиране на препоръчителното дневно количество плодове и зеленчуци
 • Включване на зелени смутита в хранителния режим
 • Ограничаване консумацията на пшеница, брашно, глутен, млечни продукти, шоколад и кофеин
 • Намаляване или тотално елиминиране на захарта

Прочетете също: Избягвайте тези два вида храни, справете се с акнето

Причинители на хидраденитис супуратива

Има редица неща, които причиняват атаките на хидраденитис супуратива като:

 • Определени перилни препарати
 • Някои дезодоранти
 • Химикали в парфюмите и почистващите продукти
 • Пяна за вана
 • Хранителни алергии
 • Стрес
 • Хормонални изменения (например, пубертет и менструация)

Промени в начина на живот при хидроденитис супуратива

 • Откажете цигарите, или още по-добре изобщо не пропушвайте
 • Свалете някой и друг килограм (определено това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи когато човек се бори с болката)
 • Почивайте достатъчно (липсата или недостатъчния сън обостря ХС)
 • Вечеряйте по-рано (читател откри, че това облекчава атаките на болестта)

Лечение на ХС с лекарства без рецепта

В магазина за здравословни храни до вас можете да намерите много лекарства за хидраденитис супуратива, които са и доста евтини при това.

 • Хамамелис за локална употреба като стягащо средство
 • Английска сол за вани (1 ч.ч. в топла вода за 20 минути 3 пъти на седмица или по предпочитание на пациента)
 • Йод за локална употреба
 • Антибактериален сапун

Билки и хранителни добавки при ХС

 • Хранителни добавки с омега мастни киселини
 • Цинков глюконат
 • Витамин С
 • Витамин В-комплекс
 • Корен от репей, прочистваща кръвта билка

Рецепта за мехлем за лечение на хидраденитис супуратива

 • 1/4 ч.ч. студено пресовано кокосово масло
 • 2 с.л. зехтин
 • 3 ч.л. куркума на прах
 • 1/2 ч.л. ситно смлян черен пипер
 • 1 ч.л. етерично масло от чаено дърво

Смесете съставките. Дръжте мехлема в буркан. Мажете циреите при нужда. Заради куркумата този мехлем прави лекета, затова носете стари дрехи когато го използвате. Поради тази причина може би е най-добре да нанасяте този лек само преди лягане.

Решение при по-упорити случаи на ХС

Акне инверса или хидраденитис супуратива често е терапевтично предизвикателство. Ако пациент в умерено до тежко състояние, лекуван с орални антибиотици с имуномодулаторни свойства като тетрациклин, доксициклин, клиндамицин и рифампин; антиандрогенни терапии; системна имуносупресивна терапия, включваща инхибитори на тумор некрозния фактор и лазерно или оперативно изрязване не се повлиява от съответната терапия поради масивността на лезиите и броя на засегнатите места по тялото има алтернатива.

Описаното лечение е на пациентка със синусова инфекция, възпалени възли и хипертрофични белези, показващи тежка форма на хидраденитис супуратива.

Интерлевкин -1β (IL-1β) е значително повишен при хидраденитис супуратива. Ето защо подложихме пациентката на монотерапия с анакинра (Kineret; Swedish Orphan Biovitrum AB), с 200 мг подкожни инжекции веднъж дневно (2 инжекции от по 100 мг всяка) на база на теглото й. Преди лечението пациентката бе подложена на съответните необходими за заболяването и лечението й множество лабораторни изследвания.

В рамките на 1 месец пациентката изпита значително снижаване на болката, гноенето и лошата миризма. През следващите месеци се забелязваше непрестанно снижаване на проявлението на заболяването. Два месеца след началото на лечението пациентката се върна на работа и към активния си социален живот.

Още по темата: Акнето в различни части на тялото сигнализира за различни заболявания

В съответствие с обективните ни наблюдения, бе постигнато снижение на дерматологичния индекс за качеството на живота й от 24 (изключително силно отрицателно въздействие върху качеството на живот) на 8 (умерено въздействие върху качеството на живот) в рамките на 3 месеца, което показваше определено подобрение. През следващите месеци бяха забелязани снижаване както на възпалението така и на гноенето, а след 1 година, заболяването беше в ремисия с отчитане 6 по дерматологичния индекс за качеството на живота. Нивото на С-реактивния протеин бе снижено (18 mg/L), но все още беше повишено.

По време на лечението пациентката бе наблюдавана внимателно и й бяха правени редовни лабораторни изследвания. Пациентката не изпита проблеми в мястото на поставяне на инжекциите. Имаше три епизода на пустулозен фоликулит, причинен от Staphylococcus aureus, определени на база на симптомите и те бяха успешно излекувани с краткосрочен прием на антибиотици (амоксициклин и клавуланова киселина). Пациентката не изпита други неблагоприятни ефекти, не й беше назначено друго съпътстващо лечение. След като вече преминахме 1 година от лечението, то продължава непроменено.

Тези няколко съвети и примери за лечението на хидраденитис супуратива ще ви дадат насоки как да се справите с това упорито заболяване. Проявете творчество и действайте според състоянието си. Добре е да се консултирате с личния си лекар или с дерматолог за още ценни съвети и напътствия относно лечението ви.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.earthclinic.com/cures/hidradenitis_suppurativa.html

http://www.earthclinic.com/turmeric-for-hidradenitis-suppurativa.html

http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1731691

Снимка: www.pinterest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *