Как се чувстват домашните любимци при слънчево затъмнение, 6 забавни факта за затъмненията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eclipse-main

Не само ние хората леко откачаме по време на затъмнение — то може да въздейства и на животните. На 21 август в Съединените щати ще се наблюдава първото пълно слънчево затъмнение за този век, което ще окъпе голяма част от страната в тайнствен полумрак. Наречено Великото американско затъмнение, то вече бива превъзнасяно като най-голямото астрономическо събитие на десетилетието и като възможност, която се предоставя веднъж в живота за повечето хора.

Обаче, някои от нашите космати приятели може да не са толкова щастливи при този необичаен природен феномен. И така, как ще въздейства затъмнението на домашните ви любимци?

Кучета

Кучетата са сред най-засегнатите домашни любимци при затъмнения. По време на голямото затъмнение през 1932 година , Бостънското общество за естествени науки отбеляза данни, които показаха, че около половината от домашните кучета в страната са били емоционално повлияни. За повечето кучета това означавало, че те били доста изплашени като някои, ужасени малки кученца стигнали дотам, че се опитали да се скрият от затъмнението. Така че по време на затъмнението дайте на кучето си малко повече любов и вземете мерки то да не се опита да избяга. Ако ще излизате, дръжте кучето си на каишка.

Най-полезните 10 неща, които можем да научим от кучетата

Котки

За разлика от кучетата, котките се знае, че запазват спокойствие по време на затъмнения. Изследвания от седемдесетте години на миналия век откриха, че повечето котки просто се възползват от случая, за да подремнат, докато не много на брой мяукали объркано. Общо взето обаче можете да очаквате котките ви да се чувстват много добре.

В продължение на поне един век знаем, че птиците мразят затъмнения. В слънчевото затъмнение през 1932 година се съобщава в цялата страна, че птиците са спрели да пеят, а много от тях изглеждали видимо уплашени. Всеки който гледа птици знае, че те са чувствителни животни и в най-добрите времена, така че трябва да направите каквото можете, за да защитите пернатите си приятели от феномена.

10 интересни факта за светулките

Зайци

Като котките, и зайците се знае, че остават спокойни по време на затъмнения. Ако гледате зайци, очаквайте че те ще си легнат рано на 21 август, и ще се сгушат удобно за сън.

Паяци

Този необичаен домашен любимец, паяците, са доста интересни за наблюдение по време на затъмнения. По време на затъмнение през 1991 година в Мексико, изследователите забелязват, че някои видове паяци изглежда сякаш напълно са си загубили ума като унищожавали собствените си мрежи и имали странно поведение като цяло. Така че ако притежавате паяци, осмокраките ви любимци може да ви поднесат някоя и друга изненада на 21 август.

Поради липсата на солидни данни за това как животните реагират на затъмнения, трудно е да се каже как други домашни любимци ще се справят с феномена. Казва се, че нощните животни внезапно ще станат активни, така че очаквайте жабите да пропеят. Приматите често имат необичайни реакции като се започне от страх и се стигне до любопитство. Ако искате да видите как реагират други животни, отидете в зоологическата градина по време на затъмнението. Това може да е уникално преживяване.

8 удивителни факти, които не знаете за планетата Земя

Още факти за затъмненията

1. Затъмненията могат да вкарат луната в термичен шок

Слънчевите затъмнения не засягат само нас на Земята; те могат също така да внесат смут на луната. Според NASA, неочакваното падане на лунните температури по време на затъмнение може да размести лунните скали и дори да причини изпускането на газове от дълбините и от най-тъмните кътчета на луната. За да ви дадем идея за температурните промени, за които говорим, по време за затъмнение през 1971 година, NASA отбелязва спад от 168.3 градуса по Фаренхайт (75.7 градуса по Целзий) до -53 градуса по Фаренхайт (- 47.222 C). Това е спад с цели 221.3 градуса в рамките на само няколко минути.

Шунгит: Чудодейният камък

2. Затъмненията могат да причинят голямо прахосване на храна в Индия

В Индия има широко разпространен мит, че храната става отровна по време на затъмнение. Поради тази причина много хора в Индия отказват да ядат по време на този феномен и домакинствата дори изхвърлят всичко неизядено от домовете си.

3. Затъмненията могат да продължат много по-дълго отколкото мислите

Общо мнение е че затъмненията траят само минута или две. Макар че е вярно, че тазгодишното затъмнение се предполага, че ще приключи след някакви си две минути, най-дългото документирано някога затъмнение е продължило седем минути и 30 секунди.

4. Затъмненията може да са свързани с лунотресения

Конспиративните теории около затъмненията изобилстват, включително, че те се свързват с природни бедствия като земетресенията. Всъщност, има някои доказателства показващи, че те наистина са свързани със земетресения, но не по начина по който предполагате. Според астронома от Университета на Чикаго Геза Гюк, възможно е затъмненията да причинят трусове на луната. Обаче, Гюк подчертава, че доказателствата за това остават доста ограничени и са необходими повече изследвания.

5. Затъмненията могат да засегнат производството на енергия

Слънчевата енергия е чудесно нещо, но затъмненията могат да имат силно въздействие върху екологично чистата енергия. През 2015 година Европа загуби приблизително 35000 мегавата слънчева енергия поради едно единствено затъмнение. Така че ако имате соларни панели на покрива, 21 август може да ви излезе доста солен.

Какво знаем за вулканите?

6. Италианците казват, че затъмненията за чудесни за градината

Този последен факт не е точно доказан, но въпреки това е очарователен. В Италия вярват, че цветята посадени по време на слънчево затъмнение ще са необичайно жизнени. Макар че няма солидни научни доказателства, подкрепящи това твърдение, няма да навреди ако опитате, нали? Ще ни е приятно да ни пишат градинарите, които изпитат това твърдение — човек просто не знае какво може да се случи.

Ако знаете интересни факти за затъмненията, споделете ги с нас в коментарите!

Райън Малет-Аутрим

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/pets-during-the-solar-eclipse?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N170811

Снимка: Mirror

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *