Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

200375448-001  Sweet Chocolate

Доста на брой изследвания шумно тръбят колко полезен за здравето е шоколадът. А сега изследователите от Пенсилванския държавен университет откриха, че черният шоколад помага на хората с наднормено тегло да контролират разрушителното действие на възпалението, причинявано от диабета и от други заболявания.

„Онова, което ме изненада бе величината на въздействието”, казва изследователят Джошуа Ламбърт, доцент по хранителни науки. „Нямаше толкова голямо въздействие върху теглото на тялото, колкото се очакваше, но аз бях изненадан от драматичното снижаване на възпалението и на затлъстяването на черния дроб”.

Изследването на Ламбърт включва храненето на лабораторни животни с количество, равно на половин чаена чаша какао на седмица в продължение на 10 седмици. Учените откриват, че шоколадът води до 27 процента по-ниски плазмени нива на инсулина, а чернодробните триглицериди (мазнините в черния дроб) са с 32 процента по-ниски. И двата резултата показват, че шоколадът снижава вредното възпаление.

„Повечето учени, изследващи затлъстяването избягват шоколада на всяка цена, защото той е богат на мазнини, съдържа много захар и обикновено се счита за пристрастеност”, казва Ламбърт. „Обаче, какаото на прах е с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на захар. Изследвахме какаото, защото то съдържа много полифенолни съединения, така че е аналогично на неща като зеления чай и виното, които изследователите вече отдавна изследват заради някои от ползите им за здравето”.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Chocolate Fights Diabetes, 13 June 2013

Снимка: www.telegraph.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *