Какво се случва с тялото когато спрем да пием газирани напитки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

soda-is-dangerous

Чао, газирани напитки: Ето какво се случва в тялото ви щом спрете да пиете газирани напитки – органите ви влизат в по-добра форма или

Подарете си здраве, подарете си живот, спрете да пиете газирани напитки

Газираните напитки пристрастяват — както е при тютюна, алкохола и наркотиците, докато ги пиете се чувствате добре, но те могат да разстроят напълно тялото ви в дългосрочен план. След като все повече и повече изследвания проучват вредното въздействие на газираните напитки върху тялото (и върху околната среда), може би е време да се откажете от тях или поне да намалите количеството на приема си на дневна или седмична база.

Доказателствата говорят сами за себе си: Здравето ви драстично ще се подобри след като започнете да заменяте дневната си кола или Mountain Dew с вода. Почти всеки орган ще извлече полза от отказването ви от газираните напитки, както е описано по-долу.

Сърце

На първо място и най-важно, в момента, в който откажете газираните напитки, вие ще се грижите по-добре за сърцето си. Изследване от 2012 година на Университета Харвард откри, че съдържащите захар газирани напитки повишават риска ни от хронични заболявания на сърцето. Участниците, които пиели най-много газирано, било с 20 процента по-вероятно да получат сърдечен удар, откриха изследователите. Друго изследване, публикувано през 2011 година откри, че сладките напитки покачват кръвното налягане и то се повишава колкото повече газирани напитки пиете. Дори намаляването на количеството газирани напитки на ден може да свали кръвното ви и да подобри здравето на сърцето ви.

Мозък

Много хора посягат към Diet Coke или към газирани напитки в сънливите следобедни часове когато са на работа, като се надяват да си набавят нужните кофеин и захар, та да не заспят. Това може да ви помогне да се фокусирате временно, но в крайна сметка пиенето на газирани напитки може да има отрицателно въздействие върху функцията на мозъка ви и върху мисловните ви процеси. Изследване откри, че продължителната консумация на захар може да доведе до влошаване на процеса на учене, паметта и поведенческата пластичност (разнообразието от форми и средства за самоизразяване).

„Изследваме потенциален механизъм, посредством който, диетата със сходен състав от типичните храни в повечето индустриализирани западни общества, която е богата на тран-мазнини и рафинирана захар, може да повлияе на структурата и функцията на мозъка посредством регулация на невротрофините”, пишат авторите на изследването. Те откриха, че животните, хранени с богата на захар храна имат снижени количества от химикала, наречен „мозъчен невротрофичен фактор”, което от своя страна въздейства на способността им да учат и да запомнят информация.

Различни други изследвания откриха също така връзка между пиенето на много газирани напитки и повишения риск от болестта на Алцхаймер или от други видове деменция; връзката показва повишено наслагване на плаки при мишките, на които се дават съдържащи захар газирани напитки — сигнал за Алцхаймер и за други заболявания.

Зъби

Газираните напитки развалят зъбите ви, така че отдръпването от този порок ще ви донесе по-добро орално здраве и по-бяла усмивка. В някои екстремни случаи, пиенето на много газирани напитки може да причини толкова кариеси, колкото който и да било вреден метамфетамин, според изследване от 2013 година. В изследването, учените откриха, че жена, която пиела по 2 литра диетична сода всеки ден в продължение на три до пет години имала същото сериозно ерозиране на зъбите като това на пристрастен към метамфетамините човек или като на пристрастен към кокаина (крека) човек. Лимонената киселина в газираните напитки ерозира зъбния емайл, като го прави по-мек и уязвим на кариеси и пожълтяване. Отказвайки се от газираните напитки и заменянето им с вода ще предпазва и почиства зъбите ви.

Пикочен мехур

Газираните напитки са диуретици, което в основни линии означава, че те ще ви карат да чишкате на пожар и често. Знае се също така, че те дразнят пикочния мехур и влошават инфекциите в пикочния мехур, както и инфекциите на пикочните пътища. Заменянето им с пиенето на чисти течности като вода, неподсладени сокове или минерализирана вода, може да помогне за поддържането на тялото и пикочния мехур чисти.

Кости

Въздържането от газирани напитки също така ще подобри здравето на костите и ще намали риска ви от остеопороза. Освен това, колкото по-малко газирано пиете, толкова повече можете да прибягвате към смутита от зелени листни зеленчуци, като от това ще се облагодетелстват костите ви и то много повече, отколкото от пиенето на газираните напитки.

Бъбреци

И бъбреците ви ще са в по-добра форма след като се откажете от вредния си сладък навик. Изследванията показват, че пиенето на много газирани напитки може да повиши риска ви от заболяване на бъбреците, водейки в крайна сметка до бъбречна недостатъчност. Диетичните газирани напитки също са фактор в това увреждане: изследователи от изследване на здравето на медицински сестри, което откри, че жените, които пият много диетични газирани напитки всеки ден имат снижена чернодробна функция в сравнение с жените, които не пият газирани напитки. Така че не лизвайте газирани напитки и бъбреците ви ще ви благодарят.

Репродуктивни органи

В някои случаи кеновете с газирани напитки могат да съдържат бисфенол-А или съкратено BPA, който се свързва с повишен риск от рак, както и с влошаването на ендокринната функция. Някои изследвания показват също така, че BPA е свързан с преждевременен пубертет или безплодие, като в основни линии разстройва репродуктивните органи.

Според организацията Breast Cancer Fund, BPA е един от най-често срещаните химикали — който ни се натрапва в опаковките на храни и напитки, та чак до пломбите на зъбите. Той представлява синтетичен естроген, който влошава хормоналната система, повишавайки риска от рак на гърдата, рак на простатата, метаболитни заболявания и дори диабет тип 2. Изберете по-малко да се излагате на този химикал като не се докосвате до кенове с газирани напитки и така рисковете ви ще са по-ниски.

Отслабване

Един от най-лесните начини да свалите килограми е премахнете газираните напитки от храната си. Ако сте ненаситни за газирани напитки (и пиете по няколко на ден без значение дали през деня или вечер), намаляването им до един кен на ден е добро начало, поне докато след време не свикнете с намаляването им до веднъж на седмица или с пълното им отказване.

Според Малия Фрей, диетолог пишещ в сайта About.Health, отказването от дневната голяма кока кола от меню в Макдоналдс (ако пиете по около една на ден) ще доведе до намаляването на годишния ви прием на калории с над 200000 калории — или около 30 кг (60 фунта) — в рамките на една година. Заменете тази газирана напитка с вода и се преборете със затлъстяването.

Преборете диабета, други хронични заболявания

След като епидемията от затлъстяването продължава в САЩ, американците продължават упорито да си поръчват огромните коли в Макдоналдс, а след това не спират да седят на дивана си с часове и да гледат телевизия — или да седят в офисите си с часове. Всички тези фактори водят до затлъстяване, повишен риск от диабет и по-голяма вероятност от развиване на други хронични заболявания като рак или сърдечно заболяване. Продължителната консумация на огромните, съдържащи захар и мазнини газирани напитки в крайна сметка ще допринесат за и пряко ще причинят диабет. Отървете се от газираните напитки и ще се отървете от килограмите.

Живейте по-дълго

Ето лесен начин да живеем по-дълго: Откажете се от газираното. Скорошно изследване, публикувано в списанието American Journal of Public Health откри, че хората, които пият много газирани напитки имат по-къси теломери в имунните си клетки, което означава, че техният риск да умрат по-рано е по-висок. Теломерите предпазват ДНК клетките, намирайки се в краищата на хромозомите и колкото по-къси стават те, толкова повече старее човек и е в риск от заболяване и смърт. Така че като изключите тези напълно вредни, съдържащи захар напитки от живота си, ще си осигурите само полезни неща като удължите теломерите и продължителността на живота си и ще подобрите здравето си като цяло.

Лесия Бушак

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/bye-bye-sugary-drinks-what-happens-your-body-when-you-stop-drinking-soda-326034?rel=most_read1

Снимка: plus.google.com

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *