Хроничният синузит, този бич на пролетта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chronic sinusitis 1525276_784108754948378_1930924099_n

Хроничният синузит е често срещан здравословен проблем, който засяга 37 милиона души в Съединените щати годишно, особено по това време от годината и до настъпването на летния сезон. Всъщност, броят на засегнатите драстично се повиши през последните години. Също толкова притеснително е че повечето случаи на проблеми със синусите могат погрешно да бъдат диагнозирани като бактериални инфекции, което води до прекомерна (и неправилна) употреба на антибиотици. По-скорошни данни показват обаче, че синусовите инфекции и хроничните синусови проблеми често са причинени от мухъл, други гъбички, домашни акари или замърсители в околната среда.

Дългосрочните проблеми със синусите може да са по-сериозни като надхвърлят болката и дискомфорта, които причиняват. Те могат да сигнализират за дисбаланси в други системи и по-конкретно в имунитета и храносмилането. Скорошно изследване на Университета Сейнт Луис показва, че някои проблеми със синусите може да са причинени от възпалителна имунна реакция за справяне с микроорганизми в синусовите мембрани — с други думи, специфичен вид алергия. Това изследване също така подкрепя заключението, че повечето случаи на синузит са причинени от възпаление в мембраните, а не от конкретни вредни бактерии. Хроничния синузит може да бъде решен с използването на естествени лекове, след като антибиотиците може би не лекуват всъщност основната причина (дори и да има бактериален виновник) и обикновено осигуряват само временно облекчение, наред с потенциалните странични ефекти.

Тест за скрити проблеми със синусите

Всъщност е много лесно да се разбере дали страдате от непрекъсната латентна синусова инфекция (причинена от бактериални, гъбични или други източници) чрез лесен тест, който всеки може да направи: Натиснете с трите си средни пръста върху челюстните синуси (точно под костта под всяко от очите) или върху фронталните синуси (върху челото) и вижте дали изпитвате напрежение или болка. Ако е така, продължете да прилагате същия натиск и чакайте. Ако напрежението или болката се засилят с времето, вие може би имате хроничен синузит, в който случай трябва да посетите холистичен лекар за по-нататъшна диагноза и лечение.

Причини и лечения

Острият синузит може да стане хроничен, водейки до анормално отделяне на синусова течност, непрекъснати болки в синусите и проблеми с дишането. Преминаването към хроничен синузит се случва в по-малък процент от случите и може да бъде причинено от физиологични и в околната среда фактори, дисбаланс в имунната система, алергии и инфекциозни фактори.

Възпалението и конгестията при остра синусова инфекция, в съчетание с топлата влажна среда в назалните пътища е перфектната среда, в която патогените да виреят. Често пъти развитието на хроничен синузит включва наличието на микроби, които обикновено се намират в своя собствена предпазна обвивка от биофилм, което прави лечението дори още по-трудно.

Холистичното лечение на хроничен синузит е насочено към множество области на здравето: храносмилателната система, алергии и възпаление, имунитет, кръвообръщение и проблеми със синусовия дренаж. Леченията могат да включват ръчни терапии като масаж и кранио-сакрална терапия, детоксикация, акупунктура, промени в храната, билки, хранителни добавки и хомеопатични лекарства. Тези подходи могат да предложат дългосрочна подкрепа не само за синусите, но за цялостното здраве.

Алергии и храносмилане

Алергичните симптоми и храносмилателната функция са тясно свързани помежду си. В традиционната китайска медицина проблемите със стомаха и дебелото черво се знае, че засягат синусите. В западната функционална медицина можем да идентифицираме възпаление в храносмилателния тракт като източник за хранителни алергии, които задействат симптоми като проблеми със синусите и дишането.

Всъщност, счита се че един от най-често срещаните източници на алергиите като цяло е възпалението на гастроинтестиналния тракт, което позволява на големи молекули от храната да навлизат в кръвообръщението (синдром на пропускливите черва). Когато имунната система се натъкне на тези чужди за нея молекули, тя се втурва в атака срещу тях.

Резултатът е алергична реакция, която задейства възпалителен процес, който може да засегне и синусите. Два добре известни хранителни алергени, свързвани с конгестията на синусите са млечните продукти и глутена (съдържащ се в  пшеницата, ръжта, овеса, шпелтата и камута). Избягването на тези две храни често пъти смекчава синусовите проблеми и осигурява облекчение от алергиите.

Кръвообръщение и дренаж

За поддържане на оптимално цялостно здраве, както и на здрави синуси, респираторна и имунна система, ние трябва да засилваме кръвообръщението и да помагаме на тялото да се изчиства от прекомерната слуз и токсини.

Някои полезни лечения:

  • Сауна с инфрачервени лъчи: Сауната с инфрачервени лъчи отделя инфрачервена топлина, която се абсорбира от тялото, засилвайки кръвообръщението в синусите.
  • Нети пот: Промиването на синусите с традиционния аюрведически съд нети пот е лесен е евтин начин за спомагане на дренажа. 5 процентов солен разтвор може да се използва или малка капка масло от чаено дърво може да се добавя във водата. Друга възможност е да се добавят билкови екстракти от Hydrastis canadensis, Berberis vulgaris или Berberis aquifolium.Тези билки съдържат берберин, растителен алкалоид с антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Непременно използвайте стерилизирана или дестилирана вода за промиване на синусите.
  • Краниално сакрална терапия: Краниално сакралната терапия, проведена от обучен лекар може да спомогне за подобрението на синусовите проблеми като създаде повече пространство между краниалните кости, насърчавайки нормалния дренаж и облекчавайки напрежението в синусите.

Околна среда

Лошото качество на въздуха играе роля в подсилването на хроничния синузит. Изследванията показват, че намаляването на концентрацията на гъбички във въздуха чрез използването на високо ефективна система за филтриране на въздуха (като например, HEPA) помага за възстановяването на лигавицата на синусите. Можете също така да намалите излагането си на други алергени като домашните акари и животинския пърхот като махнете мокетите, както и дюшеците, завивките и възглавниците от птичи пера.

Хранителни добавки и билки

Много различни билки и хранителни добавки могат да бъдат полезни за снижаването на алергичните реакции и възпалението, както и за разреждането и изхвърлянето на слузта при хроничен синузит.

  • Витамин C е доказал, че има антихистаминов ефект.
  • Цинкът е хранително вещество, необходимо за функционирането на имунната система; недостигът му може да наруши действието на имунната система.
  • Кверцетин и хесперидин са растителни флаваноиди, които спират както произвеждащите възпаление ензими, така и освобождаването на хистамин от страна на имунните клетки.
  • Бромелаинът е ензим в ананаса, който има противовъзпалителни свойства и помага за разреждането и изхвърлянето на слузта. Клинични изпитания са показали, че бромелаинът помага за снижаване на възпалението на носната лигавица при пациентите с остър синузит.
  • Тибетската билкова формула е добре изследвана растителна комбинация от нийм, исландски мъх и други билки. Тя е подлагана на десетки клинични изследвания през последните десетилетия и е показала, че снижава възпалението и поддържа имунната реакция на организма в баланс.

Хроничният синузит е неприятно и потенциално инвалидизиращо заболяване, което рядко се лекува с успех от конвенционалната медицина. За щастие, хроничния синузит може да бъде повлиян с интегративен холистичен подход насочен към храносмилането, контролирането на възпалението и поддържането на имунитета, като по този начин се подсилват и поддържат множество области на здравето и жизнеността.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Natural Ways To Relieve Stuffy Sinuses, 18 April 2014

http://easyhealthoptions.com/aging-category/natural-ways-relieve-stuffy-sinuses/

Снимка: www.facebook.com

Прочетете още по темата: Аюрведа и домашни лекове за синузит

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *