Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Screen_shot_2013-11-06_at_8.08.53_AM

Синузитът може да изглежда като относително безобиден за притесняване проблем … преди човек да го пипне. Този вид запушване и натиск може да ви изтормози и да направи концентрирането и вършенето на задачите много трудно. Без значение дали се дължи на алергии, настинка или друг вирус/бактерия, заболяването винаги и крайно неприятно.

Това заболяване се характеризира със затруднено дишане, запушен нос и усещане за тежест в главата, наред с кихане а понякога и с болки в областта зад очите.

Вместо да пиете лекарства, които водят до замаяност, умора или нежелани странични ефекти, вие можете да решите проблема със синусите като използвате принципите на една от най-старите здравни философии в света: Аюрведа.

Аюрведическата медицина се е появила в Индия преди повече от 5000 години. Това е холистична система за здравето, която се фокусира върху доброто физическо състояние на цялото тяло и на мозъка, вместо да лекува само едно конкретно заболяване. Балансът е един от най-важните й основни принципи и предотвратяването и лечението на болестите посредством питателна храна и билкови лекове са особено важни части от системата.

За синузит или запушване на синусите много от практикуващите Аюрведа препоръчват топли храни, които са лесно смилаеми, наред с много плодове и зеленчуци. Супите и яхниите много подхождат за този план. Тежките метали, мазните и пържени храни и студените храни и напитки обикновено се избягват при синузит, защото се счита, че влошават проблема.

Някои храни и билки, които често се препоръчват за прочистване на синусите са чесъна, джинджифила, черния пипер и меда. Топлите напитки са най-добри, така че например пресен чай от джинджифил с мед и щипка черен пипер представлява чудесна, лечебна за синусите тинктура. Вместо черен пипер, в аюрведическата медицина често се използва и канелата.

Парата също е много полезна за синусите. Оставете вода да заври, добавете няколко капки етерично масло (като например от карамфил, канела и/или от растение от семейство ментови) и вдишвайте уханната пара до 20 минути – това прави чудеса за изчистването на конгестията. Миризмата на прясно счукан чесън също традиционно се използва при проблеми със синусите.

Д-р Гаутаман, основателят и медицински директор на центровете Vita Ayurveda and Yoga препоръчва счукването на скилидки чесън, смесването им с мед и приемането на сместа два пъти дневно преди ядене за подсилване на имунната система и за облекчаване на болката в синусите. Той също така препоръчва прясно изстискан сок от лук, смесен с мед за прочистване на запушените назални пътища.

Ако искате да откриете по-подробна информация за аюрведическите лекове, може да говорите с натуропат на когото вярвате, който да ви препоръча специалист в тази област. Аюрведа е оцеляла изпитанието на хиляди години не току-така, а изследванията започват да подкрепят някои от методите, които Аюрведа знае от векове.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/ayurvedic-sinus-remedies-can-try-home/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140822

Снимка: www.bendsource.com

Прочетете още по темата:

Хроничният синузит, този бич на пролетта

Спасение от ада на синузита

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *