Изгарянията се лекуват с домашни яйца

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

burns_cca80046ecf4fdcda48a861460aedd64_400x400

В зависимост от дълбочината и големината на раните има три степени изгаряния: първа степен се диагнозира когато има зачервяване на изгореното място и то не е по-голямо от 10% от цялата повърхност на кожата. Изгарянето втора степен се съпровожда с отделяне на горния слой на епидермиса и образуване на пълен с течност мехур. Счита се, че той защитава раната от инфектиране затова в никакъв случай не се препоръчва да се наранява целостта й. С времето течността се разсейва, а отделения слой покрива раната с коричка, която пада след окончателното й зарастване.

Най-сериозни се считат изгарянията от трета степен, в резултат на които се появява некроза на подкожните слоеве. Такива рани зарастват като образуват груби и болезнени белези, които се нуждаят от последващо лечение.

Ако в резултат на термично или химическо въздействие зоната на поражението се разпростре на площ по-голяма от 35% от общата повърхност на кожата, изгарянето се счита за много тежко. Ако тази зона покрива 65% от тялото – пострадалият обикновено умира.

В домашни условия се допуска лечение на неголеми битови изгаряния от първа и втора степен, ако те не са много големи по размер. Особено важна е първата помощ веднага след получаването на изгарянето.

Домакините често си изгарят пръстите или дланите в контакт с фурната или с горещи тигани и тави. Препоръчва се изгореното място да се постави под течаща студена вода: това намалява болката и помага за предотвратяване на появата на мехури.

Въпреки това, за най-ефикасно средство за оказване на първа помощ се счита така наречения „яйчен мехлем”. За да го приготвите имате нужда от домашни яйца, които трябва да варите в продължение на 30 минути. След това в предварително загрят тиган натрошените жълтъци се обработват топлинно в продължение на 45 минути до получаването на лепкава черна маса. Получената смес, след изстиването й, се прецежда: това е лечебен мехлем, от който изгарянията заздравяват бързо.

Още едно ефикасно средство за облекчаване на болката и за смекчаване на последствията от изгаряне е смес на основата на пресни яйца: белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на гъста пяна, отделно с миксер се разбива зехтин и след това се смесва с разбитите на сняг белтъци. Прясната рана се намазва обилно със сместа, като периодично се нанася отново.

Има още една ефикасна рецепта за лечение на такъв вид изгаряне на кожата за смест от прясно домашно масло и сурови яйца и с нея се намазва изгореното място.

Обаче, независимо от ефикасността на народните методи на лечение не трябва да забравяме, че при тежки и големи изгаряния е нужно незабавно да се отиде в болница,  а не да се занимаваме със самолечение.

 

Източник:

http://www.moslanka.ru/lechenie-ozhogov-s-ispolzovaniem-domashnih-yaits/

Снимка: twitter.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *