Аронията пробужда свръхестествено здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aronia 71ubsfs0UrL._SX425_

Аронията е малко позната суперхрана със забележителна хранителна стойност. Европейски изследователи проучиха обстойно екстрактът от плодовете на аронията и откриха, че това е хранително наситена храна с невероятни предпазващи и оздравяващи свойства. Множество проблеми със здравето като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, рак и диабет биват облекчени с арония. Богат източник на антиоксиданти, този плод също така осигурява силна защита от стареенето и невродегенерацията.

Аронията (Aronia melanocarpa) произлиза от Северна Америка. Често расте в блата и мокри гористи местности и издържа на солени и сурови условия. Те достигат максимум четири метра височина и гроздовете лилави плодове са доста горчиви поради високото си съдържание на танини. Топлинната обработка намалява стипцивостта на плодовете и те често се използват за направата на вина и мармалади. Замразяването на плодовете също смекчава горчивия им вкус и повишава сладостта. Аронията е важна част от традиционната храна на коренното населени от векове. Днес аронията лесно се отглежда и култивира в градините и дава до 20 кг плод на храст на сезон.

Ползи за здравето

Плодовете на аронията са доказали, че свиват туморите, стабилизират кръвната захар и подобряват сърдечносъдовото здраве. Този невероятен плод има и впечатляващи противовирусни и противовъзпалителни свойства. Аронията също така е богата на антиоксиданти, които подобряват здравето на сърцето и отблъскват рака. В обширно изследване на Министерството на селското стопанство на САЩ аронията показа, че е с висока концентрация на антоцианини. Този мощен клас флавоноиди се съдържа в плодовете. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-високо е съдържанието на антоцианини. В изследването аронията показа, че е с по-високи антиоксидантни нива в сравнение с боровинките, къпините, цариградското грозде, червеното френско грозде и бъза. Тъй като антиоксидантите са ключов компонент за предпазване от рак и за смаляване на туморите, този плод осигурява мощна защита.

Според д-р Ивона Уoвър, световно известен изследовател на Aronia melanocarpa:

„Полифенолите в аронията могат да играят важна роля в предпазването от и контрола над развитието на рака след като антиоксидантите модулират всичките три етапа: започването, насърчаването и развитието на раковите заболявания… Съдържащите се в аронията съединения действат и като детоксикиращи вещества като намаляват окисляващите субстанции в организма”.

Д-р Уoвyр продължава:

„Процесите на стареене и на невродегенерация все повече се свързват с оксидативния стрес. Свързаното с оксидативния стрес неврално влошаване може да бъде спряно чрез хранителна намеса с вземането на невропредпазващи флавоноиди под формата на хранителни добавки”.

И още малко за уникалното противораково действие на аронията

Като мощна оздравяваща хранителна добавка в хранителния режим аронията предлага широка защита от множество различни проблеми със здравето. Възползвайте се от многото ползи на този невероятен плод и се наслаждавайте на обилно здраве.Онколозите изясниха следното: плодовете на аронията имат способността да усилват ефекта на химиотерапията при лечението на рак на панкреаса. Според Кралския колеж в Лондон и Саутхамтънския университет ефикасността на екстракта от арония (Aronia melanocarpa) е доказана. Той бързо убива раковите клетки, причинявайки апоптоза – програмираната им смърт, пише вестник Medical Express.

В аронията има много витамини и антиоксиданти, включително полифеноли. Екстрактът от това растение бил изпитан върху клетки на рак на панкреаса. Третирали ги или с гемцитабин (лекарство, използвано в химиотерапията) или с екстракти с различна концентрация. По този начин учените изпитали комбинацията от екстракта и лекарството.

За екстракта, в концентрация 1 микрограм на милилитър, били достатъчни 48 часа, за да причини клетъчна смърт. А при най-силната концентрация (50 микрограма) той не навредил на здравите клетки. В тази малка доза екстрактът в съчетание с лекарството постига поразителен ефект. Изисква се използването на по-малко от лекарството, за да се снижи риска от странични ефекти.

По-рано екстрактът вече успешно бе изследван върху рак на мозъка (раковите клетки умираха и степента на тяхната агресивност бе намалена). Очевидно е, че основното въздействие идва от растителните полифеноли. Те, между другото, се съдържат и в зеления чай, соята, гроздето, фъстъците, черницата и куркумата.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.thrive-living.net/2013/09/health-aronia-berry.html

http://www.meddaily.ru/article/19sep2014/dikijago

Снимка: hr.wikipedia.org

Прочетете още по темата:

Поредният малко познат супер плод

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *