Тип Р (рак) личност ли сте?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

type-r-personality

С повечето заболявания се свързват определени емоции. На практика, човек трябва винаги да търси връзка между тялото, ума и душата.

Според традиционната китайска медицина, когато някои органи са слаби, страдат от недостиг или са болни, на повърхността изплуват определен вид емоции. Ето основните пет органи и свързаните с тях емоции в теорията на традиционната китайска медицина:

Гняв: Черният дроб се свързва с гняв и симптомите, проявени в очите (причерняване пред очите), както и патологии на кръвоносните съдове (например, разширени вени) са често срещани.

Безпокойство: Далакът се свързва с безпокойство. В традиционната китайска медицина далакът контролира храносмилането наред със стомаха. Когато далакът е слаб се появяват симптоми като лошо храносмилане, подуване на стомаха, диария, несмляна храна и синдром на дразнимото черво.

Тъга/скръб: Белите дробове се свързват с тъга и скръб. В традиционната китайска медицина белите дробове контролират имунната система, кожата и разбира се дишането. Много хронични заболявания произтичат от несправяне със скръбта. Можем дори да предположим, според традиционната китайска медицина, че ако ракът се появява в резултат на неспособността на имунната система на тялото да засече и елиминира даден тумор, вероятно той е свързан със скръбта.

Страх: Бъбреците се свързват със страха. В традиционната китайска медицина бъбреците контролират костите, нервната система, кръста и пикочо-половата система (бъбреци, пикочен мехур).

Радост: Според традиционната китайска медицина, сърцето се свързва с радостта. Макар че обикновено това е нещо хубаво и че повечето от нас бихме искали да има повече радост в живота ни, идеята най-добре е описана като „прекомерна радост” или превъзбуда. Например, когато сърцето ви е свръхактивно съобразно традиционната китайска медицина, вие може да страдате от безсъние.

Що се отнася до научните изследвания в медицината, все повече и повече от тях разглеждат връзката между заболяванията и поведението и между емоциите и типовете личност. В момента поведенческата медицина е растящ клон от медицината и на нея се дължи откриването на връзката между „тип А” личностите (т.е. стресирани, враждебни, лесно-раздразними, конкурентно настроени, упорити личности) и сърдечносъдовите заболявания. Клонът поведенческа онкология в поведенческата медицина търси сходни емоционални връзки при пациентите с рак.

Наскоро поведенческите онколози се опитаха да изградят концепция за „тип Р” личност, т.е. тип личност, която е в по-голям риск от рак. Въз основа на заключенията им, тип Р личността има следните характеристики:

  • отричане и потискане на емоциите, особено на гнева
  • патологична любезност
  • избягване на конфликтите
  • прекалена социална приспособимост (мимикрия)
  • хармонизиране на поведението
  • свръх сервилност
  • свръх търпение
  • прекалена разумност
  • строг контрол върху изразяването на емоциите (анти-емоционалност).

Според поведенческите онколози, приятната фасада на тип Р личността ще се срине след време, поради въздействието на натрупалите се стресори, особено на такива,  предизвикващи чувства на депресия и на реакции на безсилие и безнадеждност. Стилът на справяне със ситуацията на тип Р личностите, т.е. прекомерно отричане, избягване, потискане и репресиране на емоциите, сякаш отслабва естественото отблъскване на канцерогенните влияния.

Тип Р личностите обичат да угаждат на хората, много от тях са били малтретирани като деца. Те правят всичко по силите си да избягват гнева и не успяват да изразяват емоциите си. Тип Р личностите се различават от тип А личностите, за които чуваме по-често, които са перфекционисти и склонни към гневни изблици. Тип А личностите са основно кандидати за сърдечни удари, но не и рак.

Последните изследвания показват, че психо-социалните стресори, които се характеризират с неадекватни и репресивни механизми на справяне се свързват с промени в имунната способност, която включва както хуморален, така и клетъчно медииран имунитет. Откриват се взаимоотношенията между различните имунни параметри (активност на естествените клетки убийци, лимфоцити, обратно захващане на серотонина, среден обем на тромбоцитите) и видовете настроения, психологическите стилове на справяне и променливите на характера.

В случая с научните изследвания на рака на гърдата, те показват, че клиничният курс на заболяването се влияе от психо-социалните фактори и от стиловете на справяне с проблема. Пациентите с рак на гърдата се радват на по-благоприятен резултат когато имат по-силен борчески дух, по-голям потенциал за агресия и по-слаби супресивни (потискащи) тенденции.

Не пренебрегвайте връзката между ума и физическите си симптоми. Както се вижда от изследванията, симптомите, диагнозирани като съществуващи „само в ума ви”, може да се преобрази в заболяване в тялото ви! Това ми напомня на комиск, който видях във вестник преди няколко години. Надпис на надгробна плоча: „Казах ти, че не си въобразявам”.

Д-р Жан-Жак Дюгоа

Източник:

http://healthiertalk.com/are-you-type-c-cancer-personality-1525

Снимка: www.motorkari.cz

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *