7 начина да се разбирате по-добре с колегите, които ви влудяват

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Колегите могат да се държат като братята и сестрите ви: те могат да ви подлудяват ежедневно, но трябва да се научите да се разбирате с тях. Това не винаги е лесно, но е важно за постигането на оптимална продуктивност и удовлетворение на работното място.

mad-at-work

Ето седем стратегии, които да ви помогнат да подобрите взаимоотношенията си с колегите:

Комуникация

Най-важната част при взаимоотношенията е комуникацията. Било то със съпруга/съпругата ви, с приятелите или с колегите, изкуството на комуникацията е особено важно, за да свикнете да живеете и да работите заедно. Ние не можем просто да игнорираме колегите, които ни дразнят, така че работете върху изграждането на ясна, професионална, кратка и точна комуникация.

Професионализъм

Постарайте се да оставяте емоционалния си багаж вкъщи. Ако имате силни емоции в личния си живот, те могат да се прехвърлят и в професионалния ви живот. Колегите ви могат да забележат, че сте разстроени и погрешно да решат, че тези чувства са насочени към тях. Това може да задейства цикъл на враждебност от тяхна страна спрямо вас. Така че когато влезете в офиса, нека личните ви проблеми не са с вас.

Ако колега буди във вас негативни емоционални реакции, опитайте следните тактики:

  • Дишайте дълбоко.
  • Осъзнайте, че те си имат своите проблеми, с които да се справят и че вие не искате да ги товарите допълнително.
  • Бройте в обратен ред от десет до едно преди и след като контактувате с тях.
  • Пренасочете вниманието си върху работата.

Намерете нещо общо с тях

Открийте дали няма нещо, което ви свързва с колегите ви. Може би харесвате един и същи вид музика. Може да имате деца, занимаващи се със спорт като техните. Възможно е да харесвате едни и същи книги. Разговорите по време на почивка могат да ви дадат възможност да се сближите на лична основа.

Отварянето на пътя за дискусии на общи интереси може да направи работните ви отношения по-положителни.

Избягвайте да вземате страна

Независимо я коя област работите, на работното ви място няма как да няма спорове и интриги. Когато става въпрос за конфликт между двама или повече от колегите ви, направете си огромната услуга и не се месете. Ако заемете неутрална позиция по тези въпроси, това ще ви помогне да избегнете враждебността или игричките на обвинения между тях и вас.

Най-добре е да оставите другите да решават проблемите си без да се намесвате. Може да си мислите, че ще помогнете, но по-вероятно е неволно да се насадите на горещия стол.

do-no-harm

Надписа на снимката: Не вреди (но не се примирявай и с тъпотии) :

Преоценете социалните си умения

Ако непрестанно се оказвате в неудобни или стресиращи взаимоотношения с колеги, преоценете поредицата от събития. След даден характерен епизод, отделете няколко минути, за да осмислите казаните и направените неща от начало до край. Има ли конкретен начин, по който реагирахте или нещо, което казахте, което би могло да е причинило негативната реакция в колегата ви?

Опитайте се да си представите различни сценарии за това как бихте могли да реагирате вместо това или за нещата, които можете да кажете следващия път, които биха могли да доведат до различен резултат.

Не се опитвайте да се държите като шеф

Освен ако не сте висшестоящо лице, не се опитвайте да поемате лидерска роля. Може да си мислите, че показвате инициатива, но може да излезе, че се смятате за по-добър от колегите си, особено, ако казвате неща, които биха могли да се интерпретират все едно казвате на колегите си какво да правят, когато всъщност не сте в позиция да го правите. Вместо това се грижете за своите си отговорности и позволете на колегите си да правят същото.

В обратния случай, ако вие чувствате, че ваш колега се опитва да ви се прави на шеф, действайте тактично. Ако ви отправят нещо, което ви се струва като критика, благодарете им учтиво за помощта. След което споделете, че се чувствате уверени относно работата си, и че шефът ви ще ви насочва, ако е необходимо.

Бъдете отворени към онова, което другите имат да казват

Обръщайте внимание на взаимоотношенията си с колегите си когато те предлагат идеи или когато това ви засяга. Обръщате ли внимание на важните неща, които те имат да кажат? Струва ли ви се, че те разбират, че сте ги чули? Ако вие правите впечатлението, че отхвърляте нещата, за които те се притесняват или усилията им, може да обиждате колегите си и да създавате враждебна работна среда.

Помнете, комуникацията е много важна. Колкото по-бързо се проясни въздуха между вас и колегите ви, толкова по-скоро работното ви място ще стане по-ефективно и хармонично.

~ The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/7-ways-get-along-better-co-workers-drive-nuts/

Снимки:www.flickriver.com; www.pinterest.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *