Неврорегенерацията: Самозалъгване или неочаквана нова реалност?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

psychiatric_evaluation_online_mental_health_assespromo_pic

Поколения наред медиците и изследователите твърдяха, че след като веднъж развитието на мозъка и на нервната система приключи, измиращите или увредени неврони повече не могат да бъдат възстановени. Това означаваше, че след настъпването на увреждането, няма начин то да бъде наистина излекувано. Обаче, нови изследвания изкарват на бял свят обещаващи открития, които показват, че може би има надежда за хората, страдащи от продължително неврологично увреждане.

Идеята не е нова

Още през седемдесетте години на миналия век номинираният за Нобелова награда физиолог и физик от Венецуела Фуад Лекин, МД, потвърди с работата си, че мозъкът, поставен в правилните условия може да регенерира себе си.

Изследователите знаят, че възстановяването на нервната система при възрастни хора се случва само в няколко конкретни области на мозъка като обонятелната луковица, където епителните клетки и свързани с тях неврони непрестанно биват заменяни с нови. Механизмът зад този вид неврорегенериране се осъществява от специални клетки, наречени неврални стволови и прогениторни клетки. Тези специални клетки всъщност се намират в цялата централна нервна система, но изглежда са неспособни да формират нови неврони в повечето участъци на мозъка. Това което бе открито наскоро е, че тези клетки са активно потискани.

Една от основните области на фокус в невроизследванията е хипокампуса, участък в мозъка, който трансформира краткосрочната памет в дългосрочна памет. Увреждането в тази област се смята, че е отговорно за проблеми с паметта, отдавани на свързаните с възрастта (както и с хроничния стрес) невродегенеративни заболявания, които бързо се превръщат в епидемия в индустриализирания свят. Онова което изследователите откриват за тази област на мозъка изглежда е, че тя е способна да претърпи регенеративно възстановяване. Но за тази регенерация е особено важно да се създаде подходящата среда.

Смъртоносната роля на възпалението и окисляването

Основните сили, които причиняват неврологична дегенерация в повечето хора са оксидативният стрес и възпалението, а те вървят ръка за ръка. Тези два фактора играят ключови роли в развитието на редица хронични заболявания като рак, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Много от терапиите, основаващи се на хранителни вещества и на начина на живот, които снижават рисковете за сърдечносъдовото, клетъчно и метаболитно здраве, също така поддържат полезната среда, в която да се случва невродегенерацията. Те постигат това като намаляват увреждането на деликатните тъкани на централната нервна система, причинено от хроничното възпаление и от свободните радикали.

Растителни съединения при невродегенерация

Някои растителни съединения се изучават в момента за неврорегенеративните им способности. Няколко съединения, извличани от панакс женшена показват, че много ефикасно стимулират възстановяването и предпазването на мозъка от последиците на оксидативното увреждане. Едно съединение конкретно, Rg3, доказано помага за премахването на „замаяността на мозъка”, която придружава много невродегенеративни заболявания, тъй като снижава възпалението и намалява самоунищожението или „апоптозата” на невроните.

В момента се провежда уникална програма под ръководството на Андрю Хеймън, МД, директор катердра Интегративна и метаболитна медицина в Университета Джордж Вашингтон. Тази програма изучава използването на съединението Rg3 в женшена при ветерани от войните, завърнали се с травматично увреждане на мозъка и страдащи от посттравматично стресово разстройство. Съединението се дава орално, а в друг от изследователските му проекти като спрей за нос.

Други екстракти от женшен показват ефикасност в подобряването на паметта, времето за реагиране и вземането на решения, както и повишават чувството на спокойствие. Друго разкритие от изследване с животни показа, че едно от съединенията в женшена стимулира регенерирането на увредените периферни нерви.

Има редица билкови съединения и други хранителни вещества, които е доказано, че имат полезно въздействие върху здравето на мозъчните клетки най-вероятно заради противовъзпалителните им и антиоксидантни свойства. Една от топ препоръките ми, която използвам много често в клиничната си практика заради широкия й обхват от ползи се отнася за хонокиола, извличан от кората на дървото Magnolia officinalis . Кората на магнолията се използва от хиляди години в традиционната китайска медицина като обичаен компонент в много билкови формули за неврологично и храносмилателно здраве. Сега има пречистен екстракт, който предлага по-мощна, насочена подкрепа срещу възпалението и оксидативния стрес. Освен това, хонокиола се знае, че спомага съня и предоставя релаксация – все положителни действия върху мозъка. Той също така има и мощно противораково действие. Изследванията потвърждават, че хонокиолът преминава през кръвно-мозъчната бариера, така че знаем, че терапевтичните нива успяват да достигнат деликатните тъкани на мозъка и да им осигурят защита и подкрепа.

Много съм обнадежден от изследванията на растителните подходи към неврологичното здраве и особено от изникващите доказателства, че неврорегенерацията не е само пожелателна идея, а новопоявяваща се реалност. Изследванията показват също така, че факторите в начина на живот като физическа активност, медитация, йога, социална подкрепа и здравословно освобождаване от стреса, наред с режим на хранене, насочен против възпалението, също укрепват неврологичното здраве, както и цялостната жизненост.

Д-р Айзък Илайъс

Източник:

http://easyhealthoptions.com/neuroregeneration-wishful-thinking-emerging-reality/

Снимка: paramount.clinics2hospitals.com

Прочетете още по темата:

Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

Хонокиол, пореден протокол за естествено лечение на рака

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Неврорегенерацията: Самозалъгване или неочаквана нова реалност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *