Здравето на сърцето отново свързано със здравето на мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Искате да защитите мозъка си? Започнете като се прогрижите за сърцето си. 

Както в добрия брак, тези два най-важни за тялото органи се нуждаят един от друг. Но онзи от двата, който „носи панталони” в тази връзка е сърцето – а сега уникално ново изследване показва как доброто функциониране на кръвоносните съдове и здравето на сърцето могат да помогнат да мозъкът ви да е остър като бръснач, докато лошото им функциониране просто може да постави началото на влошаване на познавателната функция.

cuore-e-cervello

Изследването наблюдава две групи възрастни: по-младите са на възраст между 18 и 30, а хората в другата група – между 55 и 75 години. Те всички решават тест за остротата на умствените си способности, в който им е показан цвят, който трябва да назоват.

Звучи лесно, нали?

Но има номер. За изписването на думата е използван един цвят, докато тя означава друг цвят. Например, думата „СИНЬО” може да е изписана с червено, и от вас се очаква да кажете „червено”.

Доброволците са свързани към апарати за магнитен резонанс, така че изследователите да измерват дейността на мозъка по време на теста. Направени са им също така още два теста с магнитен резонанс – един за измерване на кръвотока към мозъка и друг за следене състоянието на аортата, основния канал, вкарващ кръв в мозъка.

И накрая, пациентите са подложени на физически упражнения, за да се оцени в каква физическа форма са.

Това са много тестове и всички те сочат в една и съща посока: Хората в добра аеробна форма и с добро кръвообръщение се справят по-добре на тестовете за умствените способности, за разлика от хората в лоша физическа, според изследването в списанието Neurobiology of Aging.

Ясно е, че съдовото здраве е пряко свързано със здравето на мозъка – и ако съумеете да поддържате кръвоносните си съдове здрави, можете да намалите риска си от влошаване на познавателната функция.

Има три стъпки, които можете да предприемете, за да постигнете именно това.

Първо, започнете да се храните съобразно много полезната за сърцето средиземноморска диета, която доказано намалява риска от сериозно сърдечносъдово събитие (инфаркт) с почти една трета, а риска от инсулт почти наполовина.

Второ, вземайте хранителни добавки с полезни за сърцето витамини и вещества като CoQ10, L-карнитин и магнезий.

И трето, не забравяйте редовно да правите физически упражнения. Бърза разходка, каране на колело, туризъм, тенис, танци и други могат да поддържат кръвообръщението и биенето на сърцето, както и мозъка ви в идеална форма.

Д-р Марк Стенглър

Източник:

Heart health again linked to brain health, [email protected]

Снимка: plus.google.com

Прочетете още по темата:

Връзката сърце-мозък засяга бъдещото ви здраве

Аспирин? Ето нещо по-добро

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *