Връзката сърце-мозък засяга бъдещото ви здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brain heart

Искате да разберете как ще фунционира мозъкът ви през следващите няколко години? Измерете си пулса. Изследователите от университета на Алабама в Бирмингъм откриха, че начинът по който бие сърцето ви предоставя важна информация за здравето на мозъка ви.

Ако пулсът ви е неравномерен, което е познато като предсърдно мъждене (или артериална фибрилация), то не само сърцето ви страда; мозъкът ви може би също е изложен на заболяване.

„Проблемите с паметта и мисленето са чести при хората с остаряването им. Нашето изследване показва, че обикновено проблемите с паметта и мисленето могат да започнат по-рано или да се влошат по-бързо при хората страдащи от предсърдно мъждене”, казва изследователят Евън Такър. „Това означава, че здравето на сърцето е важен фактор, свъзран със здравето на мозъка”.

Изследването обхваща хора на 65 години и по-възрастни от четири общини в Съединените щати, записани в Изследването на сърдечносъдовото здраве. От 5150 участници, 552, или около 11 процента, развиха предсърдно мъждене по време на изследването.

Изследването показа, че при хората с предсърдно мъждене бе по-вероятно да постигнат по-ниски резултати за памет и мислене на по-млада възраст от онези без предсърдно мъждене. От 80 до 85 годишна възраст средните резултати в теста с общ резултат от 100 точки спаднаха с около 6 точки за хората без предсърдно мъждене, докато при хората, страдащи от предсърдно мъждене той спадна с около 10 точки.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, The Heartbeat Clue To Your Brains Future, 7 June 2013

Снимка: www.colourbox.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *