Огромни ползи за деца с аутизъм, ако се избегнат някои грешки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

autist-dogs

Наскоро изследователка в университета на Мисури проведе малко изследване за притежаването на кучета от семейства с деца аутисти. Изследването е публикувано в списанието Journal of Pediatric Nursing по-рано през годината.

Тя откри, че без значение дали имали куче или не, родителите на деца с аутизъм много добре знаели за ползите от кучетата за децата си. Някои от преимуществата, които родителите споменават включват облекчаване на стреса, другарство и помагане в приучаването на децата към отговорност.

Според изследователката и автор на изследването, Гречен Карлайл от Изследователския център за взаимоотношенията между животни и хора в Колежа по ветеринарна медицина на УМ:

„Децата със заболявания в спектъра на аутизма често се затрудняват в общуването си с другите, което им пречи да завързват приятелства.

„Децата с аутизъм могат особено добре да се възползват от общуването с кучета, които предоставят безусловна, неукоряваща любов и другарство на децата”.

Голямото мнозинство от деца аутисти с кучета се привързват към домашните си любимци

За изследването си Карлайл анкетира 70 родители на деца, страдащи от аутизъм, лекувани в Центъра Томсъм на УМ за аутизъм и заболявания, свързани с развитието на нервната система. Две трети от 70-те притежавали кучета.

Огромното мнозинство (94 процента) от притежателите на кучета смятали, че децата им аутисти са привързани към домашните си любимци и много съобщавали, че съзнателно са избрали да вземат куче, което да е полезно за децата им с аутизъм. Дори и родителите без кучета казват, че техните деца аутисти обичат кучета.

Карлайл казва че кучетата могат да помогнат на децата с аутизъм като действат като „социална спойка”. С други думи, кучетата помагат на децата с аутизъм – които често не се сближават много с другите деца от махалата – разчупвайки леда с потенциалните другарчета за игра. „Кучетата могат да изиграят ролята на мост, който помага на децата с аутизъм да общуват с другите деца на тяхната възраст”, казва Карлайл.

Избиране на правилното куче или друг домашен любимец за дете аутист

Карлайл препоръчва родителите на деца с аутизъм да вземат предвид към какво е чувствително детето им когато обсъждат каква порода куче може да им подхожда. Например, ако дете с аутизъм не обича силни шумове, куче което много лае вероятно не е добър избор. Дете с чувствителност на допир може да се зарадва повече на куче с мека козина, отколкото на куче с груба козина.

Карлайл също препоръчва децата аутисти да участват при избора на кучето. Тя вярва, че когато децата участват в избирането на кучето на семейството, е по-вероятно да имат приятни изживявания с домашния любимец когато той заживее в дома им.

Карлайл също така казва, че други домашни любимци като котки, зайци или коне могат да са по-подходящи за някои деца аутисти в зависимост от индивидуалната им чувствителност или интересите им.

Осигуряване на оптимална околна среда, както за детето, така и за домашния любимец

Вземането на домашен любимец в семейство с дете аутист има потенциала да осигури огромни ползи за всички, независимо дали ще го вземете от приют, дали ще е специално обучено за деца аутисти куче или ще е някакво друго животно. Разбира се, внимателното проучване, планиране и подготовка са необходими за избирането на най-подходящия домашен любимец и за въвеждането му безопасно и успешно в семейство с дете аутист.

Целта трябва да е не само да се осигури помощ за детето, но също и безопасен и завинаги любящ дом за животното.

След като дори нестрадащи от аутизъм деца често пъти неволно нараняват или стресират домашните любимци като в същото време се излагат на опасност, особено важно е родителите на деца с аутизъм „да се надяват на най-доброто, но да са готови за най-лошото”.

Наскоро публикувано френско изследване също доказва ползите от домашни любимци за просоциалното поведение на децата, страдащи от аутизъм.

В него се изтъква, че децата аутисти, чието семейство взима домашен любимец когато детето е 4 до 5 годишно, имат много силно подобрение в способността си да споделят неща и да утешават другите.

Що се отнася до просоциалното поведение, децата с домашни любимци в дома им от самото им раждане не показват подобрение, което кара учените да смятат, че пристигането на домашния любимец – а не самото му присъствие – има потенциалът да задейства подобрение у детето в някои аспекти на социалното му поведение.

Изследването обяснява, че децата може би гледат на домашния си любимец, който са имали откарай време просто като на част от пейзажа. Или може би кучето вече е привързано към друг член на семейството, когато детето се ражда.

Способността да споделят и да утешават означава че способността да забелязват и да съчувстват на нуждите и потребностите на другите също е на лице.

Една от основните характеристики на хората с аутизъм е липсата на забелязване на мислите, чувствата и намеренията на другите. Така че, подобрението на просоциалното им поведение означава подобрение на една от ключовите характеристики на аутизма. И след като промените в децата в това изследване не се свързват с резултатите им в теста за коефициента им на интелигентност, това показва потенциала на всички деца, страдащи от аутизъм, без значение колко сериозно е заболяването им, да извлекат същите просоциални ползи.

Д-р Бекър

Източник:

Offers Enormous Benefits for Autistic Kids, Just Don’t Make These Mistakes

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/07/17/dog-ownership-autism.aspx?e_cid=20140717Z2_PetsNL_art_1&utm_source=petnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140717Z2&et_cid=DM52678&et_rid=588411606

Снимка: www.neads.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *