Какво разкриват очите за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eyes-ms

Често казваме, че очите са врата към душата. Макар че може и да е вярно, очите са много повече от това. Очите не само ни дават възможността да виждаме, но те могат също така да ни разкрият какво става вътре в тялото.

Дали става дума за сърцето, мозъка или нервите, очите ни имат способността да ни показват сериозни проблеми, дори и преди появата на каквито и да било симптоми въобще изобщо! И понеже ранното засичане е ключово, запишете си час при своя очен лекар за профилактичен преглед.

Ето няколко здравни проблеми, които очите ви ще разкрият…

Диабет

Глаукома, катаракт и ретинопатия, заболяване на ретината, са все проблеми със здравето на очите, причинени от диабет. Но дори и преди това, самият диабет може да бъде диагнозиран при очен преглед.

Процедурата се извършва от офталмолог, който разширява зениците с капки. Това позволява на лекаря да види пълната картина на нещата, които се случват в очите ви. Лекарите следят за анормални кръвоносни съдове, отичане и наслагване на мазнини, отлепване на ретината и аномалии в оптичния нерв.

Защо диабетът се проявява именно в очите? Според изследване, проведено от застрахователната компания United Healthcare, високата кръвна захар отслабва кръвоносните съдове и причинява процеждане на протеин вътре в макулата.

Макулата се намира в средата на ретината, отговорна за централното зрение. Това може също така да причини липса на кислород и на хранителни вещества, които не попадат в окото и снижават качеството на зрението.

Ако се забележи достатъчно рано, лекарят ви може да ви назначи програма за започване контролирането на нивата на кръвната захар и промяна в начина на хранене.

Това ще снижи вероятността да изгубите зрението си и ще доведе до лечение на диабет много по-скоро.

Свръх активна щитовидна жлеза

„Сърна под прожекторите” и „трудно виждане” – „заслепяване” са изрази, отнасящи се до невиждащ и замъглен поглед. Но това състояние на очите може да е признак и за много по-сериозен проблем, свързан с щитовидната ви жлеза.

Болестта на Грейвс или  свръх активна щитовидна жлеза, се класифицира като заболяване на имунната система, което кара щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони. То може да засегне почти всеки, но основно жените над 40.

Болестта на Грейвс има много симптоми като тревожност, нервност, отслабване, уголемена щитовидна жлеза, чести изхождания и изпъкване на очите. Очите най-вече разкриват много от болестта. Човек, страдащ от болестта на Грейвс може да усеща натиск или болка в очите, чувствителност към светлината, загуба на зрението, зачервени и възпалени очи и усещане на „песъчинки” в очите. Понеже много от тези симптоми могат да се свържат и с други заболявания, най-добре е да се консултирате с лекар веднага за да определите причината.

Възпаление

Когато чуем думата възпаление, ние автоматично си представяме най-ужасни болки и отичане. Това не винаги е вярно. Тялото се нуждае от остро възпаление, за да се самолекува след нараняване или от инфекция. Възпалението, причинено от автоимунно заболяване разказва различна история. При заболявания като псориазис, болестта на Крон и ревматоиден артрит, имунната система не действа както трябва и причинява ненужно възпаление. Някои от тези възпалителни заболявания могат да бъдат разкрити в очите.

Увеит е възпалението на увеята – средния пласт на окото, отговорен за осигуряването на кръв в ретината. Някои симптоми на увеита са загуба на зрението, замъглено зрение, точки, носещи се в полето на зрението, чувствителност към светлината и болка в очите. Увеита се свързва с много други заболявания като автоимунни заболявания, инфекции като сифилис и туберкулоза, нараняване на очите и някои видове рак като лимфома.

Хващането на увеита възможно най-рано може да предотврати трайна загуба на зрението и да помогне за ранното лечение на други свързани заболявания.

Множествена склероза

Нервната система е особено важна. Увреждането на нервната система засяга способността ни да се движим, виждаме и дори да усещаме. Множествената склероза е болест, засягаща нервите, която атакува предпазния слой около гръбначния мозък и мозъка, пречейки на важни сигнали да бъдат изпращани от мозъка. Това причинява различни инвалидизиращи симптоми, включително депресия, дисфункция на пикочния мехур, болка, спазми и слабост.

Обществото на множествената склероза на Канада посочва, че МС може да се диагнозира чрез очите при около 16 процента от пациентите. Това се нарича оптичен неврит, който може да причини замъглено зрение, болки в очите и загуба на зрението. Ако изпитвате който и да било от тези симптоми, вашият лекар вероятно ще ви изпрати на невролог и на очен специалист за пълна картина на онова, което се случва зад очите и в мозъка ви. Като погледнат очния нерв, лекарите могат да забележат всяко увреждане и определена дейност в мозъка, която може да доведе до диагнозата МС.

Когато се хване достатъчно рано, могат да се предприемат стъпки за справяне със симптомите на МС и да се осигури по-бавното развитие на болестта.

Грижете се за очите си

Макар че основната функция на очите е зрението, те могат да са врата към много различни заболявания. Правилната храна, богата на основни витамини като витамин А от сладки картофи, моркови и спанак, например, може да направи много за запазването на зрението ви и за здравето на очите ви.

Прочетете още статията Спасете очите си с тези шест ефикасни лека

Макар че виждате отражението си ежедневно, непременно отделете време, за да се вгледате в очите си – от размера на зеницата до всяко необичайно отпускане или отичане на кожата. Това може да са признаци за по-сериозен проблем. Ако забелязвате каквато и да било разлика в зрението си, не отлагайте посещението при своя лекар.

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/13760-eyes-reveal-health.html

Снимка: jmg78.hd.free.fr

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *