Противовъзпалителни лекарства за депресия?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Връзката, за която трябва да знаете

anti-inflamatory-drugs-20140930111810568513

Възпалението може и да не се счита за обичайна причина за депресия, но то е на път да стане най-преобладаващата  

Химическият дисбаланс често се цитира като основната причина за депресията. Това създава впечатлението, че в мозъка на даден човек има или твърде много или твърде малко от определено химическо вещество, когато всъщност, нещата са много по-сложни. Според Медицинския факултет на Харвард, повече от милиони химически реакции в мозъка работят, за да регулират настроението, възприятията и усещането на човек за живота, и всички те се случват както вътре така и извън нервните клетки. Антидепресантите спомагат за коригирането на тези дисбаланси — и могат да работят дори още по-добре когато са в комбинация с противовъзпалително лекарство, разкрива ново изследване, публикувано в списанието JAMA Psychiatry.

Изследването е най-големият мета анализ някога провеждан по отношение на пациенти, страдащи от депресия или от отделни симптоми на депресия. Изследователите прегледаха 14 международни изследвания, включващи 6000 пациенти и откриха, че лечение, което комбинира противовъзпалително лекарство с антидепресанти има положителен ефект. „Когато се комбинират, те предоставят важен резултат, който в дългосрочен план засилва възможността на отделния пациент да се предоставят по-персонализирани варианти за лечение”, Оле Кьолер, водещ автор на изследването и студент-изследовател по медицина в Университета Аархус в Дания, казва в съобщение за пресата.

Кьолер обаче добавя, че той и екипът му все още трябва ясно да определят кои пациенти ще извлекат най-голяма полза от тази конкретна комбинация (макар и затова, че някои противовъзпалителни средства са доказали, че усилват усложненията със здравето). Макар че комбинираното лечение, било то чрез разнообразни лекарства или чрез лекарства и терапия, продължава да се изтъква като по-добър начин за лечението на депресия. „Анализът трябва да се приема като важен крайъгълен камък в изследователски контекст, и може да е епохално откритие за онова, върху което бъдещите изследователски проекти и лечение трябва да се фокусират”, казва Кьолер.

Нека се върнем крачка назад: Противовъзпалителни лекарства… за депресия? От всичките причини, свързвани със заболяването, възпалението — предпазният отговор на тялото, когато то бива атакувано от микроби — не е нещо, за което обичайно четем. Но изследване от 2013 година в BMC Medicine съобщи, че възпалението вече е на път да бъде признато за „медиираща пътека, както към риска от депресия, така и от невро-прогресията на заболяването”. Протеини, наречени цитокини са отговорни за хроничното възпаление, което се случва когато първият опит на тялото да се предпази от вредните влияния се провали, като по този начин тялото продължава да атакува здрави тъкани. Предишни изследвания показаха че когато на здрави участници се правят вливания, за да се предизвика освобождаването на този протеин, това води до класически депресивни симптоми.

Цитокините са необходими за снижаването на възпалението, което е физически определимо като зачервени, болезнени или отекли кожа и стави; именно когато цитокините се произвеждат непрестанно, те започват да се отдалечават от възпаленото място в тялото и да навлизат в кръвотока, и тогава последиците от това могат да варират от увреждане на мускулна тъкан, до натрупване на плака в артериите. Ако всъщност хроничното възпаление се открие, че играе важна роля в депресията и депресивните симптоми, това ще революционализира начина по който професионалистите лекуват определени пациенти.

Има лекарства за хронично възпаление като статините и аспирина, но съществуват толкова много естествени начини за предотвратяване и лечение на заболяването. Противовъзпалителен режим на хранене, като начало, води до здравословно равновесие между омега-3 (противовъзпалителни) и омега-6 (провъзпалителни) мастни киселини за по-малко възпаление. Ние не сме добри в математиката, така че просто знайте, че колкото повече омега-3 консумирате (неща като рибено масло и орехи), толкова по-добре. Пробиотиците също трябва да са част от храната ви, понеже стомахът ви е дом на почти 70 процента от имунната система. Помислете за набавянето на кисело зеле, кимчи, мисо, кокосов кефир и кисело мляко в храната си преди да се обръщате към хранителни добавки.

Съсредоточаването основно върху по-здравословни храни, както и възстановяването на тялото с качествен сън и по-малко стрес, са допълнителни начини за снижаване на възпалението. Но това не означава, че облекчаването на възпалението ще повлияе добре на всички хора с депресия. Всеки пациент е различен, оттук и силното препоръчване за индивидуално лечение. Да се върнем на заключенията на Кьолер, необходими са още изследвания, преди да може да се дава ясен и стандартизиран съвет относно възпалението и депресията.

След всичко казано дотук, нарастващите доказателства, които свързват двете заболявания не бива да се пренебрегват в никакъв случай. Освен депресията, хроничното възпаление се счита че е основната причина и за рак, атеросклероза, диабет и алергии. Ако се съобразяваме повече с това, ние можем да подобрим цялостното си здраве. Все пак, малко кисело мляко не е навредило никому.

Стефани Кастило

Източник:

http://www.medicaldaily.com/anti-inflammatory-drugs-depression-link-you-need-know-about-307780

Снимка: www.ajunews.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *