Селенът спасява здравето ви, пет начина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brazil-nuts

Селенът е основен минерал. Човешкото тяло се нуждае от него, за да функционира. Той защитава клетките—и ДНК-то—от увреждането на свободните радикали. Но човек може да не си набавя достатъчно.

Нивата на селен в почвата са различни за различните региони. Например, в САЩ концентрациите на селен са по-високи в Средния Запад и в западните области, отколкото в Юга и Северозапада.

Бедните на селен почви и гастроинтестиналните заболявания ни поставят в риск от ниски нива на селен. Проблемът е, че няма ясни признаци за недостиг. Първите симптоми, които изпитате може да са снижен имунитет, висока кръвна захар… Или нещо по-лошо. Не чакайте докато научите, че се нуждаете от повече селен, за да започнете да обръщате внимание на този недостиг.

Ето пет начина, по които селенът може да спомогне за спасяването на здравето ви:

1. Бори се с рака:

Ниските нива на селен в кръвта, косата и ноктите са индикатори за трикратно повишен общ риск от рак. Те могат да направят осем пъти по-вероятно развиването на рак на щитовидната жлеза.

Изследване откри, че участниците, вземащи селен като хранителна добавка снижават риска си от заболяване от какъвто и да било рак с 24%. А въздействието се покачва на 36% при хората с най-ниски базови нива на селен.

2. Снижава риска от диабет:

Не е необходимо да пиете хранителна добавка, за да изпитате полза от селена… Изследване в списанието Diabetes Care разкрива, че участниците, ядящи богата на селен храна снижават риска си от диабет тип 2 с 24%.

Оксидативният стрес и възпалението причиняват инсулинова резистентност. Колкото по-резистентни сте към инсулина, толкова по-вероятно е да развиете диабет тип 2. Селенът предотвратява възпалението. Но той помага и за контролирането на нивата на кръвната захар. Това означава, че той се бори с диабета на два фронта.

3. Поддържа функцията на щитовидната жлеза:

Щитовидната ви жлеза има едни от най-високите концентрации на селен в тялото. Ниските нива означават че щитовидната жлеза няма да действа по най-добрият начин. И в крайна сметка, изобщо.

Това води до тироидит. Това е възпаление на този орган, който може да атакува сам себе си. Но изследване откри, че пиенето на хранителна добавка със селен снижава възпалението на щитовидната жлеза с около 40%. Яденето на храни, богати на този минерал може да е ключът към балансирането на щитовидните хормони… И към избягването на по-големи проблеми по-нататък.

4. Предпазва сърцето:

Изследователи в университета Johns Hopkins откриха, че хората, пиещи хранителна добавка със селен снижават риска си от сърдечно заболяване с 11% в сравнение с пиещите плацебо.

В изследването това се отнасяло само по отношение на хранителните добавки. Но хората, които имали най-високите концентрации като цяло на този минерал в кръвта си, били в най-нисък риск от сърдечно заболяване… с впечатляващите 24%. И това не зависело от други рискови фактори, които може да работят срещу предпазващите сърцето ползи от селена.

5. Укрепва имунитета:

Селенът помага за производството на белите кръвни телца. Но той също така подобрява способностите им. Селенът прави клетките убийци на имунната система по-силни. Това им позволява да реагират по-бързо на външни нападатели. Като грипни вируси и вредни бактерии.

Освен това, селенът се свързва с токсичните минерали. Тези включват арсеник, кадмий, олово и живак. Така че в имунната ви система има по-малко възпаление, с което да се справяте. Той също така прави вероятността тези токсични минерали да доведат до растеж на рак в тялото по-малко вероятна.

Можете да взимате естествена хранителна добавка, за да си набавите повече селен.Но най-добрата ви възможност е да ядете повече храни с високо съдържание на селен. Бразилските орехи, стридите и органичните слънчогледови семки са добро начало. Можете да си го набавяте и от месо от хранени на паша животни и от гъби.

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2015/02/five-ways-selenium-can-help-save-your-health/#References

Снимка: www.lebfeed.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *