8те най-ефикасни естествени лека при запечен стомах

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

probiotic-foods

Последен материал по темата можете да прочетете тук, защото човек е онова, което яде!

Ако ходите по голяма нужда по-малко от три пъти в седмицата, може да сте запечени. Макар че на практика всеки е бил запечен в даден момент от живота си, не е

Освен това, симптомите, които то създава – подуване, напъване, твърди сухи екскременти и затруднение при изхождането – са често далеч повече от неприятни… те са болезнени и превръщат удоволствието от живота в предизвикателство. Както може би добре знаете, когато не можете да ‘си свършите работата’ е трудно да мислите за кавото и да било друго, освен за това кога ще се облекчите.

Добрата новина е, че естествените лекове при констипация са много и могат да помогнат нещата да тръгнат отново, бързо.

Запечени сте? Опитайте тези 8 най-ефикасни естествени лекарства

8. Пийте повече вода

Допълнителните течности ще придадат обем на екскрементите ви и течност в дебелото черво, което ще омекоти екскрементите ви и те по-лесно ще се придвижват. Ако сте запечени, пийте чиста вода или малки количества сок, тъй като напитките, които съдържат кофеин (като кафето, газираната вода и чая) могат да влошат обезводняването.

7. Движете се

Запекът е често срещан сред по-възрастните и хората, на които се налага да лежат след контузия, и се счита, че липсата на движение е виновна за него. Движението помага на стомашните мускули да се свиват (това помага на екскрементите да излизат бързо) като в същото време то помага на храната по-бързо да преминава през червата. Колкото по-бързо се движи храната през дебелото черво, толкова по-малко вода ще бъде абсорбирана, което означава, че екскрементите ви ще са по-меки и по-лесно ще излязат (вместо да са твърди и сухи).

6. Вижте какви лекарства пиете

Някои лекарства причиняват запек. Те включват:

  • Обезболяващи лекарства
  • Средства против киселини в стомаха
  • Лекарства за кръвно налягане
  • Антидепресанти
  • Хранителни добавки с желязо

Ироничното е, че прекомерното използване на слабителни, продавани без рецепта може да има обратен ефект и да накара тялото да стане зависимо от тях за изхождане. С времето често се налага дозата да бъде увеличена, за да има ефект, и в дългосрочен план положението се влошава, вместо да се подобри.

5. Ходете когато ви се ходи…

Веднага щом почувствате повик за изхождане в червата, непременно отидете до тоалетната. Ако пренебрегнете повика (което често се случва, защото сте твърде заети, не искате да ходите в обществена тоалетна, стресирани сте и т.н.), повикът може да се уталожи и да не се повтори, водейки до запек.

4. Яжте повече фибри, включително псилиум хуск

Промените в храната често са невероятно ефикасни в облекчаването на запека, особено, ако храната ви съдържа много обработени храни, съдържащи много малко естествени фибри. Богатите на фибри храни като бобовите растения и пресните плодове и зеленчуци ще помогнат изпражненията ви да са меки и обемни, което ги кара да излизат по-лесно.

Добавянето на псилиум хуск (вътрешните люспи на семената на билката псилиум) към храната под формата на хранителна добавка е ефикасно също, защото псилиум хуск всъщност съдържа 14 пъти повече фибри от овесените трици (71 грама фибри в една трета чаена чаша псилиум хуск срещу 5 грама в овесените трици). Псилиум хуск е всъщност хигроскопичен, което означава, че хускът набъбва във водата, формирайки желоподобна субстанция, която е безценна за регулирането на стомаха, спомагайки в пренасянето на изпражненията през чревния тракт и в пречистването на дебелото черво.

3. Опитайте корен от женско биле

Коренът от женско биле има естествен слабителен ефект, тъй като стимулира перисталтиката (редовното свиване и разпускане на дебелото черво, което допринася за изхвърлянето на изпражненията) и покрива стените на стомаха и червата, за да стимулира елиминирането – без нервното усещане обичайно свързвано със слабителните, продавани без рецепта.

2. Консумирайте антраквиноните в кората от зърнастец и корен от ревен

Антраквиноните са естествено съществуващи съединения в някои растения като ревен и кора от зърнастец. Те въздействат върху нервите на чревния тракт, стимулирайки контракциите на дебелото черво, като в същото време привличат повече вода в червата, омекотявайки изпражненията и стимулирайки изхвърлянето на съдържанието на червата. Поради тази причина антраквиноните често се използват като естествено слабително средство за справяне със запека.

1. Яжте ферментирали храни и/или пийте пробиотици

Пробиотиците са полезните бактерии, поддържащи микрофлората в стомаха ви в здравословен баланс, което е особено важно за доброто храносмилане.

Открито е, че консумирането на пробиотици може да е ефикасно за облекчаването на запека. Изследователите отбелязват:

„Пробиотиците може би имат поне два модела на действие за подобряване на констипацията. Първо, предполага се, че дисбиозата (дисбалансът) в стомашната флора играе роля при запек. Пробиотиците биха могли да подобрят тази дисбиоза. Второ, пробиотиците снижават pHто в дебелото черво като произвеждат млечна, оцетна и други късо-верижни мастни киселини. По-ниското pH подобрява перисталтиката на дебелото черво [мускулните контракции] и в последствие скъсява времето за преминаване през дебелото черво”.

Пробиотиците са естествени съставки във ферментиралите храни като кефир, кисело зеле и ласси (индийска напитка от кисело мляко), но ако не ядете тези храни редовно можете да приемате пробиотици под формата на хранителни добавки.

Джеси Каноун

Прочетете още: 10 начина подобряват естествено храносмилателното ни здраве

Източник: The Healthy Back, 8 Top Natural Constipation Remedies, 14 March 2013

Снимка: www.makehealtheasy.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *