Шест алкални храни за блестящо здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mixed vegetables

Обичайният начин на хранене на американците е смъртоносен, състоейки се предимно от токсични и киселинни храни като обработените захари, изкуствените подсладители, рафинираните зърнени храни, произведените по стандартния начин меса и млечни продукти и скритите, генетично модифицирани организми. Всичко това, в комбинация с множество други, представляващи предизвикателство фактори в околната среда (като липсата на почивка, психическия стрес, и фармацевтичните лекарства), показва, че не е за чудене, че все повече и повече хора биват диагнозирани с хронични, дегенеративни заболявания или с други смъртоносни болести, за които традиционната съвременна медицина твърди, че няма познато лекарство.

Един от многото съществени проблеми при този несигурен начин на живот е липсата на разбиране от страна на средностатическия потребител, че тялото трябва да балансира нивото на pH (водородния показател, определящ киселинността, а следователно и алкалността) на кръвта до леко алкалното ниво от 7.365, за да оцелее. Когато човек поглъща храна, която да ‘гори’ за енергия, храносмилателният и метаболитен процеси я превръщат във вид пепел, която е или киселинна или алкална. Законите на съвременната биохимия обясняват още, че не става дума за органичната материя на храните (или дали самата храна е киселинна или алкална), а за тяхната неорганична материя (като калций, магнезий, калий, натрий, сяра, фосфор; или как те се разграждат в телата ни), която определя киселинността или алкалността на този пепелива утайка.

Поради тази причина и защото всички храни в природата съдържат, както киселинно- така и алкално-образуващи елементи, балансът се постига или осуетява като пряка последица от храните, които сами избираме да ядем. Твърде многото формиращи киселинност храни може да нанесат тежки последици върху здравето ни, като ‘ацидозата’ например, която е честа диагноза при диабет. Това се случва когато хранителните вещества, необходими за поддържането на леко алкална среда не могат да бъдат набавени от храната, тялото вместо това прибягва към собствените си запаси, като костите или другите жизненоважни тъкани – и уврежда собствената си способност да се самовъзстановява и да се прочиства от тежките метали, което прави човек по-уязвим на умора и болести. И допустимостта за грешка е малка. Дори само леко киселинното pH от 6.9 може всъщност да доведе до кома и смърт.

Разбира се, крайната цел е баланс. Яденето на твърде много алкализиращи организма храни от своя страна може да доведе до съответните усложнения след време, но рискът от това изглежда е по-малко вероятен поради сегашното плачевно състояние на крайно пристрастяващия консуматорски начин на хранене. С цел преборване с последиците от този начин на хранене, представяме шест от най-алкализиращите храни, които да включите в ежедневните си хранения:

1. Кореноплодни зеленчуци

Поради лечебното ‘ян’ естество на тези храни според традиционната китайска медицина и факта, че те са по-богати на минерали от много други зеленчуци, май спокойно можем да кажем, че можете да ядете колкото искате от тях. Търсете репички (черни, червени или бели), както и червено цвекло, моркови, ряпа, хрян и алабаш. Готови за ядене само след варене на пара за 15-20 минути, кореноплодните зеленчуци ще ви помогнат да се чувствате, както заситени, така и по-жизнени.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Всички познаваме и обичаме тези зеленчуци, които стават дори още по-вкусни с добавянето на малко здравословен, домашно приготвен сос като песто. Изборът е голям: броколи, всички видове зеле, карфиол, брюкселско зеле…

3. Зелени листни зеленчуци

Те включват къдравото зеле, шведското зеле, листата на ряпата и спанака – от които спанакът може би е най-добрият избор. Известен най-вече с богатото си съдържание на витамин К и фолиева киселина, минерали, фитохимикали, антиоксиданти и фибри, той помага за подобряването на храносмилането и дори на зрението.

4. Чесън

Чесънът е наистина чудотворна храна. Той неизменно се появява на първите места в безброй списъци на храните, подобряващи цялостното здраве, като алкализиращите храни не правят изключение. Сред останалите ползи от него са способността му да подсилва сърдечносъдовото здраве и имунитета като сваля кръвното налягане, пречиства черния дроб и препятства появата на болестите.

5. Кайен пипер (лют червен пипер)

Кайенът се прави от люти червени чушки, които са част от семейството на ефикасните, тропически чушки, съдържащи ензимите необходими за ендокринната функция и затова той е сред най-алкализиращите храни. Той е известен с антибактериалните си свойства и с богатото си съдържание на витамин А, и поради тази причина кайенът е полезен за предпазване от вредните, причиняващи стрес и болести свободни радикали.

6. Лимони

Лимоните може би са най-алкализиращата от всички храни. Като естествен дезинфектант, те лекуват рани, като в същото време незабавно и мощно облекчават хиперкиселинността и свързаните с вируси заболявания, както и кашлици, настинки, грип и стомашни киселини. Лимоните също така дават енергия на черния дроб и стимулират детоксикацията.

Така че няма да ви навреди внимателно да обмислите какво да сложите в чинията си за следващото хранене, но от друга страна, ако не го направите може и да ви навреди. Простото спазване на отколешния майчин съвет да ‘си изяждате зеленчуците’ може да се окаже сериозна първа стъпка към постигането на по-добро здраве.

Анжела Дос

Киселинността на тялото си можете да определите с тестове, които се продават в аптеките. Още по темата: Проверете киселинността на тялото си; Алкалната диета: основа за по-добро здраве.

Прочетете още статията 10 причини да пием лимон с вода

Източник: Natural News, Top six alkaline foods to eat every day for vibrant health, 10 June 2013

Снимка: www.shoutouthealth.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *