Хомеопатия при проблеми с щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

homeopathy thyroid

Проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят сериозни промени в характера на страдащите от тях. В резултат на това, хомеопатията е особено подходяща за лечението на тези проблеми. Обаче, хомеопатите рядко имат определени групи лекарства за лечението на което и да е заболяване. Прочетете по-долу как действа хомеопатията, защо тя е особено ефикасна за лечението на проблеми с щитовидната жлеза и кои лекове редовно се препоръчват от хомеопатите за справянето със заболяванията на щитовидната жлеза.

Основните принципи на хомеопатията

В хомеопатията не съществува общо лечение и няма конкретни лекове за което и да било заболяване.

По-скоро, лечението е индивидуализирано. Това означава, че проявлението на дадено заболяване при всеки пациент се счита за уникално, и хомеопатът назначава лекове след обстойна лична консултация с всеки пациент.

По време на хомеопатичната консултация хомеопатът взема предвид много повече от само симптомите на заболяването. Той взима предвид също и характера и физиката на пациента. Това означава, че хомеопатът определя лечението като преценява физическото, умствено и емоционално състояние на пациента, наред със симптомите на заболяването.

Този подход води до предписването на уникална група лекарства за всеки отделен пациент. Следователно, двама пациенти, страдащи от едно и също заболяване могат да получат различни групи лекарства от един и същи хомеопат.

Вторият принцип на хомеопатията е използването на отрови в лечението на болестите.

Хомеопатията използва разредени с вода отрови за лечението на заболяванията. Сходен принцип се използва и в производството на ваксините в конвенционалната медицина.

Ако естествено съединение причинява дадени симптоми и признаци при високи дози, хомеопатите смятат, че много ниските дози на разредения разтвор на съединението могат също така да облекчат същите тези симптоми и признаци.

Въпреки явното объркване и привидната липса на свързаност, хомеопатията в голяма степен се радва на успех и в някои случаи нейните практики и лекове са подкрепени от научни доказателства.

Макар че хомеопатията не осигурява конкретни лекове за което и да било заболяване, все пак е възможно да се изготви списък от често предписвани хомеопатични лекове за всяко заболяване.

Какви са проблемите с щитовидната жлеза?

Проблемите с щитовидната жлеза са особено подходящи за хомеопатията. Това е така, защото хормоните, отделяни от щитовидната жлеза са много важни за метаболизма и могат да предизвикат дългосрочни органически промени в тялото.

Щитовидните проблеми се появяват когато тези щитовидни хормони се произвеждат в по-високи или по-ниски количества от нормалните стойности. Двата основни хормона произвеждани от щитовидната жлеза за тироксин, Т4 и трийодотиронин, Т3. И двата хормона повишават основните нива на метаболизма, макар че Т3 е по-ефективен за тази цел.

Щитовидната жлеза произвежда както Т4, така и Т3, но тялото може също така да преобразува Т4 в Т3.

Когато нивата на T4 и T3 в тялото сериозно надвишат нормалните, това води до хипертироидизъм. Когато нивата на тези хормони са далеч под нормалните, човек бива диагнозиран с хипотироидизъм.

Обаче, дори и щитовидните хормони са под контрола на друг хормон, наречен стимулиращ щитовидната жлеза хормон или TSH. TSH се секретира в хипофизната жлеза. С освобождаването си, той подтиква щитовидната жлеза да произвежда повече T4 и T3.

По същия този начин, TSH е под контрола на друг хормон, наречен хормон, освобождаващ тиротропин или TRH, който се секретира в хипоталамуса.

Тъй като хипертироидизмът повишава прекомерно метаболизма на тялото, той може да причини симптоми като нервност, повишено потене, раздразнителност, треперене, неравен или ускорен пулс, трудности със съня, падане на косата и отслабване.

От друга страна, хипотироидизмът има противоположния ефект. Като забавя метаболизма, той може да причини летаргия, падане на косата, нацепване на кожата, депресия, снижена умствена концентрация, загуба на паметта, болки в мускулите, забавен пулс и непоносимост към студ.

Както забавената (хипотироидизъм), така и ускорената (хипертироидизъм) функция на щитовидната жлеза могат да причинят сериозни здравословни проблеми, като и двата случая изискват незабавно лечение.

Обаче, най-опасният проблем при щитовидната жлеза е може би латентният субклиничен хипотироидизъм. Той може да остане недиагнозиран с години и дори незабележим при рутинни тестове на щитовидната жлеза. Но скритите проблеми с щитовидната жлеза могат да причинят всеки един от изброените по-горе симптоми.

Причини за проблемите с щитовидната жлеза

Разбирането на причините за проблемите с щитовидната жлеза е особено важно за принципите на хомеопатията, защото само с определянето на основните причини могат да се назначат правилните лекарства.

Има различни причинители на щитовидните проблеми и всички те засягат производството на щитовидните хормони.

Хипертироидизмът основно се причинява от възпаление на щитовидната жлеза. То може да бъде причинено от заболяване като тиреоидит или от автоимунно заболяване като болестта на Грейвс (базедова болест).

При автоимунна атака, имунната система обърква клетките на щитовидната жлеза с външни тела и след това ги атакува. Автоимунната атака върху щитовидната жлеза води до възпалението на жлезата. Това възпаление обикновено е познато като гуша.

Гушата е просто проявлението на свръх активна щитовидна жлеза, която се напряга прекомерно, за да произвежда както T4 така и T3 в по-големи количества.

Гушата представлява огромна неприятна за гледане подутина, но възпалението на щитовидната жлеза може да се прояви и в малки възли. Такива възли могат също така непрекъснато да вкарват тироидни хормони в тялото.

Автоимунната атака може също така да причини хипотироидизъм. В този случай, клетките на имунната система атакуват клетките на щитовидната жлеза и унищожават тъканите на жлезата. Това води до рязко спадане в производството на щитовидните хормони.

Пример за автоимунно заболяване, което причинява хипотироидизъм е болестта на Хашимото.

Възрастта също е важна причина за хипотироидизма. С остаряването на човешкото тяло щитовидната жлеза започва да е по-малко ефективна и следователно произвежда по-малко T3 и T4. Тази тенденция е особено често срещана при жените.

Хипотироидизмът може също така да се дължи на причинено от човека увреждане на щитовидната жлеза. Това може да е под формата на хирургическо премахване на част от тъканта на щитовидната жлеза. Може и да е причинено от агресивно лечение на щитовидни проблеми с радиоактивен йод, който може да унищожи повече от клетките, произвеждащи хормони в щитовидната жлеза от очакваното.

И накрая, хипотироидизмът може също да е причинен от всяко заболяване, което снижава производството на TSH или TRH.

Когато са засегнати хипофизната жлеза или хипоталамуса, обратната връзка, сигнализираща за повишено производство на T3 и T4 може да не успее да поддържа естествения баланс на щитовидните хормони в тялото.

Прилагане на хомеопатия при проблеми с щитовидната жлеза

Тъй като хомеопатията се фокусира върху основните проблеми на всяко заболяване, за да произведе трайно излекуване, лечението може да е продължително. Освен това, хомеопатичните лекове действат като стимулират естествените, оздравяващи способности на тялото.

В случая с щитовидните заболявания, някои от най-често използваните хомеопатични лекове включват: Iodum, Bromium, Fucus vesiculosusCalcarea phos, Calcarea carb, LycopusLapis alb, и Spongia.

Iodum и Bromium

Iodum е хомеопатичното лекарство, познато като йод. То се приготвя от йодатни соли, извличани от водорасли от океана и от отлагания на селитра в Чили.

Йодът е основен минерал в тялото. Този не-метал е особено важен за производството на щитовидните хормони. T4 съдържа четири атома йод, докато T3 съдържа 3 атома от не-метала.

Когато нивото на йод в тялото е извън оптималния и нормален обхват, това може бързо да причини щитовидни проблеми. Например, твърде многото йод може да предизвика хипертироидизъм, докато твърде малките количества от минерала могат да предизвикат хипотироидизъм.

В правенето на iodum, йодатна сол първо се разтваря в алкохол. Получения разтвор след това се разрежда неколкократно до постигането на правилните разреждания.

Iodum е класически пример за хомеопатично лекарство. Той обикновено се използва за лечението на хипертироидизъм или на свръх активна щитовидна жлеза. Но той предоставя йод, което в идеалния случай би следвало да повиши производството на T4 и T3, и по този начин да влоши хипертироидизма. Обаче, в принципа на лечението на еднаквото с еднакво самият разреден разтвор на йод, който всъщност е iodum, наистина забавя щитовидната дейност и по този начин нормализира щитовидната жлеза.

Iodum се препоръчва за лечението на свръх активен метаболизъм, непоносимост на горещина и нездравословно отслабване въпреки доброто хранене. Всички тези са признаци на хипертироидизъм.

Хомеопатите препоръчват iodum за лечението на щитовидни заболявания при хипер активни пациенти, особено на онези от тях, които са също така разсеяни и неорганизирани.

Bromium се сходно хомеопатично лекарство. Като iodum, то се използва също за лечението на хипертироидизъм при хипер активни пациенти.

Bromium е бром, не-метален минерал, който е химически свързан с йода.

Thyroidinum

Хомеопатичното лекарство thyroidinum (тироидинум), се извлича от щитовидните жлези на овцете.

Екстрактът от щитовидна жлеза на овца съдържа щитовидни хормони точно като тези в човешката щитовидна жлеза. Обаче, вместо да служи като източник за заместване на щитовидните хормони, тироидинумът зарежда тялото с йода, съдържащ се в щитовидните жлези на овцете.

По този начин, това лекарство се използва за лекуването на гуша и хипертироидизъм. Обаче, thyroidinum се препоръчва при пациенти, които демонстрират неспокойна меланхолия.

Fucus vesiculosus 

Fucus vesiculosus, също известно като морско водорасло, е богат източник на йод.

Това маслинено зелено морско водорасло обикновено расте по скалисти плажове и по брегове с ниски приливи. Цялото растение се използва в приготвянето на това хомеопатично лекарство и то се предлага във форми с различни разреждания, включващи тинктура, таблетки, капсули, прах, настойка и соли за баня.

То помага за стимулирането на повишено производство на щитовидните хормони в тялото и е също билка, използвана за лечението на гушата. Ето защо, то може да се използва в лечението на хипотироидизма и на всяко свързано с него усложнение на това заболяване на щитовидната жлеза.

Това хомеопатично лекарство е доказало, че е ефикасно като хранителна добавка за отслабване. Това е поради способността му да повишава производството на T4 и T3 и по този начин да ускорява метаболизма на тялото.

Друга съставна част на това лекарство включва антиоксидантните феноли, както и стимулиращите имунитета полизахариди, които всичките предпазват тялото от токсини.

Calcarea carb и Lapis alb

Calcarea carb е хомеопатично лекарство, което се прави от калциев карбонат.

Макар че основно се използва за подобряване здравето на костите и за лекуването на проблеми със зъбите, то може да се използва и за лечение на проблеми с щитовидната жлеза, водещи до лошо развитие на тялото и ума.

Calcarea carb се получава от натрошени черупки на стриди. Финият прах от натрошените черупки се използва без по-нататъшно разреждане.

Хомеопатите препоръчват това лекарство за лечение на депресия, нервност и умора, особено при пациенти с муден характер. Всички тези симптоми насочват към хипотироидизъм, следователно, тази калциева сол може да се използва за лечение на симптомите на ниско производство на щитовидни хормони.

Lapis alb е друга калциева сол. Тази силициево-флуоридна сол на калция се използва за лекуване на заболявания на жлезите, особено когато в тези жлези се развиват тумори. Когато се използва при щитовидната жлеза, тя се предписва за лечение на гуша.

Lycopus

Lycopus се прави от цялото цъфтящо растение петльови гащи или Lycopus virginicus.

Свежото растение често се използва за направата на тинктура, докато изсушено то се използва за направата на настойка.

Lycopus се препоръчва за лечението на хипертироидизъм и дългогодишна гуша. То се препоръчва особено на хора със отслабен пулс, който може за кратко да се ускорява. Друга група пациенти, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза, които откриват, че  lycopus е ефикасен, са онези със симптоми като умствена умора, раздразнителност и дихателни проблеми.

Spongia

Spongia tosta или така наречения сюнгер, е морско същество с много ограничен обхват на движение.

Това същество се нарича така заради гъбовидния си вид на сложна мрежа от малки каналчета, преминаващи през цялото му тяло. В морето това същество всмуква хранителни вещества и ги задържа в гъбестото си тяло. Ето защо то е богат източник на йод и бром.

Сюнгерът се бере, почиства от пясъка и пече в метален барабан преди да се смели на финия прах, използван като хомеопатично лекарство. Той често се продава в магазините за здравословни храни на таблетки или в течни форми с различни разреждания.

Сюнгерът е полезен в лекуването на проблеми с щитовидната жлеза и особено на гуша.

Брад Чейс

Източник: Homeopathy for Thyroid Problems

http://www.progressivehealth.com/natural-homeopathic-thyroid-treatments.htm

Снимка: tatjana-mihaela.hubpages.com

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *