Благодатните свойства на ореховото масло за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Van Eik Mary

Дева Мария, Олтара в Гент, Ян ван Ейк, 1432 г. масло

Научните изследвания непрекъснато доказват, че ореховото масло е ефикасно средство срещу диабет тип 2

(NaturalNews)Екип изследователи, водени от ДжоАн Мансън от Харвардското училище за обществено здраве разкри, че консумацията на орехово масло в голяма степен се свързва с по-нисък риск от диабет тип 2 при жените. Съобщението бе направено през февруари тази година с пускането на пазара на брой четвърти от том 143 на научното списание Journal of Nutrition. Предишни медицински факти, свързващи съдържащите се в ореховото масло полиненаситени мастни киселини с по-нисък риск от сърдечно-метаболитни заболявания са послужили като трамплин за научното изследване. В съвместните усилия са участвали Ан Пан, Ки Сун, Франк Ху и Уолтър Уилет, които работят в частни и обществени медицински и академични институции в Бостън и Сингапур.

Изследването включва две десетилетия на проследяване на голяма представителна извадка от почти 60000 жени в две възрастови групи, 62-57 и 35-52, от Изследването на здравето на медицинските сестри I и II, респективно. Учените откриват, че яденето на орехи е обратнопропорционално на риска от развиване на диабет тип 2, а намаления риск се постига чрез индекса на телесната маса. Наред с няколко други проучвания, проведеното от Мансън и сътрудниците му изследване предоставя рамка на хипотезата, че включването на орехите като компонент на здравословното и балансирано хранене помага за предпазване от диабет.

Основни хранителни компоненти в ореховото масло

 Ореховото масло е с високо съдържание на триглицериди, полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Сред тези триглицериди са полиненаситените мазнини като а-линоленовата киселина, линолова киселина, и мононенаситената мазнина, олеинова киселина. То също така е богато на биоактивен гама-токоферол, който е висша форма на витамин Е в хранително отношение. Друг биоактивен компонент е фитостеролът.

 Други ползи за здравето от ореховото масло

 Освен високия потенциал за снижаване на рисковия фактор за диабет тип 2, има и редица други документирани ползи за здравето от употребата на орехово олио, които включват:

  • Има противовъзпалителни свойства, благодарение на ендогенното производство на екозапентаеновата киселина (EPA) от алфа-линоленовата киселина;
  • Има антиоксидантни свойства, които се борят с или забавят стареенето благодарение на гама-токоферола;
  • Снижава холестерола благодарение на фитостеролите;
  • Снижава кръвното налягане и лошия холестерол и повишава нивата на добрия холестерол, подсилва целостта на клетъчните мембрани, стимулира паметта и мозъчната функция и т.н. благодарение на олеиновата киселина;
  • Играе потенциална роля на интервенция при разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност, болестта на Алцхаймер и други заболявания, свързани с влошаването на умственото здраве, както и при рака благодарение на ендогенното производство на докозахексаенова киселина (DHA) и на а-линоленовата киселина;
  • Намалява риска от сърдечносъдова и исхемична болест на сърцето благодарение на а-линоленовата и на линоловата киселини. Алфа-линоленовата киселина е есенциална мастна киселина, която хората не могат да произвеждат и могат да си я набавят само от храната.

Постскриптум: Запазва красотата върху плантното и в реалния живот

Въпреки високата цена на ореховото масло, ренесансовите художници го считали за жизненоважно масло за занаята си. Ян ван Ейк (1395-1441) и Петер Паул Рубенс (1577-1640) доказват свойствата на маслото да не старее, дарило по-голяма трайност на платната им. Те са нямали никаква представа, че ореховото масло ще помага на жените днес да побеждават времето посредством антиоксидантните му свойства. В заключение на тази прекрасна новина за ореховото масло, трябва да повторим, че не всички видове олио представляват опасност за сърцето; ореховото олио запазва шедьоврите върху платното на художника и снижава риска от сърдечно заболяване и диабет.

Сандип Гудийал

Източник: NaturalNews, Research consistently finds walnut oil effective against type 2 diabetes, 9 August 2013; http://www.naturalnews.com/041558_walnut_oil_diabetes_nutrition.html

Снимка: Ян ван Ейк, Дева Мария, Олтара в Гент, 1432 г http://www.wikigallery.org/wiki/painting_214523/Hubert-%26-Jan-van-Eyck/The-Ghent-Altarpiece-The-Virgin-Mary

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Благодатните свойства на ореховото масло за здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *