Човек е онова, което яде, 10 съвета да обърнете нещата във ваша полза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Най-добрите 10 начина, които облекчават храносмилателните проблеми… естествено

Може още да не ви е хрумвало, но човек наистина се превръща в онова, което яде. На всеки 120 дни тялото произвежда нови червени кръвни клетки, з на всеки 30 дни клетките на кожата ви се заменят с нови.

digestive healthХраносмилателната система е единственият начин, по който тялото разгражда храната и я използва, за да храни клетките, да изгражда нови клетки и да осигурява нужната на тялото енергия всеки ден. Избирането на правилните градивни елементи за ‘новото ви аз’ започва  с всяка хапка, която поглъщате.

Спазми, подуване на корема, киселини, газове или някой от многото други симптоми на проблеми с храносмилането затрудняват ежедневието ви и могат да са признак за влошено здраве или дисфункционална клетъчна дейност. Поемането на контрола върху храносмилателната система е от решаващо значение за цялостното здраве на тялото.

Най-добрите 10 начина за облекчаване на храносмилателните проблеми:

 1. Намалете или елиминирайте свръх-обработените храни като предварително сготвените, замразени храни или храните с високо съдържание на рафинирана захар.

За тялото ви е по-трудно да храносмели тези храни, те разстройват естествения минерален баланс на организма и в крайна сметка остават по-дълго в храносмилателния тракт, като забавят естествения процес на изхождане.

2. Елиминирайте или значително намалете проблемните храни като млечните продукти, червеното месо и соевите продукти. Яжте повече пресни, естествени храни – особено такива с високо съдържание на фибри. Ще сте в състояние да храносмелите и обработите тези храни по-ефективно и да си набавите по-постоянен източник на енергия за целия ден, вместо да изживявате пикове и спадове на енергията.

3. Добавете пробиотици към храната си, за да подсилите растежа на полезните бактерии в червата. Полезните бактерии са необходими за разграждането на храната и ви поддържат здрави. Най-много от всичко полезните бактерии обичат фибрите.

Може да откриете пробиотици и фибри в суровите плодове, зеленчуците, пълнозърнестите храни, киселото зеле, киселите краставички, истинското кисело мляко и в много ферментирали храни. Тези видове храни облекчават храносмилането, предпазват ви от запек и поддържат стомаха ви ‘редовен’.

4. Поддържайте тялото си непрекъснато хидратирано като пиете не по-малко от 2 л (за жените) и 2.8 л (за мъжете) вода всеки ден. Водата поддържа протичането на процесите в тялото, предпазва от запек, и намалява възпалението.  Газираните напитки, алкохола, и твърде многото кофеин повишават риска ви от дехидратация.

5. Пийте зелен чай ежедневно (Camellia Sinensis). Той съдържа много, богати на антиоксиданти полифеноли.

Полифенолите не само че облекчават и подпомагат храносмилането, но са доказали също, че имат положителен ефект върху свалянето на килограмите, както и противовъзпалителни, антибактериални и противоракови свойства, които допринасят за цялостното доброто физическо състояние на тялото.

6. ‘Флечъризирайте’ храната си. Хорас Флечър първи свърза доброто сдъвкване на храната с цялостното здраве още в началото на двайсти век. Той съветва всеки залък да се дъвче 32 пъти за по-добро храносмилане и здраве.

Модата мина и замина, но китайски изследователи от Училището по обществено здраве към Министерството по диетология и хигиена на храните проведоха изследване, което показа 12% спад на консумираните калории между участниците, които дъвчат всеки залък по 40 пъти и онези, които го дъвчат едва 15 пъти.

Яжте по малки порции (по-често, ако е необходимо), не бързайте, сдъвквайте храната добре и позволете на тялото си да се подготви за храносмилателния процес.

Това не само въздейства ненатрапчиво върху тялото ви, но ви помага също да не поглъщате прекомерно въздух, който може да предизвика подуване на корема, спазми и газове. Обилните яденета могат да доведат до по-силни спазми, тъй като тялото ви се бори да разгради и разнесе твърде много храна.

7. Не елиминирайте солта изцяло от храната си. Вие се нуждаете от сол за разграждането на храната и за усвояването на хранителните вещества. Ако спазвате режим на хранене с ограничен прием на сол, добавяйте по щипка сол един или два пъти на ден към храната си. 1500 мг натрий е препоръчителната най-ниската долна граница за този елемент. Една чаена лъжица сол съдържа 2400 мг.

8. Подобрете нивата на солната киселина в стомаха си. Това съединение се използва за разграждането на храната и когато количеството му е твърде малко, тялото ви не е способно да усвоява ефективно хранителните вещества. Добавянето на омега-3 мастни киселини – съдържащи се в сьомгата, рибата тон и скумрията – ще поддържа нивата на стомашната киселина балансирани, като в същото време ще ви предпазва от възпаление.

9. Повишете храносмилателните си ензими. Има няколко вида ензими, които разграждат протеините, въглехидратите, мазнините и захарите и тялото ви може да не ги произвежда в достатъчни количества. Изборът ни често пада върху свръх-обработените храни, което не дава нищо полезно на тялото. Можете да повишите ензимите в тялото си като добавите сурови зеленчуци като моркови и зелени листни зеленчуци, ферментирали храни като киселото мляко, кефира, както и леща или кълнове.

10. Слушайте тялото си! Ако пикантните храни или млечните продукти винаги разстройват храносмилането ви – намалете ги или ги елиминирайте от храната си изцяло. Може да страдате от гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ), да имате някаква алергия, или да страдате от страничен ефект от лекарство, което пиете.

Причинители, които може би не разпознавате

Поддържането на здравословното тегло на тялото дава едно рамо на храносмилателната ви система; хората с наднормено тегло (особено около талията) е по-вероятно да имат киселини, подуване на корема и газове поради натиска върху стомаха, червата и дебелото черво.

Редовната физическа активност и правилното хранене ще ви изведат твърдо на пътя на свалянето на излишните килограми без да ги качвате отново след това.

Поддържайте стреса на минимум… той влошава както физическото така и умственото ви състояние. Ако стресът е чест или хроничен проблем в живота ви, обмислете да се захванете с йога, да правите упражнения за дълбоко дишане или просто да обсъждате проблемите си с положителен човек.

Повечето от нас не можем да елиминираме целия стрес в живота си, но можем да дадем най-доброто от себе си, за да контролираме възействието му върху цялостното ни здраве. Ако отиването на работа или присъствието на семейна сбирка силно ви разстройва, може би е необходимо изцяло да преосмислите живота си.

Бременните жени често страдат от храносмилателни проблеми като киселини, запек и гадене. Важно е те да избягват средствата, продавани без рецепта колкото се може повече и да се обърнат към естествени алтернативи, като ментов чай, за облекчаване на най-сериозните симптоми.

Ако страдате от хронични храносмилателни проблеми, говорете с лекаря си. Модните лекове може да са неподходящи, скъпи или опасни за вас.

Следването на тези прости стъпки ще ви даде така необходимото облекчаване на храносмилателните проблеми и ще ви помогне да използвате храненето за изграждане на силни клетки и за стимулиране на енергийните ви нива.

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Top 10 Ways to Relieve Your Digestion Problems…Naturally

Снимка: mydailyprobiotic.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Човек е онова, което яде, 10 съвета да обърнете нещата във ваша полза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *