Спри тревогите по всяко време и навсякъде, 7 лесни техники

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

trevogi

В предишната си статия обясних, че винаги когато имате здравословен проблем би следвало да се запитате: „От къде идва стресът, който ми причинява това; как моето мислене (реакцията ми към стреса) играе роля в причиняването на този стрес; и коя е вярната перспектива, която ще промени реакцията ми към стреса”?

В настоящата статия ще разгледам тези концепции по-подробно и ще споделя някои чудесни техники, които помагат за побеждаването на страха, тревогите и безпокойството.

Стресиращи обстоятелства

На мен ми се струва, че вярата е да вярваш в доброто, докато страхът е да залагаш на лошото. Но май всички ние се безпокоим прекомерно. Притеснението изглежда е естествена реакция на предизвикателствата на живота.

Обзалагам се, че ще се съгласите с мен, че когато нещо се обърка, то това по-късно някак се оказва за вашето собствено добро. (Въпреки че често дочакването на крайния резултат може да е трудно.)

Ако помислим малко, ние можем всъщност да сме благодарни за контраста по време на стресиращите събития в живота. Контрастът ни помага да разширим познанията си и да развиваме характера си. И макар че наистина е трудно да поддържаме спокойно отношение когато стресът здраво ни е налегнал, ние все пак можем да го направим, ако практикуваме.

Ето примери за стресиращи обстоятелства, в които вероятно можете да се разпознаете:

 • Стресът да не закъснеем: Виждате, че закъснявате за важно събитие (среща, концерт, полет и т.н.). Това ви кара да мислите за вероятните нежелани последици. Закъснението ще ви струва пари, страшно ще разочаровате някого, ще си изпуснете полета, забавянето ви ще създаде дори още по-големи проблеми и т.н. Докато тези мисли прелитат през ума ви, вие усещате въздействието на този ред на мисли като вълна от страх-стрес в тялото си. Колкото и да се опитвате да си казвате, че всичко ще е наред, тялото ви сякаш поема контрол и вие усещате как се потите, стомахът ви се свива или вратът ви се схваща…
 • Финансов стрес: Често се фокусираме върху парите, които нямаме вместо да благодарим за парите, които имаме. Стресът е резултат от мисли на страх за бъдещето. Той може буквално да ви разболее, макар че нещата обикновено всичко е благополучно в крайна сметка и не така болезнено, както си ги представяхте. Не ви се случва да гладувате, нали?
 • Стрес в отношенията: Това определено е често срещан източник на стрес. Когато чувствата ви бъдат наранени от думите или действията на другите, вие незабавно усещате стрес във физическото си тяло. Когато съумеете да успокоите достатъчно тази неприязън, за да можете да мислите ясно, вие имате съзнателен избор да я превърнете във възможност за трупане на опит (ако сте податливи), да простите и отново да обичате. Ако продължите да мислите отрицателно за събитието достатъчно дълго, или ще си докарате болест от тези мисли или напълно ще се оттеглите от тези взаимоотношения.

Има подобни притеснителни сценарии в живота на всеки, които често се случват множество пъти на ден при някои от нас. Реакцията ви към стресиращите обстоятелства в живота ще е дори още по-лоша, ако се предадете на често срещани познавателни заблуди.

Често срещани познавателни предубеждения

Не позволявайте на тези изопачени начини на мислене да се промъкват в тълкуването ви на стресиращите обстоятелства в живота:

 • Мислене от типа всичко-или-нищо: „Ако не съм перфектен, сигурно съм пълен провал”.
 • Прекалено обобщаване: „Не ме взеха на работа. Никога никой няма да ме вземе на работа”.
 • Фокусиране върху едно или две негативни неща, като в същото време се пренебрегват многото положителни такива или се омаловажава положителното: „Добре направих презентацията, но всичко беше единствено въпрос на късмет”.
 • Правене на погрешни заключения: „Тя не ми се усмихна; следователно ме мрази”.
 • Приемане на нещата катастрофично: „Ще вали сняг. Сигурно ще премръзна и ще ми отрежат пръстите на ръцете”.
 • Емоционални доводи: „Лесно се нервирам. Това сигурна означава, че никога няма да съм щастлив/а във връзка”.
 • Поставяне на етикети: „Аз съм провал; аз съм глупав; аз съм неудачник”.
 • Персонализиране: „Аз съм виновен, че синът ми напълня. Не трябваше да позволявам сладки храни у дома”.

Намалете страха с тези методи

Факт е, че вие наистина имате власт над страха, притесненията, стреса и безпокойството, които се проявяват във физическото ви тяло. Как става това? Започнете с използването на лесни умствени тактики, за да ограничите страха.

 • Оспорете познавателното предубеждение или тревожната мисъл: Задайте въпроса: „Какво доказва, че това е вярно?”
 • Влезте в ролята на лечител: Отговорете честно на този въпрос: „Какво щеше да посъветваш приятел, който има същите притеснения?” Забележете, че когато излезете от ролята на жертва, вие можете ясно да видите, че нещата ще отминат както винаги.
 • Играйте играта „Какви са възможностите?” В тази игра вие започвате да изброявате всички добри възможности. След представянето на няколко положителни възможности (можете да го направите наум, но е много по ефикасно, ако го направите с приятел), ще откриете, че се фокусирате върху положителните възможности, а не върху обезпокоителните. Направете нещата дори още по-ефективни като поемате бавно успокояваща глътка въздух след всяка положителна възможност. Ще откриете, че притеснението не променя изхода така или иначе, но то със сигурност ви кара да се чувствате зле.
 • Определете си конкретно „време за притеснение”: Можете да убедите себе си да запазвате притеснението за това определено време и да се придържате към това правило. Например, изберете промеждутъка между 17 и 17:30 часа. И когато възникне притеснение, просто си знайте, че ще се занимавате с него в този промеждутък на деня.
 • Определете дали събитието, от което се страхувате е решимо или не: Изследванията показват, че човек се чувства по-малко тревожен (с по-малко физически симптоми) когато се притеснява, защото това ви помага да усещате, че решавате проблема. Ако нещото от което се страхувате е решимо или може да се премахне, то приемете го като част от живота си и вярвайте, че за това си има причина. Най-вероятно след време това ще се окаже поредното потвърждение на поговорката „всяко зло за добро”.
 • Приемете несигурността: Попитайте се: „Възможно ли е да съм напълно сигурен за всичко в живота?” Тъй като това никога не се случва при никого, попитайте: „Мога ли да приема, че някои неща в живота се очаква да бъдат открити в крачка… и мога ли да вярвам на този процес?”
 • Довеждайте сценариите будещи страх до завършека им докато не остане нищо, от което да се страхувате: Например, попитайте себе си: „Ако изпусна самолета, какво толкова може да се случи?” (Разнищете вероятните последици, като да ви се наложи да хванете следващия самолет или изобщо да пропуснете пътуването.) После обмислете въпрос като: „Ако пропусна пътуването, какво може да се случи?” Продължете с тези логични стъпки, докато не достигнете до най-лошия възможен вариант, като пълен провал в работата, връзката и т.н. Накрая се изправете пред въпроса: „Ако всичко това се случи, какво правя след това?” (Представете си възможно най-лошия резултат, за да не се страхувате повече от него.)

Тези мислени упражнения могат да подействат добре за успокояването на будещите страх мисли и на притесненията. В някои случаи обаче те може да не са достатъчно силни когато наистина изпитвате силно безпокойство в тялото си. В следващата си статия ще обсъдя още ценни начини за превъзмогване на безпокойството и тревожните разстройства.

Чувствайте се добре и бъдете здрави,
Майкъл Катлър, МД

Източник:

http://easyhealthoptions.com/relieving-anxiety-with-easy-techniques-you-can-do-anywhere/

Снимка: www.topshop.si

Прочетете още статиите:

КАЛЕШВАРА МУДРА

Тревога и тревожните разстройства

Безпокойство: Използване на положително мислене

Положително мислене: Спиране на нежеланите мисли

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Статията е информативна и не замества назначеното ви от лекар лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *