Безпокойство: Използване на положително мислене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

avatars-000070025333-hyp62c-crop

Безпокойството е състояние, при което изпитвате твърде много страх или притеснение. Някои хора страдат от така нареченото генерализирано тревожно разстройство. Те се чувстват притеснени и стресирани от много неща. Често те се притесняват дори за дребни неща. Някои хора също така могат да имат пристъпи на паника. Пристъп на паника е внезапно чувство на силна тревожност.

Хората, които страдат от социална фобия или социално тревожно разстройство, което се характеризира със силен страх в социални ситуации се безпокоят, че ще направят или кажат погрешното нещо и ще се изложат пред другите.

Безпокойството може да причини физически симптоми като учестено биене на сърцето или изпотяване на ръцете. То може да ви накара да ограничите действията си и да ви възпрепятства да се наслаждавате на живота си.

Положителното мислене може да ви помогне да предотвратите или да контролирате безпокойството.

 • Отрицателните мисли могат да засилят притеснението или страха ви.
 • Когнитивната поведенческа терапия е вид терапия, която може да ви помогне да замествате отрицателните мисли с положителни.
 • Променянето на мисленето ви ще отнеме известно време. Вие трябва да практикувате здравословно мислене всеки ден. След известно време, положителното мислене ще ви се получава естествено.
 • Положителното мислене може да не е достатъчно, за да помогне на някои хора, измъчвани от притеснения и безспокойство. Обадете се на своя лекар или на терапевт, ако смятате, че имате нужда от още помощ.

Какво? Какво е положително мислене?

Положителното мислене е начинът на мислене на здравия човек, то ви помага да сте добре и да останете добре като промените начина си на мислене. Положителното мислене се основава на изследвания и показва, че можете да промените начина си на мислене. А това какво мислите влияе на това как се чувствате.

Когнитивната поведенческа терапия (КПТ) е вид терапия, която често се използва, за да помага на хората да мислят по здравословен за тях начин. КПТ може да ви помогне да се научите да заменяте отрицателните мисли с положителни. Тези отрицателни мисли понякога се наричат неоправдани или автоматични мисли.

Като работите сами или с консултант, вие можете да упражнявате тези три стъпки:

 • Наблюдавайте. Обърнете внимание на мислите си, което понякога се нарича ‘разговор със себе си’. Някои хора не обръщат много внимание на онова, което казват сами на себе си. Ако забележат, че си казват, че са притеснителни и че не могат да направят нищо, за да го променят, те просто приемат тази обезсърчаваща мисъл за факт.
 • Проверете. Вгледайте се в мислите си и се запитайте дали те са напълно верни. Попитайте себе си дали тези мисли не са неверни или преувеличени. Може би игнорирате нещо положително.
 • Коригирайте. Заменете отрицателните мисли с положителни, полезни мисли. Това е стъпката, чрез която можете да промените начина, по който се чувствате.

Целта е да накарате положителните мисли да се появяват сами. Може да отнеме известно време да промените начина си на мислене. Така че ще трябва да се упражнявате в положително мислене всеки ден.

Проверете знанията си

Когнитивната поведенческа терапия (КПТ) е вид терапия, която може да ви помогне да промените как мислите за себе си.

 • Вярно

Този отговор е верен.

Когнитивната поведенческа терапия е вид терапия, която може да ви помогне да промените начина, по който мислите за себе си.

 • Грешно

Този отговор е грешен.

Когнитивната поведенческа терапия или КПТ е вид терапия, която може  да ви помогне да промените начина, по който мислите за себе си.

За да правите КПТ вие трябва да ходите при психолог.

 • Вярно

Този отговор е грешен.

Не е необходимо да ходите при психолог, за да промените начина по който мислите за себе си. Има техники, които можете да научите и да практикувате самостоятелно.

 • Грешно

Този отговор е верен.

Не е необходимо да ходите при психолог, за да правите КПТ. Има техники, които можете да научите и практикувате самостоятелно.

Продължете със Защо?

Защо? Защо положителното мислене е важно в помогнето ви да се справите с безпокойството?

Променянето на мисленето ви може да ви помогне да предотвратите или да се справите с безпокойството. Това може да ви помогне да спрете да се притеснявате като замените отрицателните мисли с полезни. То също спомага за контролирането на пристъпите на паника.

Положителните мисли могат да ви помогнат да спрете чувството ‘бий се или бягай’, което идва с безспокойството. При реакция ‘бий се или бягай’ тялото ви усеща опасност и изпитва нуждата да се бори или да избяга. Тялото ви отделя хормони като адреналин, който кара сърцето ви да бие бързо и кръвното ви налягане да се вдига. Положителните мисли могат да ви успокоят и да спрат тази реакция.

Например, може би ви предстои атестация. Нормално е да сте малко нервни. Но вие имате затруднения със съня, учестен пулс и ръцете ви се потят. Мислите само за атестацията. Все си казвате, че шефката ви ще каже лоши неща за представянето ви – макар че не сте получвали лоши коментари от нея.

Или може би ви предстои ходене при лекаря. И се безпокоите, че той може да открие, че нещо не ви е наред.

Ако страдате от безпокойство, можете да се притеснявате за много неща. Сигурни сте, че нещо лошо ще се случи, макар че нямате доказателства, че нещо лошо ще се случи.

Колкото повече говорите със себе си в отрицателен тон, толкова по-трудно е да поддържате положителен поглед към живота. Отрицателното мислене ви кара да се чувствате зле. А това може да ви накара да се чувствате по-обезпокоени, което ще ви накара да имате още лоши мисли за себе си. Това е порочен кръг, който е трудно да прекъснете.

Но с практика вие можете да промените начина на мислене на мозъка си. В крайна сметка не сте се родили, казвайки си отрицателни неща. Вие сте се научили да го правите. Така че няма причина да не можете да научите ума си да се отучи и да започне са заменя отрицателното мислене с по-полезни мисли.

Положителното мислене е добро за здравето ви и в други отношения. Ако се чувствате зле от себе си, можете да се депресирате. Положителното мислене може също да ви помогне по-добре да се справяте със стреса. Твърде много стрес може да вдигне кръвното ви и да затрудни сърцето ви и така да повиши риска ви от инфаркт. Стресът може също да отслаби имунната ви система, което да ви направи по-податливи към инфекции и заболявания.

Проверете знанията си

Положителното мислене може да ви помогне да спрете негативните мисли, които ви карат да се чувствате тревожни.

 • Вярно

Този отговор е верен.

Положителното мислене може да ви помогне да спирате негативните мисли, които ви карат да се чувствате тревожни. То също така може да ви помогне да замените негативните мисли с по-полезни, позитивни мисли.

 • Грешно

Този отговор не грешен.

Положителното мислене може да ви помогне да спрете негативните мисли, които ви карат да се чувствате тревожни. То също така може да ви помогне да замените отрицателните мисли с по-полезни, положителни мисли.

Положителното мислене може да помогне на здравето ви и по други начини.

 • Вярно

Този отговор е верен.

Положителното мислене може да ви помогне да предотвратите или да се справите с депресията. То може също да снижи стреса. А по-малкото стрес може да снижи кръвното ви налягане и да укрепи имунната ви система.

 • Грешно

Този отговор е грешен.

Положителното мислене може да ви помогне да предотвратите или да се справите с депресията. То може също да снижи стреса. А по-малкото стрес може да снижи кръвното ви налягане и да укрепи имунната ви система.

Продължете с Как?

Как? Как можете да използвате положителното мислене, за да се справяте с безпокойството?

Първата стъпка е да обърнете внимание на мислите си или на това ‘как разговаряте със себе си’. Разговарянето със себе си е онова, което мислите и вярвате за себе си и за преживяванията си. Все едно в главата ви непрекъснато тече коментар. Разговорът със себе си може да е положителен и полезен. Както и може да е отрицателеб и вреден.

Следващата стъпка е да проверите мислите си, за да видите дали са истина. Вижте какво казвате на себе си. Фактите подкрепят ли отрицателните ви мисли? Част от разговора ви със себе си може да е истина. Или може да е отчасти верен, но преувеличен.

Един от най-добрите начини да разаберете дали се тревожите прекалено е да видите вероятностите. Какви са възможностите или шансовете лошото нещо, за което се притеснявате да се случи? Ако са ви правили проверка в работата, в атестацията ви има една малка критика сред много похвали, каква е вероятността да сте застрашени да си изгубите работата? Вероятно са ниски.

Има няколко вида неоправдани мисли. Ето някои, които да търсите:

 • Фокусиране върху отрицателното: Това понякога се нарича филтриране. Вие изхвърляте доброто и се фокусирате само върху лошото. Пример: ‘Толкова съм нервен когато говоря пред публика. Просто зная, че хората си мислят колко съм зле в изнасянето на речи’. Реалност: Вероятно никой не е по-фокусиран върху представянето ви от вас самият. Може да ви е полезно да потърсите доказателства, че след една от презентациите ви са се случили хубави неща. Хората аплодираха ли ви? Каза ли ви някой, че сте се справили добре?
 • Би следвало: Хората понякога имат ограничени идеи за това как те ‘би трябвало’ да се държат. Ако се чуете да казвате, че вие или други хора ‘би следвало’, ‘трябва’ или ‘сте длъжни да’ направите нещо, то тогава вие може да се самонасаждате да се чувствате зле. Пример: ‘Трябва винаги да държа всичко под контрол, иначе не мога да се справям с нещата’. Реалност: Няма нищо лошо човек да иска да има някакъв контрол върху нещата, които може да контролира. Но можете да предизвикате безпокойство в себе си, ако се притеснявате за неща, които не можете да контролирате.
 • Прекалено обобщаване: Това е да вземете един пример и да кажете, че той важи за всичко. Пазете се от думи като ‘никога’ и ‘винаги’. Пример: ‘Никога няма да се чувствам нормален/а. Притеснявам се за всичко през цялото време’. Реалност: Вие можете да се притеснявате за много неща. Но чак пък за всичко? Възможно ли е да преувеличавате? Макар и да може да се притеснявате за много неща, вие също можете да откриете, че за други неща се чувствате уверени и спокойни.
 • Мислене от типа ‘всичко или нищо’: Нарича се също ‘мислене в черно или бяло’. Пример: ‘Ако не получа идеална атестация, ще си загубя работата’. Реалност: Повечето атестации включват конструктивна критика—за нещо върху което можете да работите, за да го подобрите. Ако получите пет положителни оценки и едно конструктивно предложение, това е добра атестация. Тя не означава, че има опасност да си загубите работата.
 • Катастрофично мислене: Това е когато приемате, че ще се случи най-лошото. Този вид ирационално мислене често включва въпроси от типа ‘какво ще стане, ако’. Пример: ‘Напоследък често ме боли глава. Толкова се притеснявам. Ами ако е мозъчен тумор’? Реалност: Ако често ви боли главата, трябва да отидете на лекар. Но вероятността е, че причината е много по-обикновена и далеч не толкова сериозна. Може да имате нужда от очила. Може да имате инфекция на синусите. Може да получавате главоболие от стрес.

След като проверите истинността на мисълта, следващата стъпка е да я промените. Заместете вредната мисъл с по-положителна, полезна мисъл.

Воденето на дневник на мислите си е един от най-добрите начини да практикувате наблюдение, проверяване и коригиране на мислите си. Така ще знаете какво мислите със себе си. Записвайте всички отрицателни или вредни мисли, които сте имали през деня. Ако смятате, че може да не ги помните в края на деня, носете бележник със себе си, за да можете да записвате всяка появила се мисъл щом се появи. След това напишете полезни изречения, за да коригирате отрицателните мисли.

Ако правите това всеки ден, скоро ще мислите положителни или полезни мисли съвсем естествено.

Но в отрицателните ви мисли може да има някаква истина. Може да искате да оправите някои неща. Ако не се справяте с нещо толкова добре, колкото искате, запишете си го. Можете да изготвите план за коригиране или подобряване в тази сфера.

Ако искате, можете също да записвате какви неоправдани мисли сте имали. Писането в дневник може да изглежда както следва:

Дневник на мислите
Следя за отрицателни мисли Проверявам вида мисъл Коригирам с положителна мисъл
‘Толкова се изнервям, когато изнасям реч. Просто зная, че хората си мислят колко съм зле в изнасянето на речи’. Фокусирам върху отрицателното ‘Може би съм по-добър в речите, отколкото си мисля. Последния път, когато изнесох реч, хората ме аплодираха’.
‘Постоянните ми главоболия сигурно означават, че съм сериозно болен’. Катастрофично мислене ‘Много неща могат да предизвикат главоболие. Повечето не са сериозни и минават’.
‘Никога няма да се чувствам нормален/на. Притеснявам се за всичко през цялото време’. Прекалено обобщаване ‘Смял/а съм се и съм се отпускал/а и преди. Мога да практикувам да се освобождавам от притесненията си’.
‘Винаги трябва да контролирам нещата или не мога да се справя с тях’. Би следвало ‘Мога да контролирам само какво мисля за нещата или какво правя. Не мога да контролирам някои неща, например, какво чувстват или правят другите’.

Проверете знанията си

Коя от тези мисли е пример за положително мислене?

 • Винаги ще съм ужасно зле на стандартните тестове.

Този отговор е грешен.

Това е пример за неоправдана мисъл, която се нарича прекалено обобщаване. Може да сте се справили зле с някои стандартни тестове. Но наистина ли сте се представяли зле на всеки изпит? Твърде вероятно е да се оценявате много строго. С известна подготовка – малко повече допълнително учене и упражнения за релаксиране – ще можете да се представяте добре на тестовете.

 • Срещата не мина добре. Бях малко нервен/а затова не говорих много. Може да науча някои начини за отпускане преди да изляза на среща следващия път.

Този отговор е правилен.

Това е положителна мисъл. Признавате, че сте били нервни. Но също така мислите по положителен начин за това как можете да сте по-малко нервни следващия път.

Как може дневника да ви помогне да имате по-положителни мисли?

 • Той ви показва как разговаряте със себе сии може да ви помогне да се сетите полезни мисли, за да коригирате дадена неоправдана мисъл.

Този отговор е правилен.

И двата отговора са правилни. Дневникът може да ви покаже как разговаряте със себе си и как да мислите по-позитивно. Веднага щом напишете някоя вредна мисъл, вие можете да напишете положителна мисъл, с която да я замените.

 • Писането в дневника всеки ден ще ви помогне да започнете естествено да мислите положително.

Този отговор е правилен.

И двата отговора са верни. Писането в дневника всеки ден ще ви помогне да започнете да мислите положително по естествен начин. Това изисква практика. Автоматизирането на  негативното мислене ви е отнело доста време. Така че може да ви отнеме известно време да свикнете да мислите позитивно.

Продължете с Къде?

Къде? Накъде да се насочим сега?

След като вече прочетохте тази информация, вие сте готови да практикувате положителното мислене, което да ви помогне да предотвратявате и да контролирате безпокойството.

Ако ви е нужна още информация, вижте темата:

Позитивното мислене: Спиране на нежеланите мисли

Източник: Internet, Anxiety: Using Positive Thinking, 2011

Снимка: soundcloud.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *