Любопитно за смеха

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

girlsСмейте се и ще запазите артериите си здрави. Защо? Когато разпускате  и се смеете от сърце, това успокоява кръвоносните съдове и засилва кръвотока – точно обратното на онова, което се случва, когато сте напрегнати. Когато хора с нормално кръвно налягане гледат комедии, кръвотокът им се засилва с около 20%. Но когато гледат сериозен, страшен филм, те се стресират, кръвоносните им съдове се свиват и кръвотокът им намалява с около 35%.  (Престанете да гледате страшните  филми  по телевизията в малките часове на нощта!)

Друга причина да се смеете колкото се може повече: крайно мрачните настроения повишават нивата на кортизол, който е хормонът на стреса и засилва натрупването на мазнините около корема и кара бъбреците ви да задържат сол и вода, което от своя страна доста повишава кръвното ви налягане. Така че, ако гледате комедия или пък някой стар приключенски филм, не обръщайте внимание на хората, които ви казват „Я, по-сериозно.”

Ако в даден момента не можете да понесете повече смях, то знайте, че той може да ви помогне и да отслабнете: Интензивното кискане може да увеличи броя на изгорените калории, показва едно изследване. Изследователите са изчислили, че ако се смеете по 10 – 15 минути на ден, вие можете да изгорите до 40 калории повече от обичайното. Не е много. Но, ей, колкото и малко да отслабнете в талията, капка по капка – вир става.

Всичко това обяснява един от любимите ни фактори за здраве: Ако се смеете често, можете да намалите биологичната си възраст (не календарната) с до 8 години. Така че гледайте на воля Джей Лено, Марта Стюърт или Дейвид Летерман.

Източник: Real Age, There’s Something Funny Going On, 18 July 2009

Снимка: www.solarnavigator.net

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *