Куркумата не прави нищо за вас, ако не използвате две храни и един трик

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вие го знаете, аз го зная, всичко го знаем: Куркумата е много, много полезна за нас. Но защо? Какво в куркумата я прави толкова полезна в менюто ни и толкова незаменима за здравето ни?

turmeric-3-tricks

Куркуминът е активната „съставка” в куркумата. Той е една от поне трите куркуминоиди, съдържащи се в подправката и именно куркуминът придава на куркумата жълтия й цвят. Куркуминоидите отдавна се знае, че се борят със заболяванията и помагат за снижаването на симптомите.

Куркуминоидите съдържат:

  • противовъзпалитени вещества
  • антиоксиданти
  • противотуморни свойства

Заради това куркуминът директно се бори с инфекциите и заболяванията. Като повишите приема си на куркума, вие можете да помогнете на тялото си да се бори срещу възпалителни заболявания като панкреатит и синдром на дразнимото черво, хронични заболявания като диабет и Алцхаймер и дори срещу рак.

Трябва да има уловка, нали? Ами, има.

Куркуминът има ниска бионаличност.

Какво значи това?

Казано съвсем просто, бионаличност е това колко от дадено нещо усвояваме в телата си. Така че ако нещо е с ниска бионаличност – като куркуминът – то тогава телата ни не получават всичко, което той има да им предложи. Това означава ли, че просто трябва да ядем повече от него?

Не

Онова което трябва да направим е да намерим най-добрия начин да подсилим бионаличността на куркумина. Набавяйте си всички ползи за здравето, които куркумата може да ви предложи като използвате следните малки трикове:

1. Малко прясно смлян черен пипер?

Черният пипер е лечебен сам по себе си, но когато се добави към куркумата, той значително повишава начина, по който тялото реагира на здравословния и полезен куркумин, съдържащ се в подправката. Изследванията показват, че когато ядем куркума, тялото показва леко покачване на куркуминоиди, но когато добавяме черен пипер, нивата се покачват главоломно.

„Консумира се същото количество куркумин, но бионаличността му се увеличава до 2000%. Дори и мъничка щипка пипер – 1/20та от чаена лъжица – може значително да повиши нивата”, казва Майкъл Грегър, M.D. лекар, автор и професионален говорител за общественото здраве.

Още подробности: Как да гарантираме усвояването на куркумата от тялото?

2. Здравословни мазнини

Куркумата трябва да бъде смесвана с мазнина, за да могат телата ни напълно да я усвояват и да използват здравословните ползи, които тя предоставя. Дори самото ядене на пълноценна куркума е добра идея; натуралните масла в куркумата (пресна, сушена или на прах) правят биоусвоимостта на куркумина далеч по-голяма, което означава, че тялото извлича повече от съединението.

„Когато не се разтвори както трябва, куркуминът много трудно прониква в стомаха, мястото където се намира по-голямата част от имунната система”, обяснява д-р Джоузеф Меркола, здравен филантроп и автор на бестселъри.

Куркуминът е мастно разтворим, така че добавяйте го в сосовете и дресингите и ще подобрите вкуса, цвета и ползите им за здравето.

3. Повишете температурата

Тук се намесва готвенето. Трябва ви само малко топлина и ползите на куркумина са само ваши. Д-р Сарасвати Сукумар, онколог и патолог в Центъра Джонс Хопкинс съветва куркумата да не се пести:

„Използвам куркума във всяко ястие, просто четвърт чаена лъжица, половин чаена лъжица е достатъчно. Но не е необходимо да пестите подправката – използвайте я обилно. Най-добрият начин да я консумирате, мисля аз, е като я използвате в повечето ястия. Поръсвайте всяко задушено ястие (соте) с нея. В момента, в който загреете олиото и добавите куркума в него, куркумата става напълно бионалична за вас”.

Рецепта, която да направите част от лечебната си храна: Златното мляко: Древна рецепта с куркума за перфектно здраве

Е, вече знаете. Смесвайте куркумата с черен пипер, полезни мазнини (като кокосово масло или маслото ги) и я затопляйте. Това е вкусен начин да извличате най-много от тази подправка и дори няма да усетите как здравето ви ще се подобри.

Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази статия. Ако намирате тази информация за полезна, молим споделете я със семейството и приятелите си. Подкрепата ви за нашето начинание да споделяме информация безплатно ще бъде високо оценена.

 

Източник:

http://healthycures.org/turmeric-cant-thing-foods

Снимка: www.journalreporter.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

4 thoughts on “Куркумата не прави нищо за вас, ако не използвате две храни и един трик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *