Хиалуроновата киселина е ефикасна при множество здравословни проблеми (не само кожни)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

HA-82cb7479aac26d2a09dfb1f0716d09c3853741e7-500x400

Хиалуроновата киселина, също известна като хиалуронан или хиалуронат, днес лесно може да се намери на капсули, крем за кожа и дори на инжекции. Но тя наистина ли е магическата съставка, която сякаш е в списъка на всеки производител на продукти за кожата, както и в списъка на всеки алтернативен лекар като една от задължителните за здравето хранителни добавки?

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина (HA) е гелоподобна, съдържаща вода молекула, която изгражда междуклетъчното пространство и в същото време е уплътняващо вещество в тялото на всички бозайници. HA уплътнява ставите, нервите, хидратира кожата и косата, изпълва очите (стъкловидно тяло). Макар че първоначално е открита през 1934 година от Карл Мейър, популярността на HA се разгърна едва след посещението на репортер в японското село Юзури хара, който отива там, за да разбере защо както мъжете, така и жените надхвърлили 80 и 90-годишна възраст имат гладка кожа без бръчки, гъвкави стави и нива на активност, неподдаващи се на възрастта им. Впоследствие всички тези характеристики се оказват свързани с оестрогеноподобните молекули в храната им като соя и тофу, които изпращали сигнали към клетките да произвеждат повече хиалуронова киселина.

И така, хиалуроновата киселина е естествен полизахарид (въглехидрат) в човешкото тяло. Тя е в големи концентрации в съединителните тъкани, както и в очните течности. Всъщност, основната функция на това хранително вещество е да спомага лубрикацията на съединителната тъкан и на очите. Открива се в големи количества между кожните клетки, където предоставя влага и здрав вид.

Чудили ли сте се защо бебешката кожа е толкова красива? Това се дължи на факта, че бебетата се раждат с високи нива на хиалуронова киселина, която поддържа кожата гладка и еластична. За жалост, това хранително вещество чудо намалява в тялото с възрастта, особено след 40-годишна възраст.

Телата ни съдържат приблизително 15 грама HA и тя се съдържа на практика във всяка част на тялото. При такова широко разпространение е логично, че хиалуроновата киселина има множество функции. Научните изследвания показват, че HA

  • подобрява хидратацията на кожата,
  • стимулира производството на колаген в кожата,
  • действа като антиоксидант и унищожител на свободните радикали,
  • поддържа еластичността на кожата,
  • уплътнява ставите и нервните тъкани,
  • има антибактериално и противовъзпалително действие, и
  • поддържа течността в очните тъкани, което може да помогне за предпазването ни от редица възможни проблеми с очите.

Човешко тяло със среден размер съдържа приблизително 15 грама HA, една трета от които се разгражда и синтезира ежедневно. Именно тук възникват проблемите! Производството на всяко едно предпазващо вещество в тялото намалява с възрастта и HA не прави изключение от това правило. Спадащите нива на хиалуронова киселина се знае, че съпътстват процеса на стареене и се изчислява, че към момента, в който човек достигне 45-годишна възраст синтезът на HA вече е приблизително на половината от необходимото на тялото количество.

Ползи от хиалуроновата киселина

Кожа

Почти половината от хиалуроновата киселина в тялото се намира в колагена на кожата и е логично, че HA играе жизненоважна роля в най-големият орган на тялото. Хиалуроновата киселина помага за задържането на вода равна на над 1000 пъти собственото си тегло вътре в кожните клетки, което я прави отлично овлажняващо средство. Всъщност, нито една друга биологична субстанция не може да задържа толкова много вода като HA, което води до повишена гладкост, омекотяване и по-малко бръчки. Еднакво важна е способността й да премахва отпадната материя от клетките, включително от онези на места със слабо кръвообръщение.

Хиалуроновата киселина от доста време е любимка що се отнася до противодействието на стареенето на кожата на дерматолозите и пластичните хирурзи. Наричана „попълващо вещество” хиалуроновата киселина се инжектира направо в набръчканите участъци по кожата, за да го изглади. Инжекции с хиалуронова киселина се използват също и за лечение на някои очни заболявания.

Навярно сте забелязали хиалуроновата киселина в списъка със съставки на любимите ви серум против стареене или овлажнител. Макар че резултатите може да не са така драматично явни както при поставянето на инжекция, поддръжниците й се кълнат, че използването на тези продукти ще направи кожата ви по мека, по-гладка и по хидратирана.

Днес, хиалуроновата киселина се счита за еднакво важна, ако не и за по-важна от колагена. Най-честото приложение на хиалуроновата киселина е в терапиите противодействащи на стареенето, особено в козметични процедури за премахване на несъвършенства по кожата и бръчки, но те не са безпроблемни и понеже HA се унищожава от тялото, тези терапии трябва да се повтарят редовно и често струват скъпо.

Кремовете повишават хидратацията и еластичността на кожата. Те освен това, са способни да премахват увреждания, нанесени от свободните радикали и дори да предпазват от вредните UV лъчи. Ако кожата ви е мазна, нанасяйте само лосион с хиалуронова киселина. Суха кожа? Нанасяйте хиалуронова киселина под обичайния си овлажнител.

Лосионите на база хиалуронова киселина понякога също така се използват върху кожата за да ускорят заздравяването на изгаряния и рани.

Стави

Чували сме за приемането на глюкозамин като хранителна добавка в лечението на артритни заболявания. Глюкозаминът принадлежи към групата съединения, познати като глюкозаминогликани (GAGs). Тези съединения помагат за изграждането на по-силни, по-здрави и по-гъвкави стави. Хиалуроновата киселина е най-активната форма на GAG’s и тя действа като абсорбатор (буфер) на шока, смазвайки течността в ставните тъкани, както и стабилизирайки разграждането й. Тя, също така, действа за премахването на отпадните материали, които често са киселинни по природа, и които са резултат от унищожаването на хрущялната матрица, като следователно облекчава ставните болки. Като антиоксидант, хиалуроновата киселина допълнително поддържа здравето на ставите като ги предпазва от увреждането, причинявано от свободните радикали. Хиалуроновата киселина може да се приема чрез инжектиране направо в коленете, макар че това лечение може да е много скъпо и често се нуждае от повторение поради естественото й разграждане.

Очи

Хиалуроновата киселина се съдържа в стъкловидното тяло в очите и придава формата и характеристиките му. Първият медицински продукт с хиалуронова киселина бе насочен за употреба в очни операции, конкретно, при операция на катаракта и при глаукома и бе използван за ускоряване на процеса на оздравяване след операция. Понеже хиалуроновата киселина смазва очните тъкани, тя е много полезна за хората, страдащи от сухота в очите. Оралните хранителни добавки с HA могат да помогнат и на зрението. Причината е че със стареенето очните тъкани съдържат все по-малко HA, а тя е необходима за поддържане структурите в очите.

Заболяване на венците:

Пародонтозата е често срещан проблем, засягащ 3 от 4 възрастни над 35-годишна възраст. Пародонтозата, а не кариесите, е единствената най-голяма причина за падането на зъби. Хиалуроновата киселина е важна съставка в съединителната тъкан на венците, която помага за регенерирането на млада, здрава тъкан на венците, както и намалява възпалението, което води до кървящи венци. Няколко изследвания показват, че използването на хиалуронова киселина под формата на гел (Gengigel) помага за намаляването на кървенето на венците и на други индикатори за заболяване на венците.

Още ползи от хранителни добавки с хиалуронова киселина

Има много допълнителни ползи от използването на хиалуронова киселина и те включват по-бързото зарастване на рани, повишена енергия, облекчаване на суха кожа, подобрена мускулна сила и по-остър ум. Можем ли наистина да си позволим да не използваме хранителни добавки с хиалуронова киселина?

Малко изследвания подкрепят ползите за здравето от употребата на хранителни добавки с хиалуронова киселина. Обаче, има научни доказателства че тя предоставя важни ползи за здравето.

Хиалуроновата киселина е обещаваща в лечението на остеоартрит и може да спомогне за намаляването на възпалението, облекчаването на болката, за възстановяване на ставните течности и за предпазване от разрушаването на хрущяла.

Освен това, поддръжниците й казват че хранителните добавки с хиалуронова киселина помагат при синдрома на хроничната умора, хронични болки, фибромиалгия и дори при безсъние.

Преди да започнете да пиете нова хранителна добавка (особено за лечението на хронично заболяване), разумно е първо да се консултирате с надежден здравен специалист.

 

Източници:

https://www.victoriahealth.com/editorial/hyaluronic-acid-the-anti-ageing-nutrient

https://bestlife-herbals.com/hyaluronic-acid-inside-outside-benefits-for-women/

Снимка: citisplash.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *