Борете се с инфекциите и подсилвайте издръжливостта си с глутамин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

glutamin-sources

Ползите от глутамина стават все по-видни с всяко изследване, което свързва това хранително вещество с няколко от най-важните процеси в тялото: имунната система, метаболизма, храносмилането и централната нервна система.

Основни факти за глутамина

Глутаминът е аминокиселина – блокче, изграждащо протеините – която телата ни произвежда естествено. Ако тялото ви е в добро физическо здраве, то синтезира глутамин добре. Глутаминът се произвежда в мускулите и след това се разнася от кръвта до други части на тялото.

Глутаминът се използва в производството на други аминокиселини. Той регулира нивата на глюкозата и може да се трансформира в глюкоза, ако тялото ви се нуждае от допълнително гориво.

Ние разчитаме на ползите от глутамина за премахването на излишния амоняк от тялото. Амонякът се формира когато полезните стомашни бактерии в тънките черва разграждат протеините.

Амонякът може да увреди централната нервна система, ако нивата му станат твърде високи. Повечето от този вторичен продукт се обработва от черния дроб и се изхвърля с урината, но ако заболявания причинят влошаване на работата на черния дроб, глутаминът улавя шлаките като регулира pH баланса на тялото.

7 стъпки към най-естествената есенна детоксикация

Тази аминокиселина е единствената, която е част от две аминови групи – съединение, което съдържа азотен атом – така че тя може да напуска едната или другата група и да се свързва с глюкозата, когато тялото има конкретна нужда. Като преобразува себе си в ен-ацитил-глюкозамин, глутаминът може да оздрави храносмилателната ви система – включително пропускливите черва.

Но преобразувайки се в ацетил-де-глюкозамин, глутаминът се трансформира в перфектното съединение за оздравяване на мускулите, сухожилията и хрущяла, особено важен за сериозните атлети.

Спрете туморния растеж и убийте раковите клетки естествено с елагова киселина

Ползи на глутамина за цялостното здраве на тялото

По време на периоди на изключителен стрес, тежко нараняване, болест или операция, тялото изразходва много бързо глутамина и не може да произвежда достатъчно, за да покрива търсенето. Когато тялото ви оздравява, то се нуждае от азот, за да възстановява клетките и да защитава органите. Една трета от притока ни на азот идва от нашите нива на глутамин.

Задължително е да подсилите производството му в тялото си или да си вземете хранителна добавка и така да дадете на организма си горивото, от което то се нуждае за да поддържа организма ви силен.

Антиоксидантът 6000х по-мощен от витамин С

Симптоми на недостиг на глутамин

 • По-чести инфекции
 • Необяснимо отслабване
 • Загуба на мускулна маса
 • Снижено усвояване на хранителни вещества
 • По-голям стрес върху храносмилането
 • Липса на енергия и повишена умора

Недостигът на глутамин е опасен, ако сте професионален атлет, тренирате повече от един час на ден, наскоро ви е присъден орган, подложени сте на химиотерапия, страдате от заболяване на храносмилателната система като болестта на Крон или от възпаление на червата или ако имунната ви система вече е компрометирана поради ХИВ/СПИН.

Пациентите, подложени на химиотерапия пият хранителна добавка с глутамин, за да противодействат на страничните ефекти от лечението на рака и за да защитят колкото се може повече здрави клетки.

Медицинският център на Университета на Чикаго лекуват пациентите си с изгаряния и със сложни рани с глутамин като спомагателна терапия.

Каролин Банер, диетолог, казва, че тя използва глутамин, за да „оптимизира  здравето на стомаха и червата на пациента, възстановявайки нивата на глутамин, като по този начин подсилва възможността на пациента за оптимални излекуване и имунна функция. За мен ще е вълнуващо да видя глутатиона да се използва при пациенти със сепсис или след операция заради по-новите изследвания на ролята на глутамина при протеини при топлинен шок”.

Списанието Journal of Nutrition публикува две изследвания, свързани с използването на глутамин след травматично увреждане и операция. Дъглас Уилмор – от болницата Бригам енд уименс, Харвардското медицинско училище – откри, че при пациентите, които взимали хранителна добавка с глутамин след операция имало по-малко случаи на инфекция и прекарвали по-малко дни в болницата.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Подобно изследване е проведено от Филип Нюсхолм от катедра по биохимия на Университетския колеж.

Учените откриват, че макар че глутаминът се счита за неесенциална аминокиселина, тя може да стане „условно есенциална по време на възпалителни заболявания като инфекция или травма. Днес вече е добре документирано, че при подходящи условия глутаминът е особено важен за деленето на клетките, че той може да действа като гориво за дишането и че може да подобри функцията на стимулираните имунни клетки”.

Метаболитно хранене: Как глутаминът може да повиши усвояването на хранителните вещества

Ползите от глутамина са една от най-изследваните теми в областта на метаболитното хранене. Ако наскоро сте станали по-активни физически, възстановявате се от травма или операция или имате един от рисковите фактори, описани по-горе, помислете за допълнителен прием на богати на глутамин храни или на хранителна добавка с глутамин.

Представяме ви Маестро Глутатион

Храни с голямо съдържание на глутамин

 • Нетлъстите меса – говеждо, свинско, всички видове риба и птиче без кожата
 • Коренови зеленчуци – червено цвекло и моркови
 • Зелени листни зеленчуци – спанак, броколи, кейл, магданоз и зеле
 • Бобови – боб, грах и леща
 • Млечни продукти – прясно мляко, кисело мляко, сирене рикота и извара

Консумирането на колкото се може повече сурови зеленчуци запазва хранителното съдържание и повишава способността на тялото ви да усвоява повече витамини и минерали на порция. Ако изберете да взимате хранителна добавка, направете проучване!

Хранителните добавки не се следят от Агенцията за храните и лекарствата (FDA), а на вас ви трябват ефикасни нива.

Децата и бременните не трябва да пият хранителни добавки с глутамин докато не се проведат още изследвания за определяне на възможни странични ефекти. Освен това, ако в момента страдате от тежко заболяване на черния дроб, не пийте глутамин преди първо да говорите с лекаря си.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/benefits-of-glutamine/

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *