Начин на хранене, който сърцето ви очаква от край време

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всеки търси идеалната диета — „тайната” за сваляне на килограми и за подобряване на здравето без да се налага да се отказва от твърде много от храните, които обича.

sredi dieta

Е, не е необходимо да търсите много далече, защото нови изследвания откриха диетата, която може да намали риска ви от сериозни сърдечносъдови събития с почти една трета, както и да намали риска ви от удар с до 46 процента.

И именно същата лесна за следване разумна диета, за която толкова често пиша – средиземноморската диета, е доказала, че укрепва сърцето, предпазва мозъка и поддържа обиколката на талията ви точно каквато тя трябва да бъде.

Онова което прави новото изследване така изключително е, че то не е просто анкета, в която хората просто отговарят на въпроси за хранителните си навици, както така често се случва с изследванията на диети.

То е напълно истинско, дългосрочно клинично изпитание, в което 7447 души на възраст между 55 и 80 години, всичките изправени пред висок риск от сърдечно заболяване, на произволен принцип получават или храна с ниско съдържание на мазнини или един от два различни режима на средиземноморската диета.

В единия има повече ядки, в другия повече зехтин — но и в двата случая, средиземноморската диета лесно побеждава диетата с ниско съдържание на мазнини по почти всички важни сърдечносъдови показатели през пет-годишния период на изследването.

Онова, което ми харесва в средиземноморската диета не са просто резултатите (макар че те също са много важни).

Но онова, което ми харесва е, че тя е много реалистична.

Пациентите, които били поставени на хранителен режим с ниско съдържание на мазнини направили онова, което и вие вероятно сте правили когато сте опитали такава диета. (А кой ли не я е опитвал поне веднъж?)

Отказали се.

Накрая, те успели да намалят консумацията си на мазнини само с 2 процента и в голяма степен се върнали към обичайния традиционен начин на хранене, който прави толкова много хора дебели и болни, според данните, публикувани в медицинското списание New England Journal of Medicine.

Пациентите които спазвали средиземноморската диета, от друга страна, успели да се придържат към нея и буквално се наслаждавали на буквално всички плодове на този здравословен начин на живот —да не говорим за ядките, пресните риби, нетлъстите меса, обилието от пълнозърнести храни и т.н.

Дори им позволявали да пият вино и да ядат черен шоколад — макар че аз лично бих препоръчал и виното и черния шоколад да се приемат умерено или дори още по-малко.

Единственият недостатък в изследването бил в отслабването. Всички доброволци започнали с наднормено тегло или затлъстяване — а пет години по-късно те все още си били с наднормено тегло и затлъстяване.

Но това е така, защото им било позволено да ядат колкото си искат, стига да ядели храните, позволени в диетата, която спазвали. От тях не се изисквало да следят за размера на порциите, нито да правят малко физически упражнения.

Представете си колко по-добри щяха да бъдат резултатите, ако го бяха направили.

Но не е необходимо да гадаем — можете сами да се убедите за себе си. Опитайте тази диета, но не спирайте с промените в чинията. Непременно ограничете калориите достатъчно, така че да отслабвате и правете упражненията, от които тялото ви се нуждае, за да е във форма.

Не ми е необходимо изследване, за да зная какво ще е следващото нещо, което ще се случи — отслабване и дори още по-нисък риск от проблеми със сърцето.

Както винаги, говорете с лекар преди да започнете диета. А за тотално справяне с килограмите, уверете се, че тя е изградена спрямо вашите нужди.

Източник:

https://www.besthealthnutritionals.com/blog/2013/03/24/mediterranean-diet-can-slash/

Снимка: www.ultramarathonworkingteam.com

Прочетете още по темата:

Здравето на сърцето отново свързано със здравето на мозъка

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *