Естествените дезинфектанти надделяват над токсичните в битката за чистота

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stephanie-green-cleaners-1

Ако никога не сте обмисляли да използвате естествени дезинфектанти – може би трябва да го направите. Наскоро проведени изследвания показват, че 40% от почистващите препарати и дезинфектанти, продавани в магазините са неефективни срещу микробите и бактериите!

Норовируси – вирусите, отговорни за повече от половината от случаите на натравяне с храна и стомашен грип – се премахват единствено с почистващи препарати на база белина.

В Съединените щати 21 милиона души всяка година се заразяват с норовируси.

Професор Джули Джийн от катедрата за селско стопанство и науки за храните в университета Лавал бе част от екип учени, които изследваха много често употребявани дезинфектанти, използвани в домакинства, офиси и учреждения.

Тя казва за изследването на екипа си, публикувано в списанието Journal of Food Protection, ‘Веднъж като се лепнат, тези вируси могат да оцелеят със седмици и потенциално да заразят всеки, който ги докосне. И е много вероятно нашите заключения за повърхностите от неръждаема стомана да са валидни и за други материали’.

Тези устойчиви микроби се чувстват у дома си върху повърхности и храни, и върху предмети като съдовете и приборите за хранене или дръжките на вратите.

Според Центъра за контрол и предпазване от заболяванията (CDC), бактериите се удвояват на всеки 20 минути! Това означава, че ако имате 5 бактерии върху сандвича си по обяд – в него ще има повече от 10 милиона бактерии към 7 вечерта!

Микробите непрекъснато се увеличават и мутират, което все повече ни затруднява да ги елиминираме и да се предпазваме от тях. CDC определи някои от причините за това глобално нарастване на вирусите и бактериите.

Защо микробите стават все по-силни

• Нарастването на населението в съчетание с повишените нива на бедност и преместването в ненаселени преди това места.

• По-бързият и по-достъпен транспорт води до разпространението на микроби по-далече и по-бързо.

• Прекомерната употреба на антибактериални продукти и лекарства прави същите в голяма степен неефикасни.

• По-малкото внимание върху общото здраве на тялото и върху превенцията на заболяванията.
• Щетите, нанасяни на околната среда – особено на въздуха, почвата и водата.

Пълното премахване на бактериите и вирусите преди те да се разпространят е от особена важност в болниците и в хранителната промишленост с цел предотвратяване на инфекции, които могат да доведат до сепсис и възможна смърт.

Видове дезинфектанти на пазара

• Продукти на база белина

Почистването с белина е 100 пъти по-ефикасно от чистенето с почистващи препарати на база спирт или амоняк. 40% от почистващите препарати и дезинфектанти за дома са направени с по-малко ефикасни съставки.

Новините за белината не са само положителни, обаче. Белината може да причини респираторни проблеми, изгаряне на кожата и увреждане на централната нервна система. Парите й могат да са особено дразнещи за страдащите от астма.

Ако се смеси с амоняк или урина If mixed with ammonia or urine – например при почистването на котешка тоалетна или на тоалетна чиния – парите могат да причинят спиране на функцията на белите дробове. Смесването на белина с прерпарат за чинии създава иприт, а при смесването на белина с кръв, изпражнения или други органични съединения се получава хлороформ.

Продукти на спиртна основа

Чистенето с дезинфектанти на спиртна основа не е много ефикасно. Повечето микроби бързо стават резистентни. Болниците използват огромни количества дезинфектанти за ръцете на спиртна основа, и за жалост количеството микроби, които тези дезинфектанти не убиват – норовирусите – е значително.

CDC съобщава, че инфекциите в болниците са приблизително 1.7 милиона –причиняващи 100000 свързани с инфекции смъртни случаи всяка година в Съединените щати. Изследване, проведено в начално училище откри, че няма разлика в дългосрочен план в предаването на микроби между децата които си мият ръцете с обикновен сапун и вода и онези, които използват дезинфектанти.

Продукти на база амоняк

Може да не осъзнавате че даден продукт съдържа амоняк, защото производителите добавят аромати, за да прикрият токсичните пари. Естественият инстинкт на тялото ви да се отдръпва от миризмите на химикали е притъпен от тези аромати.

Почистващите препарати с мирис на бор и спрейовете за миене на прозорци никога не трябва да се смесват с белина, понеже резултатът е газ толкова токсичен, че белите ви дробове могат да спрат да дишат.

Болниците и хранителновкусовата промишленост трябва да използват дезинфектанти. Но изобилието на антибактериално всичко – от дезинфектанти за ръце до препарати за пране и освежители за въздуха – причинява далеч повече вреда, отколкото полза в домовете ни.

Трите най-важни причини да използваме естествени дезинфектанти

  1. Химическите почистващи препарати и дезинфектанти са токсични – причиняват вредни странични ефекти на вас и семейството ви. Те убиват само някои микроби и оставя останалите да се адаптират и да мутират.
  2. Прекомерната употреба на антибактериални продукти води до супербактерии, които са по-резистентни на антибиотици. Тези продукти не действат и няма никакви доказателства, че прекаленото използване на антибактериални продукти у дома води до по-малко заболявания за семейството ви.
  3. Имунната ви система отслабва – колкото повече се опитвате да освободите средата около вас от микроби, толкова по-трудно е за имунната ви система да се адаптира към по-силните щамове бактерия. Всъщност можем да използваме термина твърде чисто що се отнася до дома ви. Излагането на ежедневната мърсотия и микроби прави имунната система по-силна.

Учените вярват, че именно прекомерната употреба на антибактериални продукти е довела до увеличаването на случаите на алергии и на заболявания на имунната система през последните няколко десетилетия.

Какъв е отговорът?

Първа линия на защита са добрите старомодни сапун и вода. Използвайте ги за миенето на повърхности, тялото и дрехите си.

Натурални дезинфектанти – По-безопасната алтернатива

Пръскайте с водороден пероксид (кислородна вода) – която избелва като белината, но далеч по-безопасно – след което пръскайте с оцет повърхностите.

Поръсването с карамфил и канела на готварската печка е ефикасен освежител на въздуха, а содата за хляб абсорбира миризмите от килимите, кофите за боклук, хладилника и фризера. Най-добрият освежител на въздуха се състои в това да откриете проблема, да го отстраните и да отворите прозореца за свеж въздух.

Сода бикарбонат, смесена с ябълков оцет върши по-добра работа – и е много по-малко токсична – от другите прахове за търкане на банята. Идеална за тоалетни вани.

Оцетът, използван сам е безопасен и ефикасен за плотове, подове и прозорци. Една чаша оцет и три чаши вода са достатъчни за почистването на замърсената външна страна на прозорците.

Сода за хляб, добавена в цикъла на изплакване на пералната машина е активен омекотител на тъканите.

Газирана вода в пулверизатор също действа добре за почистването на прозорците и огледалата.

Маслата от лавандула и от чаено дърво са антисептични и естествено антибактериални – в много по-ниски дози – и оставят приятно ухание когато са добавени към содата или кислородната вода.

Малките стъпки, с които бавно замествате антибактериалните продукти в дома ви с естествено дезинфектиращи почистващи препарати ще позволяват на имунната ви система да навакса и сама да се укрепи. Разбира се че искате дома ви да е чист и да ухае свежо.

Ако някой у дома вече е болен и трябва да използвате белина – разредете една чаена лъжичка в 4.5 л вода и минете всички повърхности. Нека повърхностите са леко влажни и ги оставете да изсъхнат на въздуха.

Естествените дезинфектанти може и да се нуждаят от малко повече творческо мислене и усилия, но развиването на по-силна защита срещу заболяванията от страна на имунната система си струва.

Автор: Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Natural Disinfectants Win Over Toxic Chemical Disinfectants in Studieshttp://undergroundhealthreporter.com/natural-disinfectants#axzz2hU98KsOQ

Снимка: www.howdoesshe.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *