Семената от чиа: Ползи и странични ефекти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chia-seeds

Много от вас може би не знаеха много за чиа, докато тези семена не станаха често употребявана дума преди около десет години, когато ‘домашните любимци’ на чиата бяха навсякъде. Помните ли саксиите от теракота във формата на животни, в които от главата и тялото растяха чиа стръкове? Семената от чиа всъщност съществуват още от времето на цивилизацията на ацтеките, когато са използвани за храна, като лекарство и разменна монета и са високо ценени.  Днешните изследователи на здравето откриха, че тези същите семена от чиа имат много полезни за здравето свойства. Те могат също така да имат и някои недостатъци по отношение на здравето, така че искам да ви разкажа за полезните и вредни страни от добавянето на семената от чиа към храната.

Семената от чиа предлагат значителни ползи за здравето

Семената от чиа в момента се радват на засилена популярност, но по-скоро като подсилващи здравето продукти, а не като шантавите домашни растения отпреди десет години. Вярно е, че семената от чиа съдържат много полезни хранителни вещества и поради това предоставят значителни ползи за здравето, както следва:

 • Съдържат много фиибри – прибавени във вода те образуват гел, който подпомага храносмилането и изхождането. Те също така подтискат глада; затова увенчават с успех усилията на хората да отслабнат.
 • Съдържат много омега-3 и алфа-линоленова (ALA) мастни киселини – съдържат около 64% омега-3 и алфа-линоленова киселини, които действат като естествени противовъзпалителни вещества. Помагат за снижаване на болката при заболявания като артрит и т.н. Те също така помагат за повишаването на добрия ‘HDL’ холестерол и за предпазване от сърдечно заболяване. Те помагат за отслабване, особено за премахването на тлъстините в коремната област. Помагат за умствено съсредоточаване и се борят с депресията.
 • Богати са на калций, магнезий, бор – спомагат за изграждането на силни кости и намаляват желанието за храна.
 • Съдържат съвършени, несъдържащи глутен протеини – имат по-висока протеинова стойност от зърнените храни, спомагат за стабилизирането на кръвната захар и енергията.
 • Спомагат хидратацията:   Колоидният тип фибри в семената от чиа спомага поддържането на количеството вода и така организмът не се обезводнява и поддържа електролитите балансирани.      
 • Одобрени са от FDA  – семената от чиа са 100% естествени без каквито и да било добавени съставки.

Възможни недостатъци на семената от чиа

И така, макар че семената от чиа предоставят някои чудесни ползи за здравето, те наистина крият няколко потенциални опасности за здравето, за които трябва да знаете. Семената от чиа са от билката Salvia hispanica. Както е и с много други специфични билки, не всеки може или трябва да ги използва.  Ето няколко възможни причини да не ги използваме:

 • Алергия – хората, които са чувствителни към синапеното семе не трябва да използват/ядат и семена от чиа, защото тези растения са от едно и също семейство. Те могат да предизвикат реакции, вариращи от по-леките – обриви, копривна треска, сълзящи очи – до по-тежки, като отичане на гърлото, езика, устата, което може да блокира дихателните пътища и да причини асфикция.
 • Разредител на кръвта – семената от чиа имат разреждащо кръвта действие и могат да причинят повече кървене, ако се порежете и в случай че се подложите на операция, а все още ги консумирате. Те трябва да бъдат спрени 3-4 дни преди насрочена операция. Непременно кажете на лекаря или заболекаря си, че консумирате семена от чиа, ако те плануват процедури, които могат да са свързани с кървене.
 • Храносмилателни разстройства – поради многото фибри в семената от чиа те могат да причинят подуване и газове при хората, които често ги използват.
 • Ниско кръвно налягане – канадско изследване показа, че семената от чиа могат да снижат диастоличното кръвно налягане. Ако имате нормално до ниско кръвно налягане, яденето на семена от чиа може да причини падане на кръвното налягане и това да причини припадък.
 • Пристрастяване – изследване показа, че семената от чиа съдържат химически свойства, които могат да се окажат пристрастяващи за някои чувствителни хора.
 • Чистота – избягвайте семена от чиа от Китай. Там използват различни методи на обработка, които не са одобрени от Агенцията за храните и лекарствата (FDA). Купувайте само ‘сертифицирани’ семена от чиа от уважавани компании.

 Моите препоръки

Общо взето, мисля че семената от чиа имат много здравословни качества и предлагат множество ползи за здравето. Някои хора се кълнат колко добре се чувстват когато ги използват, но аз все пак бих препоръчал няколко предпазни мерки. Първо, уверете се че семената от чиа, които купувате са сертифициран чист продукт, който не е произведен в Китай.

Второ, както когато започвате да взимате която и да било нова билка или витамин или при яденето на нови храни, започвайте с много малки количества, за да сте сигурни, че не сте алергични към дадената субстанция. Ако забележите обриви, изтръпване или сърбеж около устните след като ядете семена от чиа за първи път, незабавно спрете да ги ядете.  Ако почувствате подуване на устните или чувство на изтръпване в гърлото, незабавно отидете в спешно отделение, защото това може да е сериозна алергична реакция.

Трето, ако откриете, че нямате никакви алергии от чиа, следете за замаяност (от ниско кръвно налягане) или за прекомерно кървене, ако се порежете. Не забравяйте, че храносмилателната ви система може да се нуждае от нагаждане към новия вид и количество фибри и вие можете да изживеете засилено подуване и газове. Това трябва да отшуми, но ако продължава, спрете да вземате продукта. Също така, наистина казвайте на лекаря си, че използвате семена от чиа и внимателно следете за възможни признаци за странични ефекти.

Бъдете здрави,

д-р Марк Розенберг

Източник: Natural Health News, Chia Seeds: Health Benefit Pros And Cons, 21 February 2013

Снимка: www.seedguides.info

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *