Защо не трябва да пием студена вода и защо да пием топла

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Макар че идеята за чаша ледена вода може да ви се струва невероятно освежаваща, оказва се, че има множество причини за това защо пиенето на студена вода е вредно, докато топлата вода е далеч по-полезна.

Какво причинява студената вода в тялото

Студената вода въздейства на редица здравословни телесни процеси и наистина вреди на доброто ви физическо състояние по следните начини:

Студената вода ви лишава от хранителни вещества: Естествената температура на тялото е 37 градуса по Целзий. Когато човек пие нещо много студено, тялото трябва да изразходва прекомерно голямо количество енергия, за да регулира температурата си. Това отнема енергията, необходима за храносмилането и за усвояването на хранителни вещества.

Може да ви заболи гърлото: Много студената вода може да причини натрупването на мукоза в дихателните пътища, а това да доведе до повишена вероятност от инфекция, водеща до възпалено гърло.

Може да повиши риска ви от главоболие: Според изследване от 2001 година, жените, които страдали от мигрена през последната година било два пъти по-вероятно да си докарат главоболие с пиенето на студена вода.

Внимание, студената вода може да съдържа замърсен лед: В статията тук вижте как ледът често е замърсен и обвит в бактерии и гъбички. Това често се отнася и за леда в дома ви.

10 причини да пием топла вода с куркума всяка сутрин

От друга страна, ето няколко важни ползи за здравето от пиенето на топла вода:

Топлата вода предоставя успокоение на болките

Пиенето на топла или гореща вода има облекчаващо действие върху мускулите на корема. Тя може да облекчи болките при менструация и коремните спазми, както и мускулните спазми.

Стимулира свалянето на килограми

Като сутрин първо изпивате чаша гореща вода, вие давате силен тласък на метаболизма си. Топлата вода повишава температурата на тялото и ускорява горенето на калории от метаболизма ви.

Препятства преждевременното стареене

Пиенето на топла вода спомага изхвърлянето на ускоряващи стареенето съединения от тялото. Тя също така подобрява еластичността на тялото като спомага възстановяването на клетките.

Отпушва носа и прочиства гърлото

Горещата вода е чудесна за естественото лечение на настинки. Тя естествено разтваря секрета и пречиства дихателните пътища. Тя не само премахва запушването на носа, но също така облекчава и симптомите на възпаленото гърло.

7 причини да пием топла солена вода всяка сутрин

Пази от запек

Горещата вода може да ви помогне да имате редовен стомах. Обезводняването често е причина за проявяващите се отново и отново проблеми със запека. Да не говорим, че изхожданията се забавят когато червата се запълнят. Горещата вода довършва разграждането на остатъците от храната и ги изхвърля през тънките черва.

Спомага храносмилателния процес

Счита се, че пиенето на студена вода по време на хранене може да причини втвърдяването на мазнините в храната и да доведе до натрупването на мазнини в тънките черва. Както вече споменахме по-горе, топлата вода стимулира метаболизма и спомага храносмилателния процес.

Детоксикира тялото

Пиенето на гореща вода повишава температурата на тялото естествено. С покачването на температурата на тялото се активира процеса на потене, който изхвърля токсини от тялото през порите на кожата. Допълнителното овлажняване също така помага на функцията на бъбреците да изхвърлят отпадъчните материали от тялото, наред с токсините.

Изкуството на пиене на вода – 10 съвета от Аюрведа

Подобрява нагласата ни към света

Според д-р Майкъл Уолд, пиенето на гореща вода активира рецепторите в стомаха, хранопровода, червата и устата. Това стимулира областите на удоволствие в мозъка.

Поддържа равновесие в тялото

Практикуващите китайска медицина вярват, че пиенето на топла вода с температура сходна на тази на тялото поддържа равновесие. Те вярват, че много горещата, както и много студената вода разстройват ин и ян баланса в тялото. Дисбалансите се счита, че са отговорни за симптоми като втрисане, депресия, жажда „замъглено” мислене, подуване на стомаха и други.

Подобрява кръвообръщението

Пиенето на топла вода разгражда мастните депозити в тялото и кръвотока. Топлината повишава преминаването на кръв или кръвообръщението и стимулира изхвърлянето на токсините. Подобреното кръвообръщение причинява отпускане на мускулите, което може да облекчи болката

Многото неочаквани ползи от пиенето на гореща вода

Опитайте топла вода с лимон

Моят любим начин на пиене на топла вода е като стисна един или два пъти пресен лимон в нея. Това е особено полезно в началото на деня. Лимоните съдържат лимонена киселина, магнезий, биофлавоноиди, витамин С, пектин, калций и лимонин, а тези вещества свръхзареждат имунитета ни и улесняват тялото в борбата с инфекциите. Те помагат и за снижаването на действието на свободните радикали и усилват разграждането на телесните мазнини, познати като адипозна тъкан.

от Сюзън Патерсън

Още по темата:

Опасните пластмасови бутилки за вода

Чудесните ползи от пиенето на вода преди сън

Пийте лимонена вода преди лягане, полезно е

Ето какво се случва с тялото когато пием лимонена вода с КУРКУМА сутрин

14 признака, че не пиете достатъчно вода

Вижте какво ще се случи като започнете да пиете вода с мед всеки ден

Водата като терапия, 10 домашни лека

Източник:

https://www.thealternativedaily.com/always-drink-water/?utm_source=external&utm_medium=PH&utm_campaign=phemail

Снимка: Eat This, Not That

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *