Науката посочва 8 невероятни начина, по които музиката подобрява здравето ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Независимо дали обичате да слушате рок-енд-рол, кънтри музика, поп парчета или класическа музика, не ви е необходимо АЗ да ВИ казвам колко силна може да е музиката.

Музиката може да накара кръвта ви да заиграе, да ви насърчи да се отпуснете и да ви накара да се съсредоточите, та да преминете успешно през напрегнат ден. Освен това, всеки има любима музика, която съпътства живота му. Когато чуете конкретна песен, тя може на мига да ви върне в конкретен миг или събитие в миналото ви.

И за това си има причина. Ние сме устроени така, че да откликваме на вокални или инструментални звуци, според учените. Когато слушаме музика, областите в мозъка, свързани с други неща като храна, секс и лекарства се оживяват като блестяща коледна елха.

Експертите казват, че човек чува и реагира на мелодии преди още да е роден. Всъщност изследване откри, че новородените бебета помнят мелодии, които са им били пускани докато са били още в утробата.

Лек върху нотния лист: Слушайте тази музика, възстановете ДНК-то си

Изследвания потвърждават, че ползите за здравето от музиката са истински

А науката потвърждава, че ние не просто обичаме да слушаме музика. Тази ни дейност има ползи за здравето ни и в реалния ни живот.

Следват осем мощни начини, по които музиката буквално ни помага да сме здрави или да оздравяваме.

 1. Подобрява настроението:

Това не е само във въображението ви. Учените казват, че музиката буквално подобрява настроението.

Изследване, публикувано в списанието Frontiers in Psychology потвърждава, че хората се чувстват по-добре когато слушат музика. А изследователи във Финландия откриха защо.

Те откриха, че слушането на мелодии кара телата ни да освобождават хормона на щастието допамин. С други думи, то съвсем буквално ни кара да се чувстваме добре.

 1. Облекчава болката:

Оказва се, че музиката не помага единствено при емоционална болка. Тя може да помогне за облекчаването и на физическа болка. Всъщност тя може да помогне дори на хората, които живеят с хронична болка да пият по-малко болкоуспокояващи.

Изследвания показват, че слушането на музика снижава както острата, така и хроничната болка. В изследване музиката предостави значително облекчение на болката на група хора, страдащи от хронична, широко разпространена болка от фибромиалгия.

Когато изследователите пускали приятна релаксираща музика, която доброволците сами били избрали, болката им рязко се понижавала, а подвижността им се подобрявала.

Лечебната магия на музиката

 1. Подобрява съня:

Недостатъчният сън не ви кара само да се чувствате зле. Хроничните проблеми със съня могат, също така, да доведат до някои сериозни последици. Всъщност експертите казват, че липсата на сън се свързва с някои от основните здравословни проблеми като…

 • затлъстяване
 • диабет
 • снижена когнитивна функция
 • сърдечни заболявания, и
 • отслабена имунна система

С други думи, добрият сън е особено важен за доброто здраве.

А добрата новина е че музиката може да помогне в случая. Изследване, публикувано в списанието Journal of Advanced Nursing показва, че слушането на успокояваща музика преди лягане значително подобрява качеството на съня. И че то е по-добро за заспиване от аудио-книга или дори от тишината.

 1. Подсилва мозъчната функция:

Изследователите отдавна доказаха, че ученето ни да свирим на нов инструмент може да спомогне предпазването на познавателната ни функция. Всъщност когато учените накарали група по-възрастни доброволци да се учат да свирят на пиано, те значително подобрили вниманието, когнитивната си функция и дори моторните си способности.

По-скорошни изследвания разкриха, че самото слушане на мелодии помага и за подсилването на мозъчната функция.

Изследване от Англия откри, че хората, които слушат музика докато решават тестове, отговарят на повече въпроси и имат повече верни отговори от хората, които правят тестовете в тишина.

Слушането на класическа музика подобрява дейността на гените

 1. Подсилва физическата форма:

Музиката може да ви помогне да сте в по-добра физическа форма и дори да отслабнете.

Когато слушате ритмични мелодии, това по естествен начин ви кара да станете и да танцувате. А това означава горене на излишните калории, разбира се. Но според Училището за спорт и образование на университета Брюнел, музиката прави повече от просто да ви кара да искате да танцувате. Тя също така силно подсилва издръжливостта ни.

Според тяхната изследователска работа, музиката може да повиши издръжливостта ни с до изключителните 15 процента. А в реалния свят това означава, че пускането на музика докато работим може да ни стимулира да вървим, да караме колело или да танцуваме далеч по-дълго.

Музиката може дори да ни помогне да ядем по-малко. Малко изследване от Университета Корнел откри, че когато доброволците слушат нежна музика докато се хранят, те по-бързо спират да ядат и поглъщат по-малко калории.

 1. Стимулира имунната система :

Изследователи от Университета МакГил обстойно прегледаха 400 разработки за въздействието на музиката върху цялостното здраве. И бързо стана ясно, че слушането на музика предоставя очевидни ползи за физическото и емоционалното ни здраве.

Но най-вече изпъква една полза.

То подобрява функцията на имунната ни система. Хората, които обичат музика имат повече антитела, както и по-големи количества клетки, които отблъскват микроби, вируси и бактерии.

Силата на музиката за здравето

 1. Помага на здравето на сърцето:

Експертите казват, че слушането на мелодии може да е полезно за сърцето. Изследвания показват, че то помага за свалянето на кръвното налягане, подсилването на кръвотока и дори съкращава времето за възстановяване след сърдечен удар или сърдечна операция.

Слушането на жизнерадостна музика има здравословно въздействие върху функцията на кръвоносните съдове, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвотока. А преглед на изследвания, разглеждащи въздействието на музиката върху тялото откри, че слушането на музика снижава кръвното налагане и успокоява сърдечния ритъм. Освен това, то се свързва с цялостно подобрение на здравето на сърцето.

 1. Снижава стреса и безпокойството:

Феновете на музиката в целия свят могат да ви кажат, че слушането на любимите им парчета им помага да релаксират. А науката го потвърждава.

Изследвания показват, че слушането на мелодиите, които обичате снижава стреса и намалява тревожността. В изследване учените откриха, че хората, които слушат музика по време на операция имат измеримо по-ниски нива на хормона на стреса кортизол от онези, на които не им се пуска музика.

Експертите казват, че музиката изменя мозъчните вълни задействайки релаксация по много сходен начин като медитацията. Всъщност изследване от Сиатъл, Вашингтон откри, че музиката е толкова релаксираща, колкото е и масажът.

Множеството причини да спрем да използваме микровълнова фурна ВЕДНАГА!

Във впечатляващо изследване от Великобритания учените дори успяха да определят конкретни музикални парчета, които водят до релаксация.

Те откриха 10 песни, които са ненадминати в снижаването на стреса. А като измерваха ритъма на сърцето, кръвното налягане и скоростта на дишането, те откриха, че Безтегловно на Маркони юниън (Weightless – Marconi Union) снижава нивата на тревожност на слушателите със забележителните 65 процента.

Терапевтите използващи музика помогнаха за създаването на “Weightless” за конкретното забавяне на сърдечната честота, сваляне на кръвното налягане и понижаване на нивата на кортизола. И то действа.

Казват, че музиката може да усмири и див звяр. Но се оказва, че любимата ни музика предоставя и редица реални ползи за здравето.

от Алис Джейкъб

Прочетете също:

Музиката: език на изцелението

Музиката усъвършенства мозъка

Предизвикателство за здраве: Трябват ви само 15 секунди за да възстановите имунитета си

Може ли тази ЗВЪНКА терапия да ЛЕКУВА Паркинсон?

Жените излизат с танци от депресията

Избягвайте болки с правилната поза за сън

Защо N-ацетил-цистеинът е толкова важен за здравето ни днес!

Източник:

https://healthiertalk.com/music-health-benefits/?utm_source=ReviveOldPost&utm_medium=social&utm_campaign=ReviveOldPost

Снимка: zazenlife.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *