Слушането на класическа музика подобрява дейността на гените

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Mozart

Нови изследвания посочват начина, по който класическата музика влияе на слушателите на молекулярно ниво.

Още информация за „Ефекта Моцарт”

Въпреки цялото въздействие, което се смята, че музиката има върху мозъка, класическата музика сякаш попада в сива зона. Някои считат, че тя прави децата по-умни, докато други поставят тази идея в графата на психологическите митове, по които си падаме. Ново финландско изследване се опита да изясни тази класическа връзка.

„Макар че изследванията, включващи изобразяване на мозъка в снимки показват, че слушането на музика променя структурата и функцията на човешкия мозък, молекулярните механизми, водещи до тези резултати остават неизвестни,” пишат изследователите”. „С появата на подходите на геномиката и биоинформатиката тези въздействия на музиката днес могат да се изучават по-подробно”.

Пример: Изследователите направиха широко-геномно транскрипционно профилиране на периферна кръв на участниците в изследването след като те слушаха класическа музика  — и отново без излагането им на музика.

На прост език, изследователите изследваха въздействието на музиката на молекулярно ниво, нещо което те казват, че предишни изследвания не са правили. Те пускали на една група от участниците Концерт за цигулка номер 3  в сол мажор, K.216 на Волфганг Амадеус Моцарт за 20 минути, а друга група участници не слушали никаква музика. Вместо това ги съветвали да избягват слушането на музика в деня преди изследването и прекарали сесията или в разговор с други участници, в четене на списание или в разходка на открито.

Резултатите показват, че слушането на класическа музика подобрява дейността на гените що се отнася до секретирането на допамин (хормона на щастието) и „транспорта на  синаптичната функция, ученето и паметта”. Едни от гените с най-повишена регулация бил синуклеин-алфа (SNCA), добре познат като рисков ген за болестта на Паркинсон. Това е също така ген, който позволява на пойните птици да се научат да пеят.

„Повишаването на няколко гени, които се знае, че са в основата на научаването на песни и на пеене при пойните птици сочи към обща еволюционна основа на звуковото възприятие между пойните птици и хората”, казва в съобщение за пресата д-р Ирма Джарвела, водещ автор на изследването.

Макар че класическата музика действа като регулира някои гени, тя намалява други, свързани с невродегенерацията — процеса, я който невроните губят структурата или функцията си — „показвайки важността от познаването и опита в медиирането на причиняваните от музиката въздействия”.

Музикалната терапия продължава да е област на научен интерес. По-раншни изследвания показаха, че хип-хоп текстовете предлагат на хората, страдащи от когнитивни заболявания свеж начин на мислене докато създаването, пеенето, движението и/или слушането на музика намалява симптомите при депресирани деца и младежи.

Бонус: тази форма на терапия помага на млади пациенти с рак да се спрявят с болестта си, а джазът снижава безпокойството при пациентите, подложени на операция.

Стефани Кастило

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/listening-classical-music-enhances-gene-activity-update-mozart-effect-325680?rel=most_shared5

Снимка: www.scoop.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *