Посрещнете лятото с този полезен за костите плод

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете ли че има лесен и сладък начин да изградите костите си това лято? Дребните, алкализиращи плодове, които зреят тъкмо сега, помагат за подобряването на здравето на костите, както и на цялостното здраве. Те са също така вкусна и полезна храна и един от най-богатите източници на антиоксиданти. Днес ще откриете полезните свойства в изграждането на костите на…

cherries 1

Черешите: лакомство и лечение

Черешите са в списъка на осново полагащите храни, които са също така и щедри източници на хранителни вещества с основно значение за здравето на костите!

Черешите са в два основни вида: сладки и кисели, но и черешите и вишните укрепват здравето на костите и са вкусни.

Черешите предоставят на тялото ключовия за изграждането на костите минерал силиций. Освен това, те съдържат голям брой основополагащи хранителни вещества – основни витамини и минерали, предлагащи най-много ползи за изграждането на костите, както ще видите по-долу.

Освен това, черешите не са включени в списъка на ‘вредните дванайсет’ плодове и зеленчуци, който ще публикуване наскоро.

Антиоксидантна мощ

Антиоксидантите са субстанциите, които парират действието на кислорода в тялото. Нека обясня:

Макар че кислородът е жизнено необходим, той също така причинява увреждане на костите  посредством процеса на оксидиране, същия процес, посредством който върху желязото се формира ръжда.

Ето какво се случва: клетките ви използват кислород при всяко вдишване, но някои от клетките в крайна сметка произвеждат свободни радикали като вторичен продукт. Свободните радикали са молекули със ‘свободен’ електрон – електроните обикновено са по двойки, и когато единият електрон липсва, оставащият е ‘свободен’. Той иска да се прикрепи към нещо, за да балансира липсващия електрон и открадва електрон от други молекули като по този начин уврежда клетките – включително костните клетки – и създава още свободни радикали. Лесно е да се досетите че това става циклично.

Оксидативното увреждане е вредно за костите, така че, за да предотвратим влошаването на здравето на костите от страна на свободните радикали трябва да ядем…

Вещества, побеждаващи свободните радикали

Черешите са изтъкани от такива борещи се със свободните радикали вещества – изследване от 2010 г. откри че черешите съдържат цели 13 антиоксиданта! Конкретно, антиоксидантите, открити в черешите са полифенолите, особено два от тях: антоцианините и супероксид дисмутазата (SOD). Полифенолите дават ярките цветове на плодове като боровинките, червените боровинки и черешите. Те допринасят и за вкуса и киселостта им, и се съдържат основно в кожата на плода.

Интересното е, че последните изследвания показват, че множеството полифеноли в черешите действат заедно и постигат по-силно антиоксидантно въздействие, отколкото ако всеки от тези полифеноли действаше сам.

Какво точно има в черешите?

Невероятно е колко много хранителни вещества се съдържат в тези кръглички, червени плодове. Черешите съдържат цели 5 основни хранителни вещества, допълнителни вещества като антиоксидантите, които споменахме по-горе и дори субстанции, които подобряват моделите на съня.

Ето някои от хранителните вещества в черешите:

  • Бета каротин – полезният за здравето на кожата каротеноид е полезен и за костите.
  • Витамин С е както антиоксидант, така и витамин, и играе ключова роля в производството на колаген, протеиновата основа, на която се дължи целостта на костите. Освен това, витамин С е необходим за синтезирането на витамин D, друг жизненоважен за изграждането на костите витамин.
  • Калий – важен минерал и електролит, който наред с другите си функции, помага за преноса на вода в и от клетките (важна функция в премоделирането на костите).
  • Манган – необходим за синтеза на хрущялите и костите и интересното е, че манганът активира гореспоменатата супероксид дисмутаза (SOD).
  • Мед – важен за костите минерал. Мед се открива всъщност във всяка тъкан на тялото, и както и мангана, и този минерал участва в SOD… всъщност той е съставна част от този ключов антиоксидант. (Очаквайте статия за SOD наскоро!)
  • Силиций – както вече споменахме, е важен за изграждането на костите. Понякога наричан силициев двуокис, той пряко влияе върху растежа, както на съединителната тъкан, така и на костите и е многоважен за минерализацията на костната плътност. Всъщност, силицият е основен за усвояването на калция в костите.

Освен това, черешите съдържат…

Мелатонин, регулиращата съня субстанция

Скорошно изследване откри, че сокът от вишни побеждава безсънието. Това се дължи на мелатонина в черешите, който влияе на циркадните ритми на тялото. Мелатонинът се съдържа в малки количества в тялото, така че не трябва да прекалявате с черешите за да извлечете регулиращото им съня въздействие.

Вишните облекчават възпалението

Подобно на нестероидните противовъзпалителни лекарства, вишните забавят действието на ензимите цикло-оксиигеназа-1 и 2. Така че яжте вкусните, сочни  плодове като естествен начин за контролиране на възпалението, причинявано от артрита и от други заболявания, като при това няма да сте изложени на нежеланите странични ефекти на лекарствата!

Напитка от череши: Лесна за приготвяне и полезна за здравето на костите!

Разхлаждаща в горещите летни дни, тази вкусна напитка съдържа череши, чай от лайка, лимонов сок и пресен джинджифил, а всички тези съставки са полезни за здравето на костите.

Лайката добавя своя мощен антиоксидант, наречен лутеолин. Пресният джинджифил има мощни противовъзпалителни свойства — изследванията показват, че възпалението може да доведе до остеопороза.

Другата съставка е лимона с неговите мощни прочистващи свойства Лимоновият сок съдържа витамин С и има алкализиращ ефект въпреки киселия си вкус.

Ето как да приготвим тази вкусна и полезна за изграждането на костите напитка:

Черешов супер чай

Съставки:

1 ч.ч. череши без костилките, за предпочитане много зрели
1 малко парче джинджифил, обелено и нарязано на тънки лентички
4 ч.ч. вода
3 или 4 пакетчета чай от лайка
Стевия (на вкус) или мед
1 с.л. лимонов сок (според вкуса)

4 лимонови резена (по желание)

Указания:

  1. Смесете черешите, джинджифила и стевията или малко мед в стъклена купа и намачкайте с дървена лъжица или с чукчето на хаванчето, така че да се отделят соковете.
  2. Сипете 2 ч.ч. вода към черешовата смес, покрийте купата и оставете в хладилника една нощ.
  3. Оставете 2 ч.ч. вода да заври и сложете пакетчетата чай от лайка. Запарете 2 минути (или по-дълго, ако искате чаят да е по-силен).
  4. Прецедете черешовия сок в кана като изтискате през тензух черешите и джинджифила, за да се отдели целия сок от тях. Долейте чая от лайка и разбъркайте добре. Налейте в чаши, прибавете сока и парченцата лимон.  Сервирайте напитката гореща или ледена.

Наздраве!

Вивиан Голдсмит

Източник: http://saveourbones.com/celebrate-summer-with-this-delicious-bone-healthy-fruit/

Снимка: www.blisstree.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *