Черешите са полезна суперхрана, 6 причини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всеки знае колко вкусни са черешите, но знаете ли, че те облекчават болката, помагат ви да избягвате преждевременното остаряване и добавят години към живота ви?

cherries

Черешите помагат в битката с рака и болестите

Черешите наред с другите плодове са богат източник на антиоксиданти. Те помагат за предпазване от и възстановяване на уврежданията нанесени на клетките на тялото от свободните радикали. Това означава, че антиоксидантите заемат мястото на свободните радикали в тялото преди последните да са причинили каквото и да било увреждане.

Черешите са богати на флаваноида кверитрин, който изследователите откриха, че е едно от най-мощните противоракови вещества. Когато ядем череши, кверитрина бува освободен, за да се справи с раковите клетки в тялото.

Черешите също така съдържат елагова киселина, естествено фенолно вещество в растенията, познато като противо-канцерогенно и противо-мутагенно съединение. Някои изследователи казват, че елаговата киселина може би е най-ефикасният начин за предпазване от рак.

Друго съединение, съдържащо се  в черешите – перилил алкохол (POH)—е изключително мощно в намаляването на появата на всички видове рак. Изследователите откриха, че POH спира растежа на раковите клетки като ги лишава от протеините от които те се нуждаят за да растат. Перилил алкохолът (POH) показва противодействие на всеки вид рак, срещу който е бил изпитан.

Черешите помагат за облекчаване на болката при артрит и подагра

Вишните съдържат две мощни съединения, антоцианини и биофлаваноиди. Тези съединения и двете забавят ензимите цилко-оксигеназа-1 и 2 и така спомагат за облекчаването и предпазването от артрит и подагра в тялото.

Черешите елиминират оксидативния стрес и предпазват от преждевременно стареене

Черешите са богати на два важни флаваноида, изокверитрин и кверитрин, които действат като антиоксиданти и елиминират вредните оксиданти ‘пуснати’ в тялото от оксидативния стрес, като по този начин забавят процеса на стареене.

Черешите лекуват мигрените

Като спомагат за снижаването на възпалението в тялото, антоцианинът и биофланоидите в черешите също така помагат за елиминирането на мигренните главоболия. Тези съединения са известни с това, че имат действие сходно на действието на аспирина и ибупрофена, но без вредните странични ефекти от тях.

Черешите подобряват циркадните ритми на тялото

Много са натрупаните факти, показващи че антиоксидантът мелатонин, който черешите съдържат в изобилие, е особено важен за подобряването на циркадните ритми на тялото. Тъй като тялото съдържа малки количества мелатонин, лекото му повишаване може да доведе до чудесни резултати.

Черешите помагат на съня

Мелатонинът също така доказано улеснява естествените модели на сън. Тъй като тялото усвоява мелатонина много бързо, черешите покачват нивата на мелатонин в кръвта и по този начин подобряват съня ви.

Как да се радваме на всички мощни полезни свойства на черешите през цялата година

Сега череши има в изобилие, но сигурно си задавате въпроса, как целогодишно да се ползваме от тези полезни плодове? Разбира се, през зимата те се откриват трудно и струват скъпо, но по-долу ще откриете много удобено и мъдро решение.

Шепа пресни череши днес са истинска гастрономическа наслада, но ако искате да впрегнете антиоксидантната мощ на черешите ежедневно, а вие определено трябва да включите този плод в хранителния си режим защото черешите са една от истинските ‘лечебни храни’ в природата, тогава вие трябва сериозно да помислите за концентрати от червена вишна под формата на сок, както и за всякакви други био продукти от череши и вишни.

Наред с други видове, като например концентрати от боровинки и нар, концентратът от череши е супер-хранителна и изключително вкусна добавка в ежедневния ви хранителен режим. Като част от личната си програма за предпазване от заболявания и за избягване на преждевременното стареене, силно ви препоръчвам да пиете тези сокове всеки ден.

Натуралният концентрат от вишни трябва да е 100 процента натурален, защото тогава той съдържа по 55 до 60 вишни на всеки 30 г. Това е препоръчиелната единична доза, така че с други думи ще трябва да изяждате по 55 до 60 череши, за да извлечете същите ползи за здравето (а аз не препоръчвам яденето на толкова череши, защото те съдържат твърде много захар… докато при концентрата вие получавате ползите от черешите без захарта).

Макар че повечето хора просто разреждат концентрата с вода и го пият всяка сутрин, осигурявайки си ползите наред с невероятния вкус, някои предпочитат да използват прясно мляко (препоръчвам сурово мляко, разбира се). Концентратът може да се използва и в множество разнообразни рецепти. Например, можете да го добавяте в много различни сокове, както и можете да си приготвяте собствени рецепти, смесвайки концентрата с различни плодове.

При използването на натурален концентрат от вишни или череши, препоръчвам да взимате по две супени лъжици на ден. Много бързо ще свикнете с вкуса му, разреден с вода или прясно мляко по избор, но освен това концентратът е много здравословно допълнение към хранителния режим на децата. За да им е по-приятен можете да добавяте по няколко капки мед в чашата.

И така, включете черешите и вишните в ежедневното си меню и се радвайте на всички ползи за здравето на тези блестящи, вкусни и сочни плодове.

Джоузеф Меркола и Сара Потс

Източник: articles.mercola.com, The Top Six Reasons Why Cherries are Naturally Good for You, 17 January 2004

Снимка: www.thefruitcompany.com

Прочетете също статията: 5те най-лоши и 3те най-добри храни преди сън

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

и ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Черешите са полезна суперхрана, 6 причини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *