Наслаждавайте се на по-безопасна скара тази година с розмарин и вишни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

За много от нас топлото време сигнализира откриването на сезона на скарите. За жалост, печенето на месо на скара и готвенето на месо на висока температура причиняват формирането на химически съединения, които могат да повишат риска ви от рак.

Rosemary-Tart-Cherries-chicken

Тази година, ако ви се прииска неустоимо да запалите скарата (и кой ли може да ви вини за това?) можете да печете по-безопасно на скара като използвате билка и плод. Оказва се, че сериозно намалявате броя на тези рискови съединения като използвате розмарин или вишни.

Основни сред причиняващите рак съединения при готвене на меса са хетероцикличните амини (HCAs), които са класифицирани от Националната токсикологична програма на американското Министерство на здравеопазването и човешките услуги като канцерогени за хората, които повишават риска от рак.

Без рак в скарата, рецепти

Екстрактът от розмарин снижава токсичните HCAs с 30 до 100%

Изследователите в Канзаския държавен университет изучават добавянето на екстракт от розмарин към смляно говеждо. В допълнение към алкохола, екстрактите от розмарин съдържат смес от розмаринова киселина, карнозол и карнозна киселина. Изследователите не били сигурни как съединенията действат, но откриват, че добавянето на екстрактите снижават нивата на HCA от 30 до 100 процента.

В друго изследване, публикувано в списанието International Journal of Food Sciences and Nutrition, изследователите в Саудитска Арабия откриха, че цялото количество HCAs в печените пилета се снижава седем пъти при добавянето на 2 процентов екстракт от розмарин. Изследователите откриха също така, че две други опасни съединения, появяващи се по време на готвене се свеждат до недоловими нива.

Пет съвета за здравословна скара

Вишните снижават свързаните с рак съединения

По-рано изследователите в Мичиганския държавен университет добавиха плод от два сорта вишни (Монтморънси и Балатон) към пирожки с говежда кайма и ги сравниха с контролна група от обикновени пирожки с кайма. В допълнение към изучаването на мастното съдържание и формирането на вредните HCAs, изследователите също така изследваха нивата на окисляване на липидите по време на съхранение, което кара месото да се обезцветява, да променя консистенцията си и да се разваля.

Резултатът е че добавянето на вишните снижава формирането на HCAs, както и забавя окисляването на липидите и развалянето.

„Съдържанието на мазнини в пирожките с вишни е, както се очаква, по-ниско отколкото в контролните пирожки, докато съдържанието на влажност е по-голямо”, казва Джей Иън Грей, PhD, професор по диетология в Мичиганския университет. „Месото на вишните не само забавя окисляването на месните липиди, но и снижава значително формирането на хетероцикличните ароматни амини”.

Черешите премахват канцерогените в говеждото, рецепта

Опитайте да използвате пресен розмарин и вишни в маринати, добавяйте ги в каймата за кюфтета и бургери и ги нанасяйте върху печените на скара меса, риба и зеленчуци.

Освен вишните/черешите и розмарина, които са известни с противораковите си свойства и с това, че са заредени с антиоксиданти, има и други храни, които също показват, че имат способността да снижават формирането на причиняващите рак съединения по време на готвене. Медът е отличен за маринати, осигурява чудесен вкус, коричка и глазура. Той също блокира производството на HCAs и на други канцерогени по време на печене на скара.

Други билки, които снижават причиняващите рак съединения включват: босилек, джоджен, салвия, чубрица, майорана, риган, чесън и мащерка.

Микровълновата фурна, приятел или враг?

6 съвета за снижаване на риска от рак от готвените меса

Ето някои други начини, които помагат за снижаване риска от рак от готвените меса:

  1. Гответе на по-ниска температура. Колкото по-висока е температурата, толкова повече HCAs и други причиняващи рак съединения се формират.
  2. Печете когато е възможно. При печенето е по-лесно да се контролира температурата, а най-големите количества причиняващи рак съединения се образуват при печене на скара/грил или при пържене в тиган.
  3. Не приготвяйте сосове от мазнината от печено на скара или пържено месо. Националният раков институт предупреждава, че мазнината от пърженото или печено на скара месо – дори и то да е приготвяно на по-ниски температури – съдържа значителни количества HCAs.
  4. Ограничете консумацията си на меса, намалете размера на порциите, избирайте по-нетлъсти парчета.
  5. Избягвайте прегарянето на месото и не яжте прегорено месо.
  6. Непременно яжте по поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.

от Тони Айзъкс

Прочетете също:

Да, можете да си изсушите череши или вишни у дома!

Предпазете се от скритите причинители на рака!

Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

 

Източник:

http://healthiertalk.com/enjoy-safer-grilling-year-rosemary-and-cherries-1898 за Сашо

Снимка: Love & Zest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *