Минералът мед крие в себе си тайната на горенето на мазнините

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте с наднормено тегло, знаете колко трудно е да задействате метаболизма си така че да свалите излишните килограми.

copper-fat-burning

Всъщност, цялата ни култура на хранене изглежда е така изградена, че да подсигурява провала ви.

Ето защо повече от 33 милиарда щатски долара се харчат за продукти за отслабване само в САЩ всяка година, и защо две трети от възрастните са с наднормено тегло или със затлъстяване.

От снаксове без мазнини, съдържащо обаче тонове захар и добавки които всъщност предизвикват качването на килограми… до диетични напитки със Splenda, които причиняват рак — ако следвате традиционните съвети за хранене, свързаните със здравето и отслабването ви цели няма как да се осъществят.

Добрата новина е че последни изследвания показват начин за действително възстановяване на естествената способност на тялото да гори мазнините и да ги използва за енергия, вместо да ги натрупва по ханша, корема и бедрата ви… край на свирепите диети.

Разграждане на мазнините

Изучавайки генетични проблеми при мишките, изследователски екип в лабораторията Бъркли на Калифорнийския университет откри връзка между изненадващ минерал и способността на тялото да разгражда мазнините.

И откритието може да промени хода на провеждането на диети за милиони хора…

Учените откриха, че мишките с повече от този минерал в кръвта си всъщност разграждали мазнините по-добре от мишките с по-ниски нива.

И което е още по-хубаво, те откриха, че този минерал не е важен единствено за метаболизма на мазнините — той играе ролята на „регулатор”… което означава, че колкото повече има от него в тялото, толкова повече мазнини се разграждат в него.

Непрестанно горене на мазнини

Минералът, който учените откриха, че има такова основно въздействие върху метаболизма на мазнините е медта.

Според изследователският екип, медта играе особено важна роля в метаболизма на тялото като спомага извличането на мазнините от клетките и вкарването им в кръвотока, където те да се използват като енергия.

Заключенията на екипа от Бъркли за медта и мастните клетки, наречени адипоцити, ще бъдат публикувани в списанието Nature Chemical Biology през юли.

„За разлика от други изследвания, които свързват медта, както с повишена, така и с понижена обмяна на веществата, нашето изследване определено показва как действа този минерал – той е сигнал, задействащ мастните клетки”, казва Кристофър Чанг, професор по химия и молекулярна и клетъчна биология в Университета на Калифорния.

„Знаехме, че ако успеем да намерим начин за по-ефикасно горене на мазнините, това щеше да е голям принос за справянето със затлъстяването и диабета”.

Без достатъчно мед, мазнините се натрупват в мастните клетки без да бъдат използвани.

В предишно изследване Чанг доказа, че медта е ключовата сигнализираща молекула в мозъка, която успокоява свръхвъзбудата на нервните клетки.

Новото изследване показва, че медта играе роля в цялото тяло като сигнализирането не се ограничава до само няколко елемента от периодичната таблица като натрий, калций и калий.

„Медта е напълно нов клас; в известна степен ние добавихме нещо съществено ново, като нова буква в азбуката, така да се каже, що се отнася до металите, които допринасят за езика на изпращане на сигнали в тялото”, казва Чанг, който също така преподава в Бъркли, работи в Националната лаборатория Лоренс там, и е изследовател в института Howard Hughes Medical Institute.
Знаем, чували сме, че медта се използва за всичко от съдове за готвене до хранителни добавки за имунната система, но това ново откритие измества с гръм и трясък всичко останало.

Виждате ли, онова, което учените откриха беше, че медта в основни линии поддържа тялото в режим на горене на мазнини, дори и когато не правите абсолютно нищо. Обикновено, когато тялото е в покой, човек не е в режим на непрекъснато горене на мазнини. Но медта по същество блокира „ключа за изключване” на горенето на мазнините.

Екипът на Чанг откри, че ензим, наречен фосфодиестераза 3 (PDE3) блокира cAMP, вероятно с цел предотвратяване на разграждането на мазнините. Медта от своя страна блокира този ензим и по този начин „отпуска спирачките, набити от него”, давайки зелена светлина на топенето на мазнините”, казва ученият.

Като се има предвид колко беден на мед е съвременният начин на хранене, изненадвате ли се въобще изобщо, че днес има толкова много хора, страдащи от затлъстяване?

copper-nutsНабавяне на необходимата ни мед

Понеже телата ни не произвеждат този минерал естествено, добавянето на богати на мед храни в хранителния ни режим е жизнено важно, без значение дали искате да свалите 5 или 25 килограма.

Най-добрите хранителни източници на мед са:

  • Зелените листни зеленчуци  къдравото зеле кейл, спанакът, синапените и на червеното цвекло листа, както и тези на швейцарското зеле чард са отлични източници на мед.
  • Морската храна  стридите, сепията,  омарите и морските раци всичките са с високо съдържание на мед.
  • Семената  сусамът, слънчогледовите семки, тиквените семки, лененото семе всичките предоставят чудесни възможности за подобряване на горенето на мазнините в тялото.
  • Бобовите растения  нахут, соя, бял боб всичките са богати на мед и са чудесно допълнително блюдо всяко ядене.
  • Гъбите – са чудесна, вталяваща талията храна, гъбите шийтаке съдържат най-високите нива на мед, но можете да ядете и печурки или мръчкула, за да подсилите естествено нивата на мед в тялото си.
  • Ядките  кашу, лешници, бразилски орехи, и орехи са чудесни, богати на мед храни.

Ако сте готови да рестартирате метаболизма си, това никога не е било по-лесно от сега, и то без йо-йо ефект, опасни диети и остарели съвети за физически упражнения. Можете да включите отново естествените процеси за горене на мазнините в тялото си като му предоставяте минерала, за който то жадува, медта.

Все пак учените предупреждават да не се приема мед под формата на хранителни добавки поради резултатите в това изследване. Твърде многото мед може да доведе до дисбаланс други есенциални минерали в тялото на, включително на цинк. Средната необходимост от мед за възрастен е около 700 микрограма на ден, според здравните органи.

Сходна статия:

Неутрализирайте уврежданията от преяждането с вредни храни така

Източници:

http://easyhealthoptions.com/coppers-fat-burning-secret/

http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/Copper-essential-for-burning-fat-Study/articleshow/52711128.cms

Снимка: Steroizi.roCelebenews

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *