Неутрализирайте уврежданията от преяждането с вредни храни така

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Нека си го кажем… не винаги ни се отдава да правим най-добрите избори на храна.

citruses-counter-fast-food-binges

Наистина, ако действате предварително и се запасявате с пресни пълноценни храни, в по-голямата част от времето вие ще се чувствате добре от ястията, които ядете. Но какво да кажем за моментите когато сте навън… и ви налегне глад… и единственото, което ви е под ръка е лепкаво парче пица?

Няма страшно! Изследователи наскоро разкриха лесен (и вкусен) начин за противодействие на последиците от прегрешенията в режима си на хранене. Това значи, че можете да ядете по парче пица от време на време и въпреки това да запазите здравето си…

Единственото, което трябва да правите е да ядете повече цитрусови плодове. Да, наистина… изобилието от портокали, лимони, лайм и грейпфрути може да ви помогне да останете на по-здравословна вълна, ако и понякога да ставате жертва на нездравословните мазнини, характерни за храните, от които се състои западния начин на хранене.

Изследователи от Държавния университет на Сао Пауло в Бразилия откриха, че мишките, хранени съобразно богатия на мазнини западен маниер на ядене, страдат от същите здравословни проблеми като хората, които ядат по този начин — увреждане на клетките, висока кръвна захар, висок холестерол и увреждане на черния дроб. Но когато наред с вредните храни те давали на мишките и цитрусови флаванони, това снижавало увреждането в телата им… и то значително.

Това се дължи на факта, че тези цитрусови флаванони са мощни антиоксиданти, способни да снижават оксидативния стрес и да потушават възпалението. В изследването си учените използвали три конкретни флаванони от портокали, лайм и лимони: хесперидин, ериоцитрин и ериодиктиол. Като давали тези флаванони на мишките, които били хранени с богата на мазнини западна храна, учените успели да снижат:

  • клетъчното увреждане, причинено от вредната храна с повече от 50 процента
  • натрупването на мазнини в черния дроб и увреждането на черния дроб
  • холестерола
  • кръвната захар

Флаваноните обаче не успели да направят едно нещо… те не помогнали на мишките да свалят нито грам от теглото си. Но били лек за почти всичко останало – за всички други здравословни проблеми, причинявани от вредният начини на хранене. Така че тези флаванони не са решение за затлъстяването, но могат да са решението за свързаните със затлъстяването здравословни проблеми…

Изследователите вярват, че тези вещества биха могли да помогнат в лечението на всичко от сърдечно заболяване до диабет, заради способността им да гасят пожарите на възпалението в тялото.

Ако сте готови сами за себе си да се уверите в силите на цитрусовите флаванони да потушават възпалението, има дълъг списък от цитрусови плодове, от които да избирате като например често присъстващите на трапезата ни портокали, грейпфрут, лимони, лайм, цитрони и мандарини.

Можете да пиете и хранителна добавка с цитрусови биофлаваноиди, за да извличате повече сила от флаваноните за парите си без да прекалявате с яденето на портокали. Тези хранителни добавки съдържат различни флавоноли, флавони и флаванони—включително и някои флаваноните, тествани от изследователите. Повечето от тези хранителни добавки се предлагат на капсули от по 500 до 1400 мг. Можете да пиете по една до две капсули на ден, за да предпазвате тялото си от свободните радикали, оксидативния стрес, възпалението, болестите … и от време на време от парчето пица, без което просто не можете да живеете.

Идеята все пак не е да прекалявате непрекъснато с бързите храни, понеже сте открили решение за справяне с вредите, които те нанасят на тялото ви, а да имате възможността да си похапвате от тях понякога без угризения.

от Джени Смиековски

Източник:

http://easyhealthoptions.com/easy-fix-counters-damage-fast-food-binge/

Снимка: Eat This, Not That! on Yahoo – Tumblr

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *