Психическото състояние наистина е много важно за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Емоционалното състояние на ума силно въздейства на общото ни здравословно състояние. Повечето от предишните изследвания по въпроса се фокусират върху отрицателното въздействие на емоционалното състояние върху здравето. Сега най-накрая учените разглеждат ползите за здравето, извличани от положителното емоционално състояние.

Изпитването на състрадание е полезно за сърцето и стомаха

Усещането на съчувствие означава, че изпитвате любов и загриженост към другите. Добър пример за състрадание е традиционната будистка практика на правенето на медитация с любов и доброта. Това е форма на медитация, в която вие фокусирате любов и съчувствие върху себе си, както и върху нарастваща доста голяма група от други хора.

Психоложката Барбара Фредериксон проведе изследване за положителното въздействие, отбелязано след шест седмично обучение в медитация с любов и доброта. Заключенията показват, че участниците, които практикували медитация с любов и доброта изпитват положително въздействие върху тонуса на вагусовия си нерв в покой. Вагусовият нерв тръгва от основата на мозъка надолу към сърцето. Той играе роля в регулирането на емоциите и върху храносмилателната и сърдечно-съдовата системи в тялото.

„В известна степен телата ни са създадени за любов, защото колкото повече обичаме, толкова по-здрави ставаме”, казва Фредериксон.

Силата на положителното мислене

Чувствата на радост и възхищение снижават възпалителните маркери

Чувствата на радост, възхищение и благоговение ни дават усещане за свързаност с нещо, което изглежда по-висше от нас самите. Било то чрез религиозни преживявания или ставайки свидетели на несравнима естествена касота, усещането е благоприятно за човешкото тяло и снижава възпалителните  маркери.

Изследвания на Университета на Калифорния, Бъркли откриха, че участниците, които наскоро са изпитали благоговение имат снижени нива на цитокините. Тези цитокини са възпалителни маркери, които, ако хронично са с повишени нива понякога са индикатор за автоимунни заболявания, атеросклероза, депресия и болестта на Алцхаймер. Така че е резонно, че изпитването на благоговение помага за предпазването ни от някои от тези заболявания.

„Вместо да гледаме на разходките в парка или на посещенията в музеи като на глезене, ние се надяваме хората да приемат този вид изживявания като важни начини за поддържане здравето на тялото, както и на здравето на ума”, обяснява съавторът в изследването, д-р Дженифър Стелар.

Точката на щастието неутрализира негативната енергия и укрепва имунната система

Оптимизмът е полезен за сърцето

Истинският оптимизъм означава повече от усмивка на лицето. Оптимистичната нагласа на ума позволява да гледаме отвъд предизвикателствата и пречките, пред които се изправяме като вярваме, че в крайна сметка нещата ще се развият в наша полза.

Преглед от 2012 година на научни изследвания за оптимистични хора по отношение на сърдечно-съдовите рискове, разкрива свързаност между оптимизма и снижените рискове от сърдечно-съдови събития. Друго скорошно изследване на постове в Twitter откри връзка между смъртните случаи от инфаркти и честотата на постване в Twitter на негативни послания. Оптимизмът също така се свързва с по-голяма продължителност на живота и с подобрена функция на имунната система.

Щитовидната жлеза се повлиява благотворно от усмивка, страховете я унищожават!

Благодарността стимулира здравето на имунната система

„В продължение на хиляди години в литературата се говори за ползите от развиването на благодарността като добродетел”, казва психологът Робърт Имънс от Университета на Калифорния, Дейвис. „Благодарните хора се грижат по-добре за себе си и пазят здравето си чрез редовни упажнения, здравословно хранене и редовни изследвания при лекаря”.

Благодарността се свързва с подобрена функция на имунната система и с по-качествен сън. Тя може също така да снижава нивата на стреса, а те са фактор за много хронични заболявания.

-The Alternative Daily

Прочетете още:

Човекът който шокира света: Мислите променят ДНК-то, а то променя света

Как да развием способността си да лекуваме?

20 лесни начина отново да се влюбите в живота си

Пет мудри за освобождаване от страха

Не се оставяйте тези шест неща да ви спират!

Първо обичай себе си за живот без само-саботиране

Носете тези мисли в сърцето и ума си НАВСЯКЪДЕ

Какво да си повтаряме непрестанно за по-бързо оздравяване

Източник:

https://www.thealternativedaily.com/mind-health-state-mental-brain/

Снимка: Alternative Daily

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *