Феерия в синьо, невероятните ползи от яденето на пореч и метличина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Хората в цял свят използват цветя в ястията и с лечебна цел от хиляди години. Днес ще ви запознаем с нови изследвания за още две ядивни цветя —пореч (Borago officinalis) и синя метличина (Centaurea cyanus). Оказва се, че тези цветя освен на лечебни свойства са и добър източник на много необходими на тялото хранителни вещества, включително на витамин Е.

Пореч

Поречът, наричан още лечебна краставица или вълчо цвете, е едногодишно цъфтящо растение, растящо в някои части на средиземноморския регион, като за негова родина се счита Сирия. Цветовете му са сини, бели или розови. Подобно на много други цъфтящи растения като хортензията, неговия цвят се повлиява от pH състава в почвата. Алкалната почва прави цветовете синьо-лилави, киселинната – розови, а неутралната – бели.

Поречът традиционно има разнообразни лечебни употреби. Можете да стривате венчелистчетата (или да използвате студено пресовано масло от семена на пореч), за да лекувате инфекции на очите и кожата. Или можете да си правите чай от венчелистчетата като лек за лошо храносмилане.

Венчелистчетата на пореча често се използват в кухнята—като вкусът им наподобява този на краставицата. А тичинките му (малките крехки стебълца в средата на цветовете) са леко сладникави.

Събуждане на магическите способности със силата на билките

Тук ще отворим една скоба и ще дадем още информация за:

Студено пресованото масло от пореч

Маслото от пореч, което се приготвя чрез студено пресоване на черните семена на растението, за извличането на ценното светло жълто масло от семена на пореч е много полезно.

Маслото от семена на пореч представлява по-концентрирана форма на самото растение.

Маслото е невероятно богат източник (17 – 25%) на GLA (гама линоленова киселина), полиненаситена мастна киселина (Omega-6), която играе много важна роля за поддържане здравето на кожата, подобряване функционирането на кожата и за лечението на кожни болести.

Това чудесно и лесно усвоявано от кожата масло е подходящо за всичките видове кожа като дълбоко овлажнява кожата за дълготрайната й хидратация. То предлага регенеративни, противовъзпалителни и стягащи свойства и помага за подобряването еластичността на кожата и за възстановяване на нейната гладкост.

Балансиращото свойство на маслото от пореч предоставя противовъзпалителни ползи при хронични кожни заболявания и помага за облекчаването на екзема и акне.

Домашен гел лекува стрии, старчески петна, белези от акне, псориазис, изгаряния!

Косата и скалпът също извличат голяма полза от ревитализиращото действие на маслото от пореч.

Прекрасните свойства на пореча за кожата, косата, ума и тялото правят това растение незаменимо за употреба – непретенциозен, но ценен подарък, както за жените, така и за мъжете, така че е добре да добавяте масло от студено пресовани семена на пореч в продуктите си за здраве и красота.

И най-накрая, но не по важност ви предлагаме най-любопитната употреба на пореча, вдъхването на кураж. Когато билката цъфти в градината ви, или когато се разхождате сред природата, вие можете да си наберете цветове от красивото цвете и да си приготвите екстракт от него.

Знаете колко магични са пчелите, те единствени на планетата събират нектар от цветята и неуморно го превръщат в мед, сам по себе си магическа субстанция! Да не говорим за пчелния восък! Ако поседите до стръковете пореч в градината си ще видите колко много пчелите обичат това цвете. И след като им позволите да си съберат нектар от искрящо сините цветове на растението, самите вие можете да си наберете от тях, току-що целунати от пчелите.

Налейте в малка купа изворна вода и поръсете цветовете отгоре, оставете купата на слънце в градината. Нека тя остане там през целия ден и да приеме в себе си красивото лятно синьо небе, оставете я там и през нощта, за да поеме светлината на звездите и на луната. На следващата сутрин прецедете и налейте извлека в бутилка като добавите малко уиски, за да консервира извлека. Кураж.

Можете да използвате този магичен извлек, който ще ви напомня на градините, пчелите, слънцето, облаците, луната и звездите в трудни времена, за да преминете през тях заредени с кураж!

Фенелът символизира дълголетие, кураж и сила

Синя метличина или синчец

Другото растение, което ще разгледаме днес е синята метличина или просто метличината също е едногодишно цъфтящо растение с дълга история на лечебна употреба. Според гръцката митология, метличината е използвана за лечението на нанесена от Херакъл рана на Ахилес. През цялата история на човечеството метличината се използва за лечението на висока температура, запек, задържане на вода и натрупване на секрет в гърдите (белите дробове).

От векове синята метличина, също наричана синчец, расте на воля в царевичните поля. Но днес, поради широко разпространената употреба на пестициди, растението все по-малко се среща в полята. Но все още можем да го видим и покрай пътищата и в ливади и цветни лехи през лятото. Синият цвят на метличината е също така популярен за направата на бои в Нова Англия.

За лечебни цели се използват цветовете, семената и листата на синчеца.

Полезни вещества в метличината са флавоноидите, сесквитерпенните лактони (включително кницина), ацетилените и кумарините. Кницинът има леко антибиотични свойства.

История и фолклор

Лечебните свойства на метличината първо се споменават в писмения документ Хилдегард от Бинген от 12 век. По-късно билкарят Пиеранреа Матиоли (1501-1577) препоръчва растението въз основа на Доктрината на сигнатурите, в която книга се твърди, че външният вид на растението показва болестите, които то лекува. Наситеното синьо на метличината символизира здрави очи, и поради тази причина, то се превръща в лек за очни болести.

Ацтекска „магия” прави чудеса за зрението

Лечебно действие и употреба

Синчецът все още се използва във Франция като лек за очите (прецедена настойка от билката се използва за промиване на очите, докато от венчелистчетата се правят лапи). Венчелистчетата се приемат и под формата на горчив тоник – стимулант, който подобрява храносмилането и вероятно поддържа функцията на черния дроб, както и одобрява резистентността ви към инфекции.

Семената се използват като леко слабително за деца. Отвара от листата на растението се използва за лечение на ревматизъм, а мехлем от средните векове се нанася за заздравяване на рани и за лечение на кожни инфекции.

В последно време и двете цветя привличат вниманието на научния свят. А учени от Португалия изучават съдържанието на хранителни вещества в тях…

Подобрете здравето си с тези 15 богати на витамин Е храни

Ядивни цветя с високо съдържание на витамин Е

В новото изследване, учени от два университета в Португалия анализират хранителния състав на венчелистчетата на пореча и метличината в различни етапи на цъфтежа им. По-конкретно, те изучават калориите, каротеноидите, въглехидратите, есенциалните мастни киселини, мазнините, фибрите и токоферолите (активни съединения, съставляващи витамин), съдържащи се във всяко венчелистче.

Те откриха, че хранителният състав на двете цветя е доста сходен. Но в пореча има по-високи количества каротеноиди и есенциални мастни киселини, докато метличината съдържа повече калории (енергия) и фибри.

Освен това, както поречът, така и метличината съдържат значителни количества витамин Е (основно алфа-токоферол)—доста погрешно разбран витамин, за който не чуваме много. (Нееднократно сме писали за ползите от приема на натурален (не синтетичен) витамин Е за редица заболявания: рака, болестта на Паркинсон и простатата.

Мащерката, мощна езотерична и лечебна билка

Яденето на тези цветя всеки ден може да подобри приема ви на жизнено важни хранителни вещества. И може дори да си ги отглеждате в двора!

Просто берете цветовете рано сутрин, преди те да са се разтворили. След това смилайте венчелистчетата и си правете чай като залеете 1 ч.л. сушени цветове с 1 ч.ч. вряща вода. Или ги яжте пресни, пържени или добавени в супи и яхнии. Или си правете захар с метличина за овкусяване на десерти. Вижте как в краткото видео:  https://www.youtube.com/watch?v=TDIwa-rB9YI. Може да пожелаете също така да използвате мехлем за мазане от сушени венчелистчета, какъвто е използвал самия Ахил (виж по-горе).

Не използвайте цветя, закупени от цветарски магазини градински центрове или разсадници—обикновено те са третирани с пестициди и не са обозначени като храна.

Както винаги, преди да включите тези цветя в храната си, първо се консултирайте с лекаря си или с експерт по храненето за избягване на евентуални неблагоприятни взаимодействия.

Прочетете също:

Представяме ви пет много вкусни ядивни цветя

7 лечебни и ядивни бурена – билки

Живовляк: Този малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата

Витамин С помага на витамин Е да ви поддържа здрави

Репичките, искряща сила за здравето. 5 причини

Най-романтичното цвете побеждава безсънието, болката и много други здравословни проблеми!

Лечебните свойства на цветята

Латинките – красиви, лековити и вкусни

Източници:

https://drmicozzi.com/consuming-these-two-wild-flowers-can-add-a-big-nutritional-punch?fbclid=IwAR0ADCTRpsWUsZ2u45vendK_quzjscHBdkr7SkIStUIhF_lcIs-N40EQsiI

https://herbsandremedies.club/medicinal-plants/medicinal-use-of-cornflower-centaurea-cyanus-asteraceae/

https://www.treeandearthcreams.com/post/borage-gives-courage-and-beautiful-skin

https://greenpathherbschool.com/borage-for-courage/

Снимки: Epicurious; Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *