Фенелът символизира дълголетие, кураж и сила

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е 1000-та статия в сайта Здрави всеки ден!

fennel-flower-7

Пуританите наричали дивия копър „семена за пред хората”, защото ги дъвчели по време на дългите църковни служби.

Фенелът символизира дълголетие, кураж и сила. В допълнение към използването му за лечебни цели, фенелът съдържа много, особено важни хранителни съединения, антиоксиданти, фибри, минерали и витамини, които укрепват здравето.

Богат източник: Семената на дивия копър са концентриран източник на минерали като мед, желязо, калций, калий, манган, селен, цинк и магнезий. Те са богати на неразтворими фибри — чудесен и лесен начин за облекчаване на запек.

Семената на дивия копър наистина са изключително богат източник на много жизненоважни витамини. Витамин A, витамин E, витамин C, както и много В-комплекс витамини като тиамин, пиридоксин, рибофлавин и ниацин – всичките с богата концентрация в семената на дивия копър.

Противоракови ползи: Най-впечатляващото, потенциално противораково съединение във фенела е анетол — основният компонент в летливото масло на растението. В животински изследвания анетолът в дивия копър отново и отново показва, че снижава възпалението и помага в предотвратяването на появата на рак.

Прочетете още статията Естественият убиец на рака, за който никой не иска да знаете – най-четената статия в сайта Здрави всеки ден с над 25000 прочитания.

„Включването на семената на фенела в хранителния режим вероятно ще снижи риска от рак при хората”, заключават изследователите престижното международно списание Токсикология на храните и химикалите.

Рак на черния дроб: Изследователите също така предлагат биологичен механизъм, който може би обяснява тези противовъзпалителни и противоракови ефекти. Този механизъм включва блокирането на междуклетъчна, сигнализираща система, наречена сигнализиране, постигнато чрез намесата на тумор некрозен фактор (или TNF).

Чрез спирането на този сигнализиращ процес, анетолът в дивия копър предотвратява активирането на потенциално силната, изменяща гените и задействаща възпалението молекула NF-kappaB. Летливото масло също така доказва способността си да предпазва черния дроб на експерименталните животни от токсично химическо увреждане.

Рак на дебелото черво: Като много добър източник на фибри, семената на дивия копър спомагат снижаването на повишените нива на холестерола. А след като фибрите също така изхвърлят потенциалните канцерогенни токсини от дебелото черво, семената от див копър могат да са също така полезни и в предпазването от рак на дебелото черво.

(Поради големия интерес към фенела и неговите мощни лечебни свойства, следващата събота ще публикуваме статия за това как да отглеждаме див копър и още инфромация за прекрасното растение – Здрави всеки ден)

fenel 49_ac446abc0492b0a49d7c0dfe71d875e5

Семена на див копър има целогодишно по пазарите или като семена или на прах. В магазина купувайте цели семена от див копър, а не на прах, тъй като прахообразната форма на билката често съдържа подправени на вкус фалшификати.

Съхранявайте сухите семена от див копър като другите семена като кимион, копър и т.н. Сложете целите семена в чист, плътно затварящ се контейнер и дръжте на хладно, сухо и тъмно място.

Употреби в храната: В Индия семената на фенела се използват в подправката къри (Bengali paanch pooran). Освен това, захаросаните семена (Saunf) се дъвчат след ядене за подобряване на храносмилането в Индия, Пакистан и Бангладеш.

Семената на дивия копър направиха италианските колбаси и пицата пеперони световно известни; те са напълно достойни за място в кухнята ви.

Дъвчете чаена лъжичка семена от див копър след обяд и вечеря – това е чудесен начин за добавяне на хранителни вещества към храната, за по-добро храносмилане, за предпазване от лош дъх и за освежаване на устата.

Заменете дъвката — Chiclets и Bubblegum — с тази, предоставяща ви се сега нова, здравословна, вкусна и надеждна възможност.

Манмохан Шарма

Източник: Fennel symbolizes longevity, strength

http://www.indiatribune.com/index.php?option=com_content&id=10876:fennel-symbolizes-longevity-strength&Itemid=462

Снимки: flowerinfo.org; gallery.earthmamaangelbaby.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *