Лесна промяна прави хората по-щастливи и продуктивни на работното място

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

greenery office 22112520_23

Кой не иска да е по-щастлив на работното си място? Скорошно изследване откри начин за повишаване на нивото на радост в офиса – зеленина. Изследователският екип, воден от Марлон Нюенхюс от Факултета по психология на Кардифския университет откри, че добавянето на растения в офиса снижава стреса, подобрява духа и повишава продуктивността със забележителните 15 процента.

Нюенхюс обобщава заключенията от изследването така:

„Самото разкрасяване с растения на преди това спартански изглеждащото пространство спомогна за повишаването на продуктивността с 15% – цифра,  която е близка до заключенията в предишни лабораторни изследвания. Това заключение е в духа на времето в икономически и политически аспект, както и съответства на съвременните „меки” техники на управление, но въпреки това посочва път към по-приятна, по-комфортна и по-печеливша форма на работа в офис”

Нюуенхюс добавя също „макар че и предишни лабораторни изследвания сочеха в тази посока, нашето изследване, доколкото знаем е първото, което изследва казуса в истински офиси, показвайки ползите в дългосрочен план. То директно оспорва широко възприетата бизнес философия, че голите офиси, в които по бюрата няма нищо са по-продуктивни”.

Изследователският екип, в който участват също учени от Университета на Екситър, Университета на Грьонинген в Холандия и Университета на Куинсланд в Австралия, отбелязва, че офисите, в които няма картини, сувенири или други разсейващи предмети са „най-токсичното пространство, в което може да се постави човешко същество”.

Д-р Крис Найт от Университета на Екситър коментира, че с години се е чудил защо модата на спартанските офиси е доминираща в света на бизнеса. Той отбелязва, „ако оставим мравка в празен буркан или горила в празна клетка в зоопарка – те са нещастни същества. Хората в голи офиси не са по-различни”.

Найт и неговите колеги посещавали работни места, включително кол център в Холандия и голяма одиторска фирма в Лондон, за да покажат как внасянето на зеленина може бързо да подобри представянето на служителите. Когато растенията били внесени в помещенията, добавяйки по едно растение на квадратен метър, представянето на служителите що се отнася до паметта и други основни тестове се казва, че значително се подобрило.

Найт казва, „важното беше всеки да може да вижда растение от бюрото си. Ако работите в обстановка, в която нещо може да ви заинтригува психологически, вие сте по-щастливи и работите по-добре”.

Ако работите в офис, който е гол, може да ви се прииска да уведомите шефа си, че един от най-лесните начини за повишаване нивото на производителността е като се внесе малко зеленина. Това вероятно ще ви направи поне малко по-щастливи на работното ви място.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/one-simple-change-make-happier-productive-work/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N141203

Снимка: blog.koreadaily.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *