Представяме ви пет много вкусни ядивни цветя

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Готвенето с цветя е форма в изкуството, която исторически е прилагана в Китай, Рим, Близкия изток и Индия. Ястия, овкусени и украсени с цветя радвали трапезата и през епохата на кралица Виктория в Европа.

Макар че много цветя не могат да се ядат, онези които са ядивни придават прекрасен финес на всяко ястие, както и екзотичен и неочакван вкус. Някои се използват просто като украса; докато други предоставят и определени ползи за здравето. Следните пет, избрани от нас цветя могат да подобрят здравето ви, като в същото време преобразяват обяда или вечерята ви, превръщайки се в очарование за очите и вкусовите ви рецептори.

Детелина

Цветовете на детелината в бяло и червено имат сладък вкус, който напомня вкуса на билката женско биле. Цветовете на детелината се използват в традиционни народни лекове за кашлица, настинки, ревматизъм и подагра. Избирайте цветовете с най-ярък цвят и не ги яжте сурови, защото те може да са трудно смилаеми, ако не са готвени.

Роза

Както  листенцата на цветовете, така и шипките, в които са семената, могат да се ядат и имат забележителни терапевтични качества. Всеки отделен сорт, а розите имат повече от 100 сорта, се различава с леко по-различна употреба. Розовите листенца са чудесен източник на витамините A, B3, C и D, биофлаваноиди и антиоксиданти. Когато им се наслаждаваме под формата на чай, розовите листенца традиционно се използват за облекчаване на главоболие, депресия, нервни разстройства, храносмилателни проблеми и респираторни заболявания. Шипките се използват срещу възпаление, разхлабен стомах и проблеми с уринарния тракт. Те стимулират и имунната система в битката й с някои видове рак.

Глухарче

Цветовете на глухарчето са богати на витамини и минерали и от край време се използват за стимулиране на тялото в справянето му с проблеми с черния дроб, кожни болести, висока температура и диария. Те също така имат диуретични свойства и следователно ефикасно препятстват задържането на течности. Цветовете на глухарчето се използват в Индия и Китай като спомагащо храносмилането и противодействащо на възпалението средство. Корените на глухарчето се счита, че прочистват кръвта.

 

Лотос

Всички части на това символизиращо спокойствието растение са безопасни за консумация от хората. Лотосът има антиоксидантни свойства, действа като адстрингентно средство и спомага за снижаването на холестерола. Многото разнообразни свойства на това цвете включват борбата с настинките, кашлиците, безсънието и уринарните проблеми. Има данни, че това цвете регулира кръвното налягане и снижава кръвната захар и в резултат на това, хората които пият лекарства за такива заболявания би следвало да се консултират с лекар или с натуропат преди да консумират лотос.

 

Пореч

Познат като „билката на радостта”, поречът съдържа голямо количество мастни киселини, действа като противовъзпалително средство, спомага хормоналния баланс и регулира кърмата на кърмачките. Това блестящи синьо цвете – една от редките сини храни – се използва от край време за преборване на депресията и други видове емоционални разстройства.

Когато готвите цветя, непременно приготвяйте лесни ястия с малко съставки, понеже нежният им вкус лесно се потушава от съставки с по-силен вкус. Също така е особено важно да не използвате цветове, третирани с химикали и пестициди. Идеално е да си отглеждате сами растенията, които ядете в двора или на прозореца си.

-The Alternative Daily

Прочетете още:

Латинките – красиви, лековити и вкусни

Майорана, свещена билка в древността, здравословна и вкусна

Защо „тревата” е зеленчук и защо е най-добре да се прави на сок

Алфалфа, бащата на всички храни

Събуждане на магическите способности със силата на билките

Тученица, включете това богатство за здравето в живота си

Впечатляващите ползи за здравето предоставяни от магнолията

Какво прави хлорофила незаменим за нас, 8 отговора

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/5-beautifully-delicious-edible-flowers/

Снимка: Detroit News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *