Зъбобол по време на празници, и не само

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

toothache

12 домашни лека за зъбобол

Дупката е дълбока. Пукнатината широка. Венците са възпалени… Поради някаква причина имате зъбобол!  Или детето ви или внучето се присвива от болка в зъба! Предпазването от дупки е възможната, необходима и единствена естествено разумна следваща стъпка. Но за момента зъбът ви пулсира и ви вгорчава живота. Силната и непоносима болка не ви позволява да заспите, ядете, пиете или дори да вдишвате студен въздух през устата заради болезненият зъб!

Обикновено, зъбоболът възниква когато кариесът проникне или е на път да зарази   пулпата в кухина, в която има окончания на нерви и миниатюрни кръвоносни съдове. Това се случва когато емайлът е увреден и позвплява проникване на материал в средата на зъба, познато иначе като деминерализация. Но добрата новина е, че човешкото тяло има удивителната способност само да се лекува. Ние се справяме с настинки и грип, възстановяваме счупени кости, а порязванията и ожулванията ни заздравяват. Това важи и за зъбите. Те не са просто пасивни или инертни, а активно реминерализират местата с кариеси. Това е доказан факт, и се знае още от преди 1930 г.

Макар че има много лекове за зъбобол, продавани без рецепта, те всичките имат странични ефекти. Днес домашните лекове за зъбобол стават доста популярни. Татко все ми казваше шеговито да пийна едно уиски когато ме боли зъб!

Домашни лекове при зъбобол

Най-добрият домашен лек е добре да се грижим за зъбите си! Така че винаги изплаквайте зъбите си редовно, особено след хранене; мийте ги с четка и ги почиствайте с конец, за да премахнете парчернцата храна останали между тях; и изобщо спазвайте добра орална хигиена. Обаче, ако вземе, че ви заболи зъб, вместо да взимате лекарства без рецепта, изберете домашен лек за збъбола – те са безопасни и ефикасни. Сега да видим кои са домашните лекове при зъбобол.

1. Масло от карамфил

Вземете малка топчица памук или марля и капнете 1-2 капки масло от карамфил върху него. Сложете памука или марлята върху болното място. Памучето трябва да е достатъчно голямо, за да влезе плътно в дупката без да пада. Или капнете масло от карамфил – 2-4 капки в 1/4 чаша вода и изплакнете устата си добре. Карамфилът притъпява болката и убива бактериите.

2. Жабурене с олио

Жабурете енергично устата и зъбите си с кокосово олио или със студено пресован зехтин в продължение на 5 до 10 минути преди да изплюете. Практикувайте жабуренето с олио всеки ден.

3. Чесън

Поставяйки скилидка чесън с малко сол върху нея върху засегнатия зъб помага за успокояването и дори за излекуването на болката.

4. Активен въглен

Активният въглен също спомага за извличането на токсините. Смесете една чаена лъжичка активен въглен на прах с достатъчно вода, за да стане на паста. Поставете от пастата върху малко парче марля, сложете марлята върху болното място и стиснете зъби, така че пастата да обгърне болното място. Оставете да действа до 5 минути и махнете марлята и пастата и изплакнете устата си с вода. Можете да правите това 3 или 4 пъти на ден според необходимостта.

5. Меласа

Ако задържите органична меласа в устата си няколко минути или намажете венците с меласа това облекчава болката за няколко часа, освен ако съдържанието на захар в меласата не позволява да я нанесете върху болезненото място. Меласата съдържа много магнезий и калций, минералите от които се нуждаят зъбите, за да оздравеят и да се възстановят.

6. Колоидно сребро

Веднъж на ден нанасяйте по две впръсквания колоидно сребро, което е естествен антибиотик, върху инфектираното място, 10 части на милион.

7. Водороден пероксид

Първо почистете зъбите си с конец, след това изплакнете устата с глътка от 3% разтвор водороден прекис (кислородна вода) за няколко секунди. Оставете в устата около минута, после изплюйте и изплакнете обилно с вода. Правете това по веднъж на ден 2 до 3 дни един след друг. Не гълтайте прекиса и не се жабурете с водороден пероксид повече от 3 дни.

8. Ехинацея и алое

Отворете две капсули ехинецея и смесете съдържанието с достатъчно гел от алое за да стане на паста с гъстотата на паста за зъби. Сложете тампон с пастата върху венеца до болния зъб и го оставете да се разтвори. Използвайте толкова често, колкото е необходимо. Алоето облекчава болката, а ехинацеята се бори с всяка инфекция, причиняваща зъбобол.

9. Магнезиев цитрат

Взимайте по 1 ч.л. магнезиев цитрат в продължение на 3-4 дни за естествено облекчаване на зъбобола. Това помага при всякакъв вид чувствителност към сладки или към горещи/студени храни и напитки. Използвам този лек всеки ден и се надявам да открия още ползи за здравето от този чудесен материал.

10. Спиртни напитки

Едно от най-бързо действащите домашни лекарства при зъбобол е, кой би предположил, една здрава глътка силно спиртно питие. Памучен тампон, накиснат с бренди или водка и поставен върху засегнатия зъб притъпява болката. Можете да притъпите болката във венците като задържите глътка уиски върху болезнения зъб . (Татко е бил прав!!!)

11. Черен чай

Ако нямате време да ходите да купувате въглен, карамфил или ехинацея, сложете тампон напоен в черен чай върху болящия ви зъб и танините в черния чай ще извлекат токсините от зъба или венците.

12. Магическа тинктура

Този лек е точно за болка в челюстта или за зъбобол. Обгърнете зъба, който ви прави проблеми отвсякъде, това ще доведе до загряване и ще извлече болката по-бързо, от което и да било лекарство за зъбобол. Ето как:

Смесете 3 с.л. активен въглен, 1/2 ч.л. масло от карамфил, 1/3 ч.л. лют червен пипер кайен, 1/2 ч.л. зехтин (достатъчно за оформянето на паста), и 1 ч.л. хидрастис (Hydrastis canadensis), билка ендемична за Канада от семейството на лютичето, известна с жълтия си корен. Сместта трябва да е много гъста, така че да можете да я оформите на пласт около зъба и тя да се задържи там. Ще почувствате топлината и тогава можете да изплакнете уста. Ако болките са силни, топлината успокоява. Болката, причинена от действието на лапата е по-малка от зъбобола.

Зъб може да ви заболи без предупреждение и когато това стане, не можете да не му обърнете внимание. Ако сте готови да лекувате тази напаст с домашни лекове, бъдете сигурни, че те действат бързо и носят ефикасно облекчение. Ако правите някои от описаните по-горе неща редовно, можете значително да подобрите състоянието на зъбите си така че да не изпитвате болки и да се предпазите от кариеси и възпаления.

Очаквайте още домашни лекове за справяне със зъбобола.

Източник: Home Cures Daily, Joe Barton, 12 Home Remedies for Toothaches, 1 July 2012

Снимка: www.stylescrazy.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *