Руски учени казват, че иглолистните дървета имат противоракови свойства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

По-рано те откриха как да отглеждат противораков протеин в среда без гравитация, за което ви информирахме в статията Руски учени твърдят, че „отгледан в космоса” протеин ще лекува всички видове рак, дори нелечимите тумори.

fir-terpenoides

Сега лошите руснаци продължават да стряскат лагера на медицинския картел като излизат с органичен лек за рака, така наречените терпеноиди в елите.

Могат ли сибирските ели да лекуват рак и да забавят стареенето?

В Института по молекулярна биология Енгелхард на Русия и в Московския физико-технологичен институт учените изучават действието на терпеноидите в сибирските ели върху раковите и стареещите клетки

Новаторски изследвания на лечебните свойства на иглолистните дървета ще предоставят на онкоболните още едно оръжие в арсенала срещу това плашещо заболяване.

Знаехте ли, че иглолистните дървета успешно се борят със заболявания, пред които други дървета за безпомощни? Освен това, те успешно потушават вредното действие на околната среда с помощта на терпеноидите си – наситените с кислород органични съединения, съдържащи се в големи количества конкретно в иглолистните дървета.

Тези съединения са нещо като „аптечка за даване на първа помощ” при дърветата, съдържанието, от което те взимат „лечебната си сила”, включително, за да отблъскват вредители. Терпеноидите също така регулират температурния баланс в растенията по време на големите студове или при топлинни вълни.

Тези енигматични съединения се изследват в момента в Института по молекулярна биология Енгелхард на Русия и в Московския физико-технологичен институт, където учените изследват действието на терпеноидите в сибирските ели върху раковите и стареещите клетки.

Чай от борови иглички: Заредете тялото си с този необичаен убиец на рака

Подмладяващата ела

Терпеноидите в сибирските ели могат потенциално да се превърнат в компоненти в противовъзпалителни, лечебни и антибактериални лекарства. Анна Кудрявцева, директор на Лабораторията по геномни изследвания в Института по молекулярна биология казва, че учените са открили нови възможности по време на изследванията.

„Ние открихме противодействащи на стареенето и анти-туморни свойства”, казва Кудрявцева. „Но ние не можем да кажем, че терпеноидите могат да се използват като единствена субстанция за лечението на онкологични заболявания. Те могат да се използват в бъдеще като част от комбинирана терапия”.

С цел изучаване действието на терпеноидите върху стареенето, учените трансплантират клетки в нова среда, използвайки съединителна тъкан. Два или три дни след трансплантацията, когато клетките са се враснали и вече представляват цялостен плътен слой, някои от тях биват прехвърляни в нова благодатна за размножаване среда. По този начин клетките са защитени от токсините, произвеждани в процеса и които са погълнали старата размножителна среда.

Клетъчен отговор при стрес

Използването на терпеноиди в размножителна среда показва, че нивото на генната експресия – гените, които потискат развитието на тумори и помагат за удължаване продължителността на живота – се повишава. В опитите генът GADD45B се повишава два пъти, а генът GADD45A – 1.5 пъти.

„Все още е твърде рано да говорим за научно откритие: гените реагират различно на различни субстанции”, казва Пьотр Чумаков, главен научен изследовател в Института по молекулярна биология Енгелхард на Русия. „Ние не би следвало да очакваме революционни процеси в цялото тяло, особено, след като работим със съединителни тъкани”.

Освен въздействието на терпеноидите върху раковите клетки и върху стареенето, учените откриха, че тези съединения също така активират клетъчния отговор при стрес. Други процеси са изследвани върху клетъчни линии и лабораторни животни и резултатите от тях ще бъдат използвани за лечението на сериозни заболявания в бъдеще. Резултатите, постигнати от руските учени са публикувани в известното международно медицинско списание, Oncotarget.

 

Източник:

http://myeclinik.com/russian-scientists-say-conifers-have-anti-cancer-properties/
Снимка: memim.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *