Растения пречистват дома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

http://www.dreamstime.com/-image2264490

Според природозащитната група EPA, качеството на въздуха вътре в помещенията, в които живеем и работим е един от най-опасните пет риска за общественото здраве. Това е резултат от предметите в дома, направени с употребата на токсични химикали, като винилови подови покрития и освежители за въздуха. Ако не искате да спрете да използвате тези продукти, а да държите прозорците отворени през цялото време не е възможно, има растения, които спомагат за детоксикацията на въздуха в затворени помещения. Ето някои от по-ефикасните:

aloe-vera-sadnice-slika-26157620

Алое вера

Това растение може да ви е познато заради свойството му да облекчава изгаряния от слънцето, но то също така прекрасно прочиства въздуха. Алоето всъщност абсорбира химикалите от продуктите за почистване и дори ви дава предупредителен знак като развива кафяви петна, ако тези химикали достигнат високо ниво.

Hemigraphis_Exotica2-max-500

Хемиграфис

Изследователи от Университета на Джорджия изследват 28 често срещани домашни декоративни растения за способността им да премахват най-опасните замърсители в затворени помещения. И класират хемиграфиса като един от най-ефикасните детоксикатори. Шикозното, неизискващо кой знае какви грижи пълзящо растение е отличен избор за поставяне на слънчеви места в дома, без слънцето пряко да грее върху него.

areca

 

Палма арека

Това красиво палмово дърво отделя големи количества кислород през деня и бе класирано от НАСА на осмо място по премахване на формалдехида  – химикал, често присъстващ в килимите и мокетите. Освен това, палмата арека спомага за възстановяването на влагата в сухия въздух през зимата на нива сравними с тези, предоставяни от електрическите овлажнители.

peace-lily

Спатифилум – семейно щастие

Растението абсорбира замърсители като формалдехида в килимите и мокетите, трихлороетилена в пластмасите, бензена в боите, и ксилола в лепилата. Спатифилумът се полива веднъж на седмица и много обича слънцето. Да се има предвид, че е отровен за домашните любимци при поглъщане.

rubber plant plante1

Фикус

Дебелите тъмно зелени листа на фикуса спомагат за прочистването на въздуха от формалдехид, бензен и амоняк – като същевременно краси и пространството. Малко капризен, фикусът изисква много светло място и обилно поливане и също така трябва да се държи далече от деца и животни, защото е отровен при поглъщане.

sanseviera J11705542-0

Сансевиерия или свекървин език

Допълвайки палмата арека в производството й на кислород през деня, това растение произвежда кислород вечер и затова е чудесен избор за спалнята. И за да станат нещата още по-приятни, това растение с праисторически вид е перфектно за хората, които не са вещи в отглеждането на цветя. Свекъвиният език оцелява във всякакви условия – на светло и тъмно, влажно и сухо.

fern 1127133291

Папрат

Това растение е уникално, защото е способно да задържа вредните излъчвания от електродомакинските уреди. Например, поставена в саксия близо до телевизора, папратта поглъща вредното лъчение от този уред, като в същото време става по-кичеста и красива.

epipremnum

Епипремнум ауреум (Дяволски бръшлян)

Това бързо растящо увивно растение абсорбира формалдехид, бензен и ксилол. Поставете саксия близо до или в гаража, защото отходните газове от автомобилите са основен източник на формалдехид.

english ivy

Английски бръшлян

Това увивно растение има блестящи листа в различни цветове. Относително лесно за отглеждане, то е идеално за премахването на бензена и въглеродния двуокис от въздуха, като също така намалява частиците във въздуха от изпражнения. Така че е чудесно за поставяне в тоалетни. Да се пазят децата и домашните любимци.

dracena pink

Драцена с розови ивици  

Ако искате да добавите цвят в дадено помещение, това е растението, което трябва да изберете. Обточените в розово листа са много привлекателни, растението става доста голямо и премахва химикалите във въздуха от лакове, бои и бензин.

chlorophytum_comosum(1)

Хлорофитум комозум (зелена лилия)

Това е много издръжливо растение и образува прекрасен облак от дълги листа в зелено и бяло. То унищожава бензена, формалдехида, въглеродния оксид и ксилола – разтворител, съдържащ се в кожени и каучукови изделия.

pelargonium_zonale_hybrid

Мушкато

Непретенциозното градинско цвете, братовчед на здравеца, притежава чудодейната способност да поема летливите токсични вещества в състава на органични разтворители, бои, лакове, дървообработващи и почистващи препарати и да ги разгражда до безвредни продукти. Мушкатото отделя специфични вещества, наречени фитонциди, които намаляват съдържанието на болестотворните бактерии в околния въздух с до 43 процента. Фитонцидите спомагат за дезинфекцията на белите дробове и имат противоалергично и противовъзпалително действие.

 

Източник: 10 Houseplants that Detox Your Home, January 31, 2014

http://www.texilaconnect.com/10-houseplants-that-detox-your-home/

Снимки: turtlebackbiochar.com; www.njuskalo.hr; www.glasshouseworks.com; www.sabelotodo.org; www.evanseasyspace.com; www.cnfleuriste.comtopicstock.pantip.com; fleuropeger.mindenkilapja.hu;  www.meiyizhuangshi.comwww.arredamentopiscine.it;

www.cedd.gov.hk;

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

www.groen.netgreenscrafts.blogspot.com


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Растения пречистват дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *