Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Първо ви представяме най-красивото цвете на света:

red camelia

Най-красивото цвете на света, може би защото е и най-рядкото е камелия, наречена Мидълмистс ред, внесена във Великобритания преди 200 години от Китай от английски градинар. Днес има само два екземпляра на растението в оранжерия в Обединеното кралство и в градина в Нова Зеландия.

С какво лекуват цветята освен с красотата си?

Цветята не само ни повдигат духа с красотата и аромата си, те се използват като ефикасни лекарства от хиляди години. В тях се съдържат лечебните тайни за всичко от счупена кост до сърдечна недостатъчност.

Ребека Уолърщайнер обсъжда свойствата на цветята с експерта по растенията професор Моник Симънс от Кралската ботаническа градина Кю, Лилиана Белини, хомеопат, и д-р Сара Брюър, която практикува както традиционна, така и алтернативна медицина.

Фантастичната флора

Тестове от типа ‘направи си сам’ не са много ефикасни. Според доклад на Националният институт по здравеопазването на Великобритания (NICE), растящите нива на поставяне на погрешни диагнози отчасти са предизвикани от използването на комплекти за тестване в домашни условия, които вече се предлагат под път и над път, както и в нтернет, а практикуващите алтернатична медицина терапевти предлагат редица различни тестове за какво ли не.

От друга страна, учените все повече се обръщат към народните предания за скритите лечебни свойства на цветята – връщат се към гори, блата и ливади в търсене на нови лекарства от цветя и билки.

„Природата е невероятен химик”, казва професор Симънс. „Работата ми в Кю гардънс в момента включва обръщане към нещо, наречено лечение с билки или бабини лекове, които обаче са дали множество ефикасни терапии през вековете – от дигиталиса, извличан от напръсник, до аспирина от кората на върба и от кочата билка”.

В продължение на много поколения билките и цветята се използват като лечебни лекарства по принуда заради отдалечеността на болниците. Познанието за лечебните им употреби се е предавало от уста на уста и от родител на дете.

Днес цветята са все още важни в билковата медицина и в алтернативните методи на лечение каквато е терапията с цветя на Бах, лекарствата от цветя на Ян де Врийс, хомеопатията и ароматерапията.

Препаратите на цветна основа на Бах

През трийсетте години на двайсти век д-р Едуард Бах се отказва от практиката си на Харли Стрийт и започва да експериментира с препарати, направени от дестилати от цветя.

Той вярва, че всяко цвете има вибрационен модел на лечебна енергия и е способно да премахва негативните емоции.

Философията на д-р Бах все още се следва от Лилиана Белини в хомеопатичната аптека Нелсън в Лондон, като тя замесва коктейли от дестилирани цветя, предназначени да лекуват проблемите конкретно на всеки отделен пациент.

„Около 60 до 70 процента от пациентите показват признаци на подобрение след вземането на препаратите в продължение само на няколко седмици”, казва тя. „Лекарствата от цветя на Бах ми помагат също в постигането на баланс – цветята действат като вибрират наред с отрицателни емоции като гняв, съмнение в себе си и страх и постепенно ги разтварят”.

Лекарството на Бах съдържа някои осбено важни цветя. „Ключови са цветовете на ореха, използвани при лечение на нервност, клематиса се дава за повишаване на концентрацията, витлеемската звезда намалява шока, лиственицата се дава за изграждане на самочувствие, червените сливи успокояват при страх, а белият кестен насърчава положителното отношение към света”, добавя Белини.

Д-р Сара Брюър вярва също във възстановителния ефект на цветята и често пие ‘Спасителния лек на Бах’ – смесица от скална роза, клематис, циганче, витлеемска звезда и червена слива, разтворени в подобен на брендито алкохол. „Няколко капки капнати върху езика помагат за справяне с нервност и безспокойство”, казва тя.

Хомеопатите междувременно предписват разредени дестилати от цветя като арника, обикновена съсенка, самакитка и невен в разтвор за приемане през устата за справяне с емоционални проблеми.

От друга страна, ароматерапията използва дестилати от цветя, разтворени в масла и прилагани външно за успокояване и стимулиране на ума и тялото. „В ароматерапията някои цветя се използват външно да стимулират определени функции на тялото”, казва Лилиана Белини.

Друга терапия е тази на лекарството от цветя на Ян де Врийс – продавана в аптеките – която се смята, че намалява симптоми като безспокойството.

digitalis_thapsi2

И така, кои цветя имат лечебни свойства?

Напръстник (digitalis purpurea)

Напръстникът се споменава като полезно лечебно средство за сърдечносъдови проблеми още през 17 век в книгата ‘Пълна билкова енциклопедия’, изчерпателния наръчник на Никълас Кулпепър за билковата медицина.

Тя все още се използва от лекари и парамедици в лечението на някои сърдечни проблеми като предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност.

Дигиталисът е много силен и трябва да се приема само по рецепта.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Момина сълза

Древните гърци използвали момината сълза да лекуват сърдечни заболявания и воднянка. По-късно елизабетинският лекар Джон Джерард заравял фиали от бялото цвете в мравуняците и ги използвал върху стъпалата на пациенти с подагра.

По време на Първата световна война момината сълза се използвала да помага на войниците да се възстановят от последиците от отравяне с газ. Момината сълза може също така да се използва в лекарство подобно – макар и по-слабо – на дигиталиса, което се използва като стимулант на сърцето и като диуретик.

rosas_1

Роза

Шипковите храсти имат много употреби. През Втората световна война ги берели и правели от тях шипков сироп, укрепващ здравето тоник заради високото съдържание на витамин С.

Те имат и противовъзпалителни свойства и се използват за облекчаване на ставни болки.

Сиропът се дава и на пациенти за лечението на кашлици и настинки. Виното от шипки и бонбоните от розови цветове, хвърляни по време на сватби оживявали провинциалния живота още от времето на Кулпепър.

lavender

Лавандула

Изсушената лавандула се използва като сънотворно лекарство от векове.

През 15 век във Франция шивачите на ръкавици използвали масло от лавандула да парфюмират кожата – което им помагало да се предпазят от чумата.

Изсушената лавандула се използва като сънотворно от векове като или я зашивали във възглавниците или поставяли вази с красивото цвете в спалните. Тя също пази и от молци.

Лекарство, правено от лавандула помага на храносмилането, успокоява събирането на газове в стомаха и действа като антисептик, а лавандуловата вода може да се използва като тоник за почистване на кожата и за антисептик при акне.

Лавандулата се използва и в продукти за домакинството за маскиране миризмата на химикалите.

evening-primrose-oil-analys

Вечрна иглика

Вечерната иглика успокоява депресията, балансира хормоните и намалява подуването на простатата.               

Изследванията показват, че маслото от семената на вечерната иглика съдържа мастни киселини, включително гама-линоленова киселина (GLA), която балансира женските хормини и подобрява циркулацията на кръвта.

Местните жители на Северна Америка дори използвали лапи от листата на растението, за да лекуват синини и хемороиди.

camomile 66271902061998848

Лайка

Древните египтяни вдишвали изсушените цветове лайка на прах като емфие, както и използвали лайката за лечебни цели. Никълас Кулпепър я нарича ‘лек за много болки’.

Под формата на чай или вземана на капсули, тя успокоява безспокойството и главоболията и действа като антиспастично средство при проблеми като стомашни крампи и лошо храносмилане.

Лайката лекува множество често срещани болести, а ефикасността й е доказана с научни изследвания.

Това разбира се са само назначителна част от полезните свойства на тези цветя. Да не говорим за множеството цветя, които не са споменати тук, но са също така полезни. По-важното е, като се стремим да научим с какво цветята могат да са полезни за здравето ни, да се приближаваме към природата, природата, която е сътворила всичко и сякаш е имала едно наум – да ни предпазва… дори и от самите нас.

Ребека Уолърщайнер, здравен журналист

camelia

Още веднъж най-красивото цвете – червената камелия Мидълмист ред.

Източник: netdoctor.co.uk, The health benefits of flowers

Снимки: dilenegomes.blogspot.commargaretsgarden.wordpress.comgoo.glusesofherbs.comwww.essentialoils.co.zawww.chitalnya.ruwe-earth.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *