Как тишината вреди на здравето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Няма съмнение, че силният шум е вреден. Той уврежда слуха и дори ви вдига кръвното. Но мълчанието може също да ви навреди  – поне що се отнася до онова, което не казвате на лекаря си. Не се затваряйте сами като мида в следните капани:

Man with tape over his mouth

Стресът засилва рисковете за здравето

Мислите си, ‘че не си струва да занимавате никого с дадено нещо’. Познаваме човек на петдесет и няколко години, който все се надяваше задъхването, което го мъчеше когато вървеше по нанагорнището към работата си просто да изчезне. За свой късмет, той успя да стигне до болницата… където оцеля след като получи инфаркт. Знаем, че не ви е приятно да чувате, че нещо не ви е наред, но е по-добре за вас да го чуете докато сте на крака, отколкото други да го чуят когато вие сте на два метра под земята.

Мислите си, че посещението ви при лекаря приключва когато си тръгнете. Но не можете да задавате въпроси на лекаря си чак след като получите сметката. Твърде много хора си тръгват от лекаря, а после си казват, ‘защо не попитах… дали мога да пия вино… кога да правя секс,’ и други важни за тях неща. Не разчитайте на д-р Гугъл! Умните пациенти се обаждат или пращат имейли и питат!

Мислите, че след като лекарят не спомене нещо, то не е важно. Ние лекарите можем много неща, но четенето на мисли не е едно от тях. Ние не знаем, че ви мъчи еректилна дисфункция, че имате болки в гърдите или непреодолимо желание да говорите на клингон, освен ако не ни кажете. Ние не знаем какво означава това последното, но ако то ви притеснява, кажете ни за него. Говорете и това може да се окаже най-здравословното нещо, което някога сте направили.

Автори: д-р Мехмет Оз; д-р Майкъл Ройзен

Източник: Real Age, Can silence be bad for your health, 23 February 2013

 

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора